fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

Новини

Безымянный У Києві два дні поспіль керівники неурядових організацій навчалися ефективному врядуванню, фандрейзингу, стратегічному плануванню та комунікаціям. 12-13 березня тут проходила Школа організаційного розвитку для керівників ОГС, яку проводив ІСАР Єднання за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

"Сфера врядування потребує найбільшої уваги керівників неурядових організацій. Окремі з них не соромляться визнавати публічно: "у мене є своя громадська організація", не замислючись, що "своя" не може бути "громадською" і навпаки. Правління або Наглядова Рада якщо й існують не тільки на папері, то вже розподіл повноважень між ними та дирекцією - стає проблемою. А між тим, саме належне врядування - розподіл повноважень між незалежним органом, який приймає стратегічні рішення, та виконавчою дирекцією - є критично важливим для вибудування дійсно прозорої та ефективної роботи", - Володимир Шейгус розпочав роботу Школи навчальною сесією з належного врядування ОГС. 

Учасники Школи одностайно визнали, що ця сесія була однією з найкорисніших та запланували найбільше змін за результатами Школи саме у сфері налагодження ефективного врядування в своїх організаціях. 

 

IMG 20180312 173346 IMG 20180312 120428

 

"Бажаю, щоб ця Школа принесла вам максимум наснаги й користі, щоб ті зусилля, які ми інвестуємо у ваш розвиток, дали свої результати у вигляді довгоочікуваних змін на краще в усій Україні!" - підкреслила в своєму виступі представниця Агентства США з міжнародного розвитку Тетяна Сіра.

Волонтери Корпусу Миру в Україні Кетрін Анаду та Девід Камачо провели для учасників сесію, в якій розповіли, як можна адаптувати до українських реалій світові практики стратегічного та операційного врядування:

Ток-шоу на завершення першого дня Школи стало унікальною нагодою перейняти живий досвід у досвідчених колег. Керівники українських ОГС Євген Полтенко (Мережа правового розвитку), Віталій Дроботун (Права людини), Вячеслав Зирьянов (Дорога до дому) та Володимир Шейгус розповіли свої найбільші невдачі та винесені з них уроки, порадили учасникам, як працювати з Правлінням та громадою, де шукати натхнення і як захищатися від професійного вигоряння. Василь Романюк (Посольство Швеції) наголосив на 4 ключових принципах роботи ОГС: підзвітність та прозорість, участь, толерантність і недискримінація.

IMG 20180312 173511 DSC 1530

Учасники Школи назвали найбільш корисними сесії: врядування (10 балів, максимум), фандрайзинг (9 балів), стратегічне планування (6 балів). Відтак найшвидші зміни запланували в цих же сферах: врядування (9 балів), фандрайзинг (6 балів), стратегічне планування (9 балів).

"Я щаслива, що мені вдалося пройти відбір на цю Школу, що відбіркова комісія обрала саме мене з-поміж 300 претендентів. Гарно сплановані та розподілені сесії Школи дають надзвичайний мотиваційний поштовх до дій. Матеріал викладений грамотно й доцільно, тому, сподіваюся, мені вдасться якнайшвидше втілити усе, що я запланувала тут, на Школі", -  Світлана, учасниця Школи.