fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

News

3 листопада  2021 року, невідомі здійснили напад на громадську активістку, журналістку-розслідувачку, регіональну представницю Інституту масової інформації (ІМІ) Альону Березу. Альона також  бере участь у розвитку громадянського суспільства в Україні- вона є співавторкою Карти правових реформ та учасницею Платформи за правові реформи для ОГС, яка створена і підтримується в межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”.

Напад активістка пов’язує зі своєю журналістською та громадською діяльністю.

Цей інцидент, як і невтішна попередня статистика нападів свідчать, що в Україні продовжується атака та системно втілюється стратегія залякування громадських активістів.

Ініціативний центр сприяння активності та розвитку громадського почину «Єднання», Центр демократії та верховенства права та Український незалежний центр політичних досліджень категорично засуджують насильницькі дії щодо громадських діячів, активістів та журналістів, кількість випадків яких невпинно зростає.

Серйозне занепокоєння викликає систематичне насильство проти журналістів. За даними моніторингу Національної спілки журналістів (НСЖУ), за 10 місяців поточного року на підконтрольній українському урядові території відбулося 59 інцидентів із застосуванням сили до представників ЗМІ, які на той час займалися професійну діяльність.

Ми закликаємо Національну поліцію України максимально швидко і професійно розслідувати справу нападу на Альону Березу, покарати нападників та замовників, а також наполягаємо на справедливому розслідуванні усіх справ, пов’язаних із нападами на громадських діячів. Держава має продемонструвати, що вона спроможна гарантувати громадянам право на життя, безпеку їхніх родин та домівок.

Громадські активісти відстоюють інтереси усього суспільства, і тому ризикують життям та здоров’ям. Саме їхня діяльність перетворює активістів на ворогів для недоброчесних посадовців, бізнесменів та представників кримінального світу. 

Ми також закликаємо журналістів та громадських активістів сприяти активнішому висвітленню інформації про замахи та напади на колег, адже не лише дасть їм видиму важливу підтримку, а й допоможе залучити більшу кількість союзників задля захисту громадських діячів.

Якщо ваша неурядова організація підтримує Заяву, лишіть свій підпис на підтримку за посиланням https://forms.gle/82DkR7WLe2u5Ckxg9