fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

Новини

15241778 1539985616017652 1648358271906432128 n

29 та 30 листопада 2016 року в Києві проходив щорічний Форум організаційного розвитку громадянського суспільства «Змінюємо. Впливаємо. Єднаємо!». Наймасштабніша національна подія у громадському секторі зібрала рекордну кількість учасників з України, США та країн ЄС - понад 1300 представників благодійних та громадських організацій, донорських інституцій, органів державної та місцевої влади, підприємців та журналістів.

Цьогорічний Форум став п’ятим у серії подій найвищого рівня у громадському секторі, що традиційно проводяться ІСАР «Єднання» у партнерстві з Адміністрацією Президента України та за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку, Уряду Швеції, Програми розвитку ООН в Україні, Представництва ЄС в Україні, Офісу Ради Європи в Україні, Фонду ім. Ч.С. Мотта, Міжнародного фонду «Відродження» та багатьох інших організацій. Тема Форуму «Змінюємо. Впливаємо. Єднаємо!» мала на меті посилити спроможності організацій громадянського суспільства для розбудови та утвердження національної єдності через адвокацію реформ, протидію корупції, подолання наслідків конфлікту на Сході України та покращення соціально-економічного становища населення України. 

Вітальні слова на відкритті Форуму сказали:

  • Геннадій Зубко, Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ
  • Ростислав Павленко, заступник Глави Адміністрації Президента
  • Джордж Кент, заступник Голови дипломатичної місії США в Києві
  • Генріх Нурберг, перший секретар Посольства Швеції в Україні
  • Мортан Енберг,  голова Офісу Ради Європи в Україні
  • Берент де Гроот, керівник Програми співробітництва Представництва ЄС в Україні
  • Блерта Чела, Заступник директора ПРООН в Україні
  • Євген Бистрицький, виконавчий директор Міжнародного фонду “Відродження“
  • Роланд Ковач, директор проекту USAID/ENGAGE

Ростислав Павленко, окрім того, зачитав звернення до учасників Форуму від Президента України. Спеціально запрошені почесні гості у своїх виступах акцентували увагу на тих цінностях, що їх необхідно прийняти українському громадянському суспільству, аби "човен наших змін" плив до омріяної Єдності під усіма вітрилами. Проникливе відеозвернення до учасників Форуму Блаженнійшого Любомира Гузара також спонукало замислитися над головними цінностями:

Тимчасом у конференц-залах Форуму тривав марафон дискусій. Яка місія у громадянського суспільства сьогодні та якою вона буде? Чому важливо об'єднуватися та діяти спільно, де шукати партнерів і якими є виміри сьогоднішньої єдності в Україні? Відповіді на ці питання шукали протягом 14 панелей та обговорень, що тривали протягом усього першого дня Форуму. Відеостріми можна переглянути тут, стенограми - за цим посиланням.

Традиційно багатолюдною була сесія "Зустрічі з донорами", у ході якої представники донорських організацій та проектів мали можливість презентувати свої пріоритети у роботі з українським громадянським суспільством на 2017 рік. "Зустрічі з донорами" - це унікальний формат, який вперше був презентований саме на Форумі з організаційного розвитку (як "Кава з донором"). Такі зустрічі стали гарною традицією, яку з однаковим передчуттям люблять і громадські активісти, і донори.

Чи не найбільшою увагою на Форумі користувалась виставка кращих практик роботи з громадою. Організації та ініціативи, які були її учасниками, переконливо довели, що згуртована спільнота може здійснювати реальні зміни на краще в житті кожного українця та всієї країни. Від маленького села Бобриця, що під Києвом, районного центру Перечин, що на Закарпатті - і аж до великих міст, таких як Одеса, Вінниця та Суми - скрізь є люди, що вміють народжувати ідеї, шукати однодумців, надихати громаду та маленькими кроками вести нас всіх до кращої, відповідальнішої, дорослішої України.

 55

Організатори Форуму запросили Карла Плеснера – міжнародного сертифікованого тренера з ненасильницького спілкування, спеціаліста із переговорної діяльності та відновлення суспільства після насильства, який коментував найболючішу для українців тему – конфлікт на Сході України.

«Чим краще ми розуміємо точку зору один одного, тим більше у нас є шансів врегулювати цей конфлікт мирним шляхом. Звісно, ми можемо жалітися, що за лінією конфлікту люди знаходяться під впливом пропаганди. Проте набагато ефективнішим було б не критикувати, а намагатися вислухати їх точку зору і таким чином мати змогу розпочати з ними діалог», - зауважив Карл Плеснер у ході "відкритого інтерв'ю" для Наталії Соколенко, журналістки "Громадського радіо" і ведучої Форуму.

35 найкращих тренерів тимчасом проводили міні-тренінги, учасники яких діставали змогу зробити експрес-діагностику спроможностей своїх організацій та таку ж швидку нагоду їх покращити. "Табір фінансового виживання" пропонував ознайомитися із найсучаснішими методами фандрайзингу, в той час як "Табір майбутнього" переконував - працюй з Інтернетом, інакше станеш не конкурентоздатним! "Лабораторія організаційного розвитку" дозволяла своїм учасникам заглянути за лаштунки передачі "Інспектор Фреймут", дізнатися, "чому організації вмирають!?", стати "Mindfullness" і навчитися розпізнавати стратегії інформаційних воєн.

Ще 30 актуальних тем обговорили в "Цукерні для швидких побачень".

Повна Програма Форуму доступна для перегляду і скачування за цим посиланням.

У межах Форуму пройшов конкурс на кращий соціальний відео-ролик, який популяризує ідеї громадських та благодійних організацій – збереження навколишнього середовища, ефективне та раціональне використання природних ресурсів, протидія корупції тощо. З великим відривом від найближчих суперників переміг ролик організації "Студена", який має назву "За ВДВ!" Переглянути цей ролик, так само як і весь шорт-ліст конкурсу можна за цим посиланням.

Крім того, у межах Форуму пройшла виставка фоторобіт Анастасії Власової «Обличчя переселення: на роздоріжжі долі». Учасники переглянули чотири кіносеанси від спеціальних партнерів Форуму, зібрали книжки для сільських бібліотек, обмінялися книгами та матеріалами, поярмаркували на виставці-продажу продукції соціальних підприємств. Додатковим бонусом стала гра «Країна Гідності»

Захопливим сюрпризом для учасників Форуму стало "барабанне коло" від "Етнодрайву" - потужна техніка спільної творчості, випробувана в процесі примирення у конфліктних громадах та для нормалізації емоційного стану людей, що постраждали від військових дій. Продовженням церемонії закриття стало довгоочікуване нагородження організацій, які, на спільну думку учасників Форуму, є накращими надавачами послуг з організаційного розвитку. Перше місце посів "Ресурсний центр ГУРТ", друге - "Нова генерація" (м.Херсон), а третє - поділили між собою "Інститут професійного фандрайзингу" та "Інститут лідерства та управління УКУ".

На завершення Форуму виконавчий директор ІСАР "Єднання" Володимир Шейгус подякував усім донорам, які долучилися до проведення Форуму, волонтерам із Всеукраїнського громадського центру «Волонтер», що традиційно самовіддано допомагали у проведенні Форуму, а також десяткам небайдужих активістів, які щиро ділилися ідеями, контактами та надихали Форум на нові відкриття!

Переглянути фотоальбом Форуму можна за цим посиланням, а безпосередні враження учасників Форуму із соцмереж - тут.

Долучайтеся, творімо наступний Форум разом і все буде #unity4UA! 

7 7

Щоб надихнутися Форумами минулих років, натисніть тут.