fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

Досвідом фандрейзингових проєктів у громадах Запорізької області поділилась тренерка і менторка, директорка громадської організації “Укрпростір” Наталя Селюкова.

-             Одним з дуже успішних, на мій погляд, проєктів серед громад Запорізької області є приклад активісток з с. Ожерельне Пологівської міської територіальної громади. Ожерельне - це село, в якому мешкає 280 мешканців. Майже 30 років там не було навіть адміністративного приміщення для збору людей, не проходило жодного заходу, який би об’єднував жителів громади.

У 2021 році 5 багатодітних матусь об’єднались у бажанні створити для своїх дітей і молоді села місце, де їм було б комфортно відпочивати, розвиватись, займатись спортом. Вони мріяли про звичайний дитячий майданчик, але ця скромна мрія перетворилась на справжній сквер, який сьогодні відвідують люди з навколишніх сіл.

Жінки пройшли навчання від “Українського жіночого фонду” і отримали мікро-грант у 36 тисяч гривень. Навчання та перемога у грантовому конкурсі, а також покрокова менторська підтримка від Наталі Селюкової надихнула групу самодопомоги, що навіть не є громадською організацією, спробувати залучити до досягнення власної мрії місцеву владу та місцевий фермерський бізнес. І в них це вийшло!

Представники влади, побачивши не просто прописаний проєкт, а конкретні дії, зрозуміли всю серйозність намірів і долучились. Оперативно відвели землю під сквер, допомогли у вирівнюванні поверхні, зайнялись встановленням освітлення, облаштуванням футбольного поля, встановили туалет. Місцеві фермери допомогли з будівельними матеріалами для великого павільйону (5х3х7 метрів), в якому затишно і в спекотні, і в прохолодні дні гуляти з дітьми, відпочивати людям похилого віку. Місцеві жителі допомогли з квітами та деревами.

-             Сквер було відкрито у вересні 2021 року, - розповідає Наталя, - на святковому заході в селі, де мешкає менше 300 людей, були присутні близько тисячі гостей. Деякі із запрошених депутатів зізнавались, що вони навіть не знали, що в цій місцевості живуть люди. Сьогодні ж мрія 5 жінок стала справжнім сучасним комунікаційним майданчиком, де є місце і для дорослих, і для дітей. З клумбами, лавками, освітленням, туалетом. Тут почали організовувати свята - з концертами, майстер-класами, обговорюваннями, салютами, дискотеками. А також проводити зустрічі з працівниками соціальних служб, поліцією.

В інших селах тієї ж Пологівської громади, де групи самодопомоги також пройшли навчання, теж почалися зміни. В с. Семенівка запрацювали комп'ютерні курси, щотижня проводяться кінопокази з обговореннями і є тепер заняття з фітнесу. В с. Інженерне облаштована кімната для індивідуальної психологічної підтримки, доступної для кожного жителя села. У с. Титове Смирновської сільської територіальної громади також облаштували сквер. І люди почали гуртуватися під час кінопоказів просто неба, свят, для обговорень. І в цьому випадку влада також додала й організаційної, й фінансової допомоги.

Гроші в громадах безперечно важливі - для виживання, але розвиток можливий лише завдяки людям, - переконана Наталя Селюкова, за плечима якої десятки проведених тренінгів для груп самодопомоги та 18 проєктів, реалізованих за її менторської підтримки.