fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45
[gallery columns="4"]

2 березня 2013 року в приміщенні «Конференц Холл Ірпінь» відбувся Форум громадських об’єднань – 2013, який проводиться Фондом громади Приірпіння третій рік поспіль і вже став дієвою платформою обміну досвідом, унікального навчання, знайомства з новими можливостями для громадських активістів. Це єдиний в Приірпінні захід такого рівня, де залучаються відомі експерти та подається актуальна практична інформація.

Форум-2013 залучив близько 100 учасників з понад 70 організацій. Відкрили Форум Анастасія ПОПСУЙ - директор Фонду громади Приірпіння та Ігор НАЙДА - голова Демократичної Київщини.

Нові обличчя в перспективі Громадської Ради Приірпіння

У першій частині Форуму відбулися презентації молодих громадських організацій, що подають свої кандидатури у склад нової Громадської ради. Нові організації мали змогу прозвітувати про свою діяльність за останні 2 роки на території Приірпіння, зазначити свої досягнення та успіхи, розказати про результати своєї роботи.

Найпершою презентувала роботу за рік Анастасія ПОПСУЙ - директор Фонду громади Приірпіння. За минулий рік Фондом було здійснено більше 7 донорських проектів за підтримки Міжнародного жіночого клубу, програми «Молодь в дії» ЄС, Фонду Богдана Гаврилишина, ІСАР «Єднання» та ін., здійснено 3 навчальні закордонні поїздки, проведено Другий форум громадських організацій, конкурс "Благодійник року Приірпіння", декілька круглих столів, 2 конкурси проектів, підтримано більше 30 місцевих ініціатив за результатами конкурсів міні-проектів загальним бюджетом близько 60 000 грн. З річним звітом організації можна ознайомитись тут. Друк річного звіту Фонду громади Приірпіння став можливим завдяки перемозі у всеукраїнському конкурсі Звітів неприбуткових організацій, що проводився Творчим центром ТЦК в межах проекту «Дослідження динаміки розвитку НУО в Україні» за фінансової підтримки програми «Об'єднуємося заради реформ» (UNITER). Усі учасники Форуму отримали друкований екземляр Звіту на руки.

Також презентували себе: ІГ «Парк героїв» - Лаврентій КУХАЛЕЙШВІЛІ; ІМГО «Оберіг» - Людмила АФАНАСЬЄВА; МГО «Можливість» - Петро ГЛІЄВИЙ; МАіФ «Цитадель» - Олексій СТАЦЕНКО; МГО «Активність» - Олександр БРУСЄНЦОВ; МГО «Бойового гопака» - Валерій РОМАНЕНКО; ГО «Центр захисту тварин» - Марія ЦИМБАЛЮК;  СОГ «Демократична Київщина» - Ігор НАЙДА; ІГ «Лісова брама» - Христина НАУМЕНКО; ГО «Нові обличчя» - Юлія БЕРЕЖКО-КАМІНСЬКА; Українське козацтво «Отаман» - Петро ШЕВЧУК та Варвара ВОЛК; ГО «Європейська Київщина» - Костянтин ГАРБАР; ІМО «Товариства Червоного Хреста» - Валентина ЗАБАРИЛО.

Турбує інше: чому більшість представників поточного складу Громадської ради на звітування не прийшли? Очевидно виборами до нового складу ГР вони не переймаються. Отже, новій Громадській раді – нові обличчя!

Підтримка громадських об’єднань з громадських вуст

Цього року за інформацією до освітньо-навчальної секції Форуму ми звернулися до визнаних експертів громадського простору України.

Олександр ЕЛЬКІН та Марина ПАЩЕНКО презентували Всеукраїнську освітню платформу EDUkIT. Ця платформа надає можливість створювати безкоштовні веб-сторінки для громадських організацій, благодійних фондів, шкіл, гуртків, ініціативних груп тощо. І не тільки. Важливим є те, що працівники EDUkIT допомагають представникам неприбуткового сектору правильно та цікаво подавати інформацію про себе, звітувати перед громадськістю, залучати партнерів, бути особливими.

Оксана РУДА – заступник виконавчого директора ІСАР «Єднання» - запропонувала учасникам Форуму презентацію ваучерної системи, що створює умови фінансової підтримки для розвитку громадських організацій України, у тому числі - Приірпіння. Організації можуть отримати від $1000 до $7000 на організаційний розвиток, інституційну підтримку. Фонд громади Приірпіння, як один із грантоотримувачів 2011-2012 рр., пообіцяв допомогти в підготовці заявок тим представникам громади, що дійсно воліють стрімкого розвитку.

Лариса ЖИГУН з Українського форуму благодійників розповіла учасникам особливості нового законодавства для громадських та благодійних організацій: перспективи та можливості діяльності громадських активістів у новому полі легітимної. Також пані Лариса детально зупинилася на актуальному питанні на сьогодні для Приірпіння – особливостей процесу формування нової Громадської ради. Після доповіді немає сумнівів щодо правильності дій кандидатів на вступі до цієї структури.

Дар’я НЕПОЧАТОВА – керівник проектів Українського форуму благодійників – детально роз’яснила нашим благодійникам таку практичну річ як робота з благодійними скриньками. Оскільки всі ми маємо діяти в рамках Закону, то навіть така проста, здавалось би, справа як збір коштів до скрині передбачає сувору процедуру роботи з благодійними коштами.

Особливістю цієї частини Форуму стала пропозиція нових умов співпраці бізнесу з громадськістю. Дмитро ВОЙЦЕХ, Володимир КАРПЛЮК та Ігор ВИШНЯКОВ, повідомили про непросте рішення - відмову від політичних амбіцій заради підтримки громадського сектору та діяльність в рамках однієї організації «НОВІ ОБЛИЧЧЯ». Співпраця з громадою відбудеться за новими благодійними програмами підтримки, які незабаром будуть анонсовані громаді.

Нова грантова програма

Красивою завершальною частиною Форуму стали презентації проектів, що спрямовані на підтримку талановитою молоді Приірпіння. Свої проекти представили ІМГОІ «Оберіг» - Літній табір в рамках Школи нових можливостей; Студія дизайну «БлубОк» - Курси рукоділля для благодійної акції; ГО «Центр розвитку громад» - Фестиваль ім. Івана Коваленка; Ініціативна група «Лісова Брама» - Проведення еко-фестивалю «ЛісРук»; Театр-студія «Браво» - Вистава за п’єсою Філатова «Про Федота – Стрільця, удалого молодця»; Ірпінська школа №12 – Молодіжна акція на захист природи; Студія танцю «Emerland» - Весняні виступи на новому покритті.

Для вибору кращих проектів на фінансування буде здійснено громадське Інтернет-голосування та надано рекомендації журі. Фінансуватися проекти будуть з «продажу» квитків на Благодійний бал, який відбудеться 30 березня 2013 року в Центральному будинку культури міста Ірпінь.

Форум громадських об’єднань -2013 відбувся завдяки підтримці Ігоря Найди, Дмитра Войцеха, Володимира Карплюка, Ігоря Вишнякова.

Фотозвіт Форуму можна переглянути за посиланням .

Інформаційна підтримка: газета «Західне передмістя Києва», журнал «Пульсар», газета «Демократична Київщина».