fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

Новини

З 15 вересня до 1 жовтня у Києві триватиме фотовиставка «Незалежність – це я. Незалежність – це ми. 30 історій змін до річниці відновлення незалежності».

30 світлин про діяльність громадських організацій будуть експоновані на пішохідному мосту між Володимирською гіркою та Аркою дружби народів.

У фокусі кожної світлини – люди. Це активісти, волонтери та благодійники, які щодня роблять значний особистий внесок у розвиток України та покращення життя українців.

 MG 1472 новый размер

 

Виставку-діалог відкрили Роман Лелюк, директор департаменту суспільних комунікацій Київської міської державної адміністрації та Володимир Шейгус, виконавчий директор громадської організації ІСАР Єднання, яка є ініціатором фотоподії.

Організації громадянського суспільства дуже багато зробили для незалежності України. І Помаранчева революція, і Революція гідності могли б елементарно не відбутися без достатньої кількості громадських активістів, які мали досвід та розуміли, що потрібно робити.

За 30 років багато громадських організацій виросли з невеликих ініціатив, які робили лише перші кроки в активізмі, до потужних структур, які впливають на політику і економіку, адвокатують зміни та спільно з різними міністерствами і відомствами напрацьовують нове законодавство”, – зазначив Володимир Шейгус.

 MG 1112 новый размер

Шлях, який розвинуті країни проходять століттями, Україна пройшла за 30 років. І сьогодні можна з упевненістю сказати, що ми маємо громадянське суспільство свідоме, розвинене, конструктивне...

Влада відкрита до ініціатив, а громадянське суспільство активне, ініціативне та готове не тільки пропонувати, а й ставати поряд і робити прекрасні проекти, які ведуть до розвитку рідного міста та країни в цілому”, – додав директор департаменту суспільних комунікацій КМДА Роман Лелюк.

 MG 1130 новый размер

Відбір 30 організацій-учасників, представлених на світлинах виставки, здійснювався за принципом охоплення всієї географії України та різних сфер діяльності (екологія, освіта, підтримка людей з інвалідністю, ветеранів, емігрантів, опіка і допомога дітям, сфера культури та спорту, правова допомога тощо). І це лише невелика вибірка громадських ініціатив, які разом з іншими покращують якість життя людей в країні.

Серед “змінотворців” екологічні Let`s Do It Ukraine та Zero Waste, зоозахисні “Степ” та “Команда порятунку тварин”, ветеранські “БратуБрат” та Invictus Games і багато інших.

 MG 1468 новый размер

Одна з ініціатив, діяльність якої висвітлено в рамках фотовиставки, – Громадянська мережа «ОПОРА». З 2007 року вона проводить наймасштабніші кампанії спостереження за виборами в Україні, до яких було залучено понад 25000 навчених та мотивованих громадян, проводить паралельні підрахунки голосів, які в понеділок після дня голосування дають чітке і правдиве розуміння кінцевого результату виборів, реалізує масштабні адвокаційні кампанії у сфері політичних прав, в результаті яких було прийнято прогресивні норми Виборчого кодексу та інших законів.

Ольга Айвазовська, голова правління Всеукраїнської громадської організації Громадянська мережа «ОПОРА», на відкритті нагадала, що минулого року Україна у Рейтингу демократії видання The Economist потрапила до когорти країн, в яких відбуваються абсолютно конкурентні та демократичні вибори, чого не досягли інші пострадянські держави.

Переконана та впевнена, що роль нашої громадської організації в цьому була однією з провідних”, – зазначила очільниця ОГС.

 MG 1330 новый размер

Автори світлин виставки-діалогу відомі українські фотографи – Олександр Хоменко, Павло Пашко, Сергій Нужненко, Сергій Коровайний, Христина Кулаковська, Маркіян Лисейко, Юрій Стефаняк, Валентина Уварова та Олексій Карпович.

Громадські організації в моєму розумінні близькі до стартапів в тому сенсі, що вони покликані задовольняти певні запити суспільства: на рівність прав людей, на свідоме ставлення до навколишнього середовища і тварин, на задоволення потреб незахищених верств суспільства тощо, – зазначає фотограф та впорядник виставки Олександр Хоменко, – задача фотовиставки показати на прикладі великих і малих організацій, які працюють із найрізноманітнішими проблемами, їхній вплив на життя людей, на ті зміни, які покращують нашу країну”.

 MG 1415 новый размер

Ознайомитися зі усіма світлинами виставки можна онлайн за посиланням https://independence.ednannia.ua/

Виставка організована  завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», а також у межах проєкту «Європейський Союз для сталості громадянського суспільства України», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Відкриття фотовиставки відвідали понад 130 представників різних громадських організацій.

Автор фото: кореспондент Вечірнього Києва Борис Корпусенко.