fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45
15 березня у м. Вознесенськ дане питання обговорювали учасники круглого столу «Європейський стандарт пасивної будівлі для українських шкіл». Захід проводився ВБО “Глобальна синергія” спільно з Фондом громади Вознесенська у рамках проекту “Стандарт пасивної будівлі – пріоритет для правильної школи”, що здійснюється за фінансової підтримки Європейської програми Міжнародного фонду “Відродження”.

Метою круглого столу стало виявлення можливостей запровадження стандарту «пасивного будинку» для шкіл міста Вознесенська, та забезпечення належних умов навчального середовища відповідно до чинних норм та стандартів. Ідея запровадження стандарту пасивного будинку у освітніх закладах міста була ініційована міською благодійною організацією «Фонд громади Вознесенська» в рамках благодійної програми «Моя школа».

Даний захід став ще одним кроком щодо впровадження прогресивного досвіду енергозбереження та енергоефективності в одному з головних осередків будь-якої громади – в школі. Простою мовою кажучи, стандарт «пасивної будівлі», який обговорювався, - це створення найкомфортніших умов за усіма можливими енергоємними параметрами для перебування дітей.  І найголовніше, із суттєвою економією коштів і енергоресурсів і гарантією безпеки здоров’ю школярів.

Учасниками круглого столу стали: Депутат Верховної Ради – Гержов Ю.І., заступник міського голови – Луков В.Д., голова Фонду громади Вознесенська – Бальцер В.В., представники управління освіти, директори та вчителі шкіл міста, представники громадських організацій та благодійних фондів, учнівські активісти та місцеві ЗМІ, керівник проекту “Стандарт пасивної будівлі – пріоритет для правильної школи” Оксана Фірсова та запрошені експерти.

Презентацію можливостей для вознесенських шкіл, мети та завдань проекту «Стандарт пасивної будівлі – пріоритет для правильної школи» здійснили експерти благодійної організації «Глобальна синергія». Вони пояснили учасникам заходу важливість даного питання, оскільки «пасивна будівля» - це школа, яка створює комфортні умови для навчання дітей, яка одночасно є економічною та здійснює мінімальний негативний вплив на навколишнє середовище. Учасникам круглого столу була продемонстрована важливість дотримання розумного балансу між застосуванням енергозберігаючих технологій та дотриманням належних умов навчального середовища. Спеціальним пристроєм під час проведення круглого столу було виміряна концентрація CO2 в учбовому класі – виявилося, що вже через 20 хв. вона перевищила граничні норми, тобто до кінця уроку наші діти перебувають в умовах гірничо-добувної шахти, що негативно впливає на самопочуття, здоров’я, і учбовий процес.

За результатами презентації учасники круглого столу одностайно підтримали ініціативу Фонду громади Вознесенська щодо запровадження стандарту пасивного будинку в школах міста та висловили свою зацікавленість та підтримку в здійсненні заходів щодо його практичного впровадження.

Детальніше читайте на сайті Фонду громади Вознесенська.