fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

News

В Україні 30% громадян готові підтримувати організації громадянського суспільства за допомогою відсоткового механізму. Про такі дані свідчить дослідження «Відсотковий механізм для фінансування організацій громадянського суспільства в Україні – 2020». Дослідження проведено соціологічною службою Центру Разумкова спільно  з Фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» на замовлення ІСАР Єднання з 31 липня по 5 серпня 2020 року методом face-to-face інтерв’ю. Всього опитано 2017 респондентів з усіх регіонів України, теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. 

Відсотковий механізм – це права для громадян переадресувати певний відсоток вже сплаченого податку з доходу до неприбуткової організації. Такий механізм є добровільним і дозволяє обрати будь-яку організацію на свій вибір як потужний благодійний фонд, так і неформальне громадянське об’єднання. 

Такий механізм вже працює у ряді країн: зокрема, Угорщині, Словаччині, Литві, Румунії, Польщі, Італії, Молдові. Окрім допомоги суспільно важливим ініціативам, відсотковий механізм залучає людей до підтримки громадянського суспільства та спонукає бути відповідальними.

Метою дослідження було показати готовність людей фінансувати організації зі свого податку,  а також оцінити рівень обізнаності та довіри людей до громадського сектору. 

«Майже половина громадян України вважають, що організації громадянського суспільства існують недарма. І тут важливо пояснити чому вони так вважають. По-перше, тому що організації  в цілому приносять користь суспільству, по-друге, приносять користь, адвокатуючи потреби певних груп, наприклад, осіб з інвалідністю або ветеранські організації», - прокоментувала Вікторія Алієва, менеджерка з досліджень ІСАР Єднання.

Поряд з цим існує низька обізнаність громадян про організації громадянського суспільства, які своєю діяльністю вирішують проблеми країни – лише 15% про це знають. Ще 44% не знають про громадські та благодійні організації, але хочуть знати більше про їхню діяльність.

«Є кореляція між обізнаністю і підтримкою: що більше я знаю, то краще підтримую. Наша гіпотеза така: якщо громадські організації будуть краще комунікувати з бенефіціарами та групами, для яких вони працюють, ситуація покращуватиметься”, – до такого висновку прийшла Вікторія Алієва.

Дослідження також свідчить, що люди краще хочуть надавати адресну допомогу (41% опитаних) аніж  інституції. Через фонди або організації-посередники готові робити пожертви лише близько 8% опитаних.  І ця підтримка часто спорадична і не є системною.

Найважливішими критеріями, яким мають відповідати ОГС аби претендувати на державну допомогу, респонденти, що готові надавати фінансову допомогу ОГС, назвали фінансову прозорість (41%). Також важливим є змістовне наповнення роботи ОГС: на думку 32% респондентів, організації повинні мати чітку стратегію, яка доводитиме, що робота організації спрямована на досягнення суспільного блага; для 33% важливо, аби ОГС-отримувачі мали чіткий план діяльності на рік, протягом якого організація отримуватиме фінансування з бюджету; 35% вважають необхідним досвід реалізованих суспільних проектів, надання послуг чи допомоги певним соціальним групам.

Натомість теза про те, що українці вороже сприймають ОГС із зарубіжним фінансуванням виявилась міфом: лише 4% громадян вважають, що організація, яка претендує на бюджетні кошти, не може отримувати грантів з-за кордону.

За словами Гліба Колесова, юриста Центру демократії та верховенства права, великий відсоток підтримки з боку громадян до громадського сектору грає на користь впровадженню відсоткового механізму:  «Люди матимуть можливість бачити результат своїх грошових вкладень. Громадянин має на власний розсуд розпоряджатися на користь обраних ним неприбуткових організацій 2-ми відсотками податку на доходи фізичних осіб”. Відсотковий механізм, на його думку, також зможе вирішити проблему фінансової самозарадності організацій.

Детальніше переглянути дослідження  можна тут 

Відео презентацію та дискусію навколо дослідження про відсотковий механізм можна переглянути тут https://cutt.ly/Mhj6cyR

Оновлена Концепція запровадження відсоткового механізму в Україні за посиланням.

*Дослідження та його обговорення відбулося в рамках проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”, який реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (АМР США). ІСАР Єднання несе повну

відповідальність за зміст, який може не відображати поглядів АМР США або

Уряду Сполучених Штатів Америки.