fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

Новини

Неприбутковий сектор США дає роботу кожному десятому працівнику країни, і ця сфера швидко змінюється. Група експертів та лідерів думки у неприбутковому секторі Центра Філантропії Дороті Джонсон при Університеті Гранд Веллей вивчили зміни в цій царині та ідентифікували 10 трендів в філантропії, які вони передрікають на 2018 рік:

1. Давати більше, даючи разом

Передбачається зростання більш демократичної та диверсифікованої філантропії. Кількість Кіл Донорів та інших груп для спільних пожертв збільшилась в три рази з 2007 року та їхня кількість буде і далі зростати. Спільні (колективні) пожертви є зростаючим трендом, і в цьому зростанні – бажання донорів вчитися разом, ділити ризики, знайти свою громаду та зрештою отримати більший вплив з більшими спільними інвестиціями.

2. Наступне покоління донорів та "Золотий Вік Жертвування"

Представники покоління Х та міленіали, спроможні робити великі пожертви, скоріш за все стануть найбільш значущим поколінням філантропів в історії, стверджує Майкл Муді, Голова Frey Foundation for Family Philanthropy Джонсон Центру. Муді каже, що ці покоління будуть значущими, оскільки вони будуть мати одночасно безпрецедентні суми коштів, які зможуть пожертвувати, та бажання революційно змінювати філантропію завдяки новим стратегіям та інноваціям, що вже сколихнули сектор – включаючи інвестиції впливу.

 

3. Глобалізація Філантропії

Більша частина пожертв є локальними і ще довгий час такими й залишаться, але існує тренд, спрямований на спільні, формальні філантропічні простори, які не звертають уваги на міжнародні кордони у сучасному світі, що стає все більш об’єднаним. Це призводить до появи глобальних донорських мереж – ці мережі складаються з донорів, що мають спільні інтереси. Але тренд до глобалізації може мати і зворотній ефект – так званий філантропічний колоніалізм.

4. Визначення прогресу у місцевій філантропії

Цей тренд, що вже був відмічений Джонсон Центром в звіті 2017 року, переходить і у 2018 рік, оскільки донори конкретних проектів схиляються до більшого фокусу на організаціях та цілях, діючих у певних географічних зонах. Тері Беренс, Директор Інституту вивчення донорів та фондів Джонсон Центра, каже, що комплексність створення вимірюваних змін на національному рівні може бути складною. Донори все більше намагаються жертвувати стратегічно, фокусуючись на конкретних територіях, тим самим підвищуючи вірогідність змін та можливість їх виміряти.

5. Квест для філантропії – Рівність

Величезні демографічні зміни відбуваються в США, що потребує розробки нових інструментів та стратегій, які дозволять сектору філантропії ефективно реагувати на питання рівності та вплив цих змін. Член Лідерської Ради Джонсон Центру Хуан Оліварез стверджує, що ці зміни матимуть значні наслідки для місцевих громад та національної ситуації, якщо рівність у доступі до охорони здоров’я, освіти та робочої сили не буде досягнена.

6. Інклюзивність - це означає ставити правильні питання

Прийняття рішень, що ґрунтуються на даних, стає все більш поширеною практикою в сфері філантропії, а неприбуткові організації, донори та оцінювачі приділяють все більше уваги тому, як ці дані були зібрані, та хочуть пересвідчитися, що методи збору, аналізу та розповсюдження промотують інклюзивність та беруть до уваги культурні відмінності. Тільки тоді, коли інклюзивність має місце, доцільно очікувати ефективних дій та реального впливу маргіналізованих громад, оскільки тоді дані відображають ті проблеми, з якими вони стикаються.

7. Дані для чого?

Дані є критичним фактором в інформуванні донорів та тих, хто невдовзі стане донором. Вплив – це рушійна сила, але запит на поглиблені дані без фінансування та адекватної організаційної спроможності може стати викликом для деяких організацій. Тренд цього року – допомогти донорам робити запити на дані «правильного розміру» для ефективного вимірювання прогресу без перевантаження організацій.

8. Нові рамки для оцінювання впливу

Тренд на 2018 рік – новий підхід до оцінки результатів по комплексним питанням, до яких залучені багато громадських гравців, систем або організацій. Розвиткова оцінка (developmental evaluation) та попит на неї значно зросли, це може допомогти задовільнити інформаційні потреби людей, що хочуть використовувати інноваційні підходи у вирішенні складних ситуацій.

9. Зростаюча прихильність до збільшення спроможності неприбуткових організацій

Бажання мати більш різноманітний та інклюзивний неприбутковий сектор призводить до тренду збільшення інвестицій у розвиток спроможності НУО, спрямований на отримання більш значимого впливу. Існує поштовх фондам спрямовувати більше фінансової підтримки в розвиток інфраструктури самого сектора для підвищення сервісної спроможності та ефективності дій.

10. Нові партнерства або зміна парадигми стосунків з Урядом

Кайлі Калдвел, виконавчий директор Джонсон Центра, каже, що існує зростаючий тренд до партнерства між НУО та владою, які зявляються в результаті незалежної роботи над тими самими питаннями, що призводить до спільної роботи або заміщення один одного в цих питаннях. Цей тренд виникає через явні та припущені зміни в очікуваннях між владою та філантропією.

 Повна версія звіту англійською: bit.ly/2018PhilanthropyTrends