fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

#надихайся_тут

Окрім об’єктивних втрат для економіки та інфраструктури, пандемія коронавірусу несе загрози психологічному стану всього суспільства. Але особливо небезпечна вона для людей похилого віку, які є найменш залученими до сучасних комунікацій, що відбуваються за допомогою комп’ютерних технологій. Літнім людям вкрай важко жити в умовах самоізоляція без живого спілкування, можливостей пересування в громадському транспорті, відвідувати рідних, парки, ринки... Допомогти старшим членам громади гідно пережити пандемію взялась громадська організація «Фундація підтримки осіб старшого віку «Вік щастя» (Слов’янськ, Донецька область).

Вік Щастя

Проект «Здолаємо його разом» щодо протидії та полегшення наслідків пандемії COVID-19 запропонував чоловікам та жінкам віком 55+ онлайн-лекцій з психології та конфліктології, а також створити групи самодопомоги, щоб протидіяти домашньому насильству. Онлайн формат зустрічей дозволив розширити географію, і в результаті підтримку отримали 60 людей, що живуть не тільки в Донецькій, а і в Луганській, Дніпропетровській, Київській областях.

В кожному з онлайн-заходів брали участь 10-15 осіб, що дозволило створити певне коло близьких та небайдужих людей. «Мій емоційно психологічний стан значно поліпшився… це підштовхнуло мене до більшої активності… я стала більш обізнаною і тепер спокійно реагую на конфліктні ситуації, які виникають… знов виникло бажання розвиватися та рухатися вперед», – такі враження залишились у учасниць і учасників проєкту «Здолаємо його разом».

Вік Щастя 8

Щоб зберегти цей доробок, фахівці, що працювали з літніми людьми онлайн, створили  посібник «Збірник лекцій та практичних рекомендацій з психологічної допомоги людям старшого віку в умовах ізоляції». В електронному вигляді він є у вільному доступі, а певна кількість надрукованих примірників розповсюджується серед організацій, які працюють з особами старшого віку.

Вік Щастя5

Громадська організація «Фундація підтримки осіб старшого віку «Вік щастя» реалізувала проєкт «Здолаємо його разом!» завдяки сприянню ІСАР Єднання за фінансової підтримки Програми ООН із відновлення та розбудови миру.