fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

News

Коли людина йде навчатись до вишу не зі шкільної лави, а після десятків років праці за іншим фахом, це свідчить про її намір змінити власне життя. Коли дізнаєшся, що це – успішна жінка, що має родину, трьох дорослих дітей, власне діло (хоч і не бізнес), повага до рішення навчатись лише зростає. А коли дізнаєшся, що виш – чи не найкращий в Україні («Могилянка»!), а для вступу довелось рік «поновлювати» англійську, щоб пройти ЗНО, знімаєш капелюха… Це, мабуть, найпобутовіший зі щоденних вчинків очільниці ГО «Автомайдан Вінниччина» Таїси Гайди.

«Вінничанка Таїса Гайда допомогла легалізувати добровольчий військовий підрозділ «Крим», «У Вінниці презентували сайт з «живою історією» України», «Вінничани прибрали Замкову гору, щоб привернути увагу до проблеми її збереження», «Вінницька активістка влаштувала «зашквар паті» під прокуратурою», «Вінницькі активісти не дають забруднити Вишенське озеро», «На Вінниччині готують виставу за спогадами депортованих кримських татар», «У Вінниці створили сайт для порівняння реальних і задекларованих статків депутатів» – лише деякі медійні заголовки, що свідчать про сфери діяльності ГО «Автомайдан Вінничина» та її голови Таїси Гайди.  Як і годиться непересічній особистості, в когось вона викликає своїми словами і діями захват і бажання низько вклонитися, в когось – заздрість чи обурення. Але той факт, що цю войовничу активістку знає «вся Вінниця», не викликає сумніву.

АВ 4

Про процес і результати

За першою освітою пані Таїса економістка, але певний час працювала журналісткою в одному з вінницьких видань, два роки тому була аналітикинею громадського руху «Чесно», а наразі закінчує магістратуру НаУКМА «Міждисциплінарні антикорупційні студії». До речі, двоє членів організації проходять таку ж річну сертифікаційну програму.

Є слушна думка, що у  Вінниці дуже активна громада, але «Автомайдан Вінниччина» є чи не єдиною місцевою антикорупційною організацією, яка поєднує журналістські розслідування, супровід справ у кримінальних провадженнях і під час судових процесів та адвокацію змін нормативних документів на місцевому рівні. «Крім того, ми підтримуємо інших активістів, які наодинці намагаються боротись з корупцією у своїх містечках та селах вінницького регіону», – уточнює Таїса Гайда і пояснює, як все відбувається:

– Спочатку проводимо і публікуємо журналістське антикорупційне розслідування. Далі плануємо адвокаційну кампанію, щоб зупинити порушення (а це може бути, зокрема, непрозоре виділення коштів, розпорядження комунальним майном, корупційне виділення землі чи взагалі рішення місцевих рад на користь певної бізнес групи, пов’язаної з депутатами чи керівництвом органу місцевого самоврядування). І далі після планування ми уже вирішуємо, яким інструментом скористатись: чи це буде місцева ініціатива, чи петиція, чи навіть звернення до суду про скасування рішення.

Однією з суттєвих перемог пані Таїса вважає приклад рятування історичної пам’ятки Вінниці, Замкової гори, і ділиться алгоритмом дій, які призвели до позитивного результату:

– Спочатку ми ініціювали петицію і збір підписів. Коли мерія відмовила, ми розробили альтернативний проєкт рішення і подали його як місцеву ініціативу. А коли депутати не проголосували (і при цьому порушили своє ж Положення про місцеві ініціативи), ми подали до суду і виграли його, змусивши міську раду повторно винести на розгляд нашу ініціативу.

 Звісно ж, не все організації вдається. «Найбільша поразка – це те, що ми протягом п’яти років не можемо зупинити дерибан найбільшого вінницького озера – Вишенського. Його засипають попри зібрані нами матеріали, написані розслідування і відкриті за нашою ініціативою кримінальні провадження», – каже пані Таїса. За її словами, це «страшенно демотивує»: «Деколи хочеться просто лягти, накритись з головою ковдрою і більше нікого не чути і не бачити. Бо, здається, немає в світі більше такої країни, в якій би людям було так байдуже до свого життя і майбутнього своїх дітей».

АВ 2

Топ-перемог

Ініціювали розкопки поховань вояків УГА на земельній ділянці, яку МОУ намагається забудувати.

Ініціювали в Міністерстві ветеранів зміни до постанови № 719 , яка усуває корупційні ризики під час отримання компенсації для купівлі житла сім’ям загиблих та інвалідам І-ІІ груп.

Добились звільнення начальника обласної поліції Антона Шевцова, який у 2014-2015 роках проживав в окупованому Криму, а потім його призначили до нас керувати ГУНП.

Виграли суд по збереженню Замкової гори.

Виступили ініціаторами збереження та юридичного оформлення статусу парку «Хімік».

Не дали роздерибанити 10 га вінницького лісу.

Про журналістику і справедливість

Отже, один з найгостріших інструментів боротьби, який обрала ГО «Автомайдан Вінничина», – журналістські розслідування. Наразі в команді над ними працюють чотири журналісти та юрист, також в організації є редактор сайту, комункаційниця та відеомонтажерка, яка займається розвитком каналу ГО в YouTube. «Ми маємо менторську підтримку від ГО «Наші гроші» Олекси Шалайського щодо написання журналістських розслідувань та юридичну підтримку проекту «Свої люди»  Bihus.Info», – пояснює пані Таїса свій досвід у створенні та розповсюдженні суспільно значущих матеріалів.

Наразі на YouTube-каналі організації 12 відео-сюжетів, і деякі з них переглянули більше тисячі глядачів. Зокрема, це стосується сюжетів про несправедливі забудови, нерухомість (зокрема, заміські маєтки) певних посадових осіб. А останнім часом команда Таїси Гайди опікувалась долею водія машини швидкої допомоги, що потрапив у ДТП за участі BMW, яким керував колишній співробітник силової структури. Спільними зусиллями активістів і адвоката вдалося довести відсутність провини водія «швидкої», суд його виправдав.

– Ми не є медіа в класичному сенсі слова, але вирішили створити власний сайт, на якому можемо повідомляти про все, чим займаємось, а також про те, що «накопали» про місцеву корупцію. Члени організації нерідко стають ньюзмейкерами для медіа, але, нажаль, ми періодично стикаємось із ангажованістю місцевих ЗМІ, коли інформацію про наші заходи або ігнорують, або перекручують…, – пояснює Таїса Гайда.

Активістка каже, що має ідею створити навчальний медіа центр, який би поєднував навчання для громадських журналістів та інформаційний супровід в адвокаційних кампаніях для зменшення чи усунення корупційних ризиків. «Сподіваємось, ми  доростемо до реалізації такої мрії. Ми заклали цей напрямок в наш стратегічний план 2021-2023», – підсумовує очільниця організації.

АВ 3

Про наміри і можливості

Наразі назва ГО – «Автомайдан Вінниччина» – дає інформацію про час та причину створення організації більшості українців, але ж невдовзі з’являться такі, кого дивуватиме це словосполучення. «І зараз є люди, які думають, що наша діяльність пов’язана з автомобілями. Тому ми вже почали працювати над новою назвою і впізнаваністю, – каже пані Таїса. – В планах на цей рік розробка нової комунікаційної стратегії та бренд буку».

Між тим, діяльність організації і досі пов’язана із війною, що триває на Сході України: «Ми з 2014 року допомагаємо військовим на Сході і з часом наша підтримка з гуманітарної трансформувалась у захист їхніх прав, а також прав родин загиблих, – каже пані Гайда. – Ми також надаємо експертну підтримку міському «Ветеранському простору» (наша організація є його співзасновником)».

За словами пані Таїси, останні кілька місяців її громадська організація намагається допомогти ветеранським організаціям розібратись з пільговим проїздом в громадському транспорті, де встановлені автоматизовані системи обліку.

Жінка зізнається, що з фінансами «все дуже складно» і більша частина  роботи в організації виконується на волонтерських засадах: «Багато донорів не орієнтовані на місцевий рівень або наші питання не є у фокусі їх уваги, бо мало кого цікавлять мешканці якогось маленького гуртожитку чи невеличкого скверу, який хочуть забудувати. Ми отримуємо більше 70% відмов по поданим заявкам, але сприймаємо те філософськи: напевно ми не є достатньо професійними і треба рости і навчатись».

Оптимізму ж в щоденній боротьбі додають організації, до яких завжди можна звернутись за підтримкою, зокрема, ІСАР Єднання. «Для нас була дуже помічною зовнішня оцінка, яку ми провели завдяки гранту від ІСАР, –каже пані Таїса. – Ми багато чого не помічали (наприклад, як саме і наскільки ми представлені з ЗМІ), не усвідомлювали, що однією з найбільших проблем членів організації є емоційне вигорання…

За словами керівниці «Автомайдану Віниччини»,  вони намагаються підтримувати дружні стосунки з усіма ГО, які мають спільні з ними цінності та відстоюють права  громадян. «Нерідко надаємо іншим інформаційну підтримку на нашому сайті та консультуємо з тих питань,  в яких є експертами, каже активістка. – Без коаліції просто неможливо проводити адвокаційні кампанії, бо нерідко не вистачає ресурсів як людських, так і фінансових, а особливо не вистачає експертів».

Звісно ж, життя організації забезпечує її команда, що поділяє спільні цінності. «Люди –  80% нашого успіху, – каже Таїса Гайда. – З більшістю ми познайомились у 2014 на Майдані у Вінниці, хтось долучився, коли ми збирали допомогу армії і коли почали боротись з корупцією. До нас люди приходили цілими родинами. Багато хто з чоловіків уже і з війни на Сході повернувся, поки організація потрохи розросталась. А ще у нас є дві мами дітей з інвалідністю, що відстоюють права таких сімей і підтримують інших. Тому маємо таке крутецьке громадське, активне ядро! Ми за ці роки нікого не загубили і досі є однієї дружною командою, готовою завжди один одного підтримати і допомогти».

Таїса Гайда переконана, що тільки власним прикладом можна змінювати майбутнє. Наскільки це вдається і як відбувається процес, можна дізнатись на фейсбук-сторінці організації за посиланням: https://www.facebook.com/avtomaydanvin/videos/?ref=page_internal.

 

План на типовий тиждень від очільниці ГО «Автомайдан Вінниччина»

  • З'їздити на П'ятничани, бо там забудовник намагається забудувати старе кладовище, де хоронили хворих на тиф і холеру.
  • З'їздити в Стрижавку, де покинули недобудований каналізаційний колодязь, в який можуть впасти діти (поряд дитячий заклад).
  • Вкотре нагадати міській прокуратурі, що вони ігнорують уже чотири наших кримінальних провадження.
  • Розписати нову схему з дерибаном грошей за оренду майна громади.
  • Підготувати статтю по Замковій горі і опублікувати список прізвищ тих, хто голосував за дозвіл забудовнику, який скасував адміністративний суд.
  • В десятий раз написати запит на шпиталь ветеранів з вимогою до головного лікаря дотриматись закону і дати інформацію про заробітні плати і премії співробітників.

Олена Самойленко, спеціальний кореспондент платформи «Маркетплейс»