fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

#надихайся_тут

Не зважаючи на реформу інтернатної системи, яка триває в Україні з 2017 року, понад 34 тисячі дітей досі живуть і виховуються у інтернатах. За статистикою, якщо батьки живі, то віддають своїх дітей до інтернатів найчастіше через брак соціальних послуг та неспроможність забезпечувати дитину матеріально. Коли навесні 2020 року у зв’язку із локдауном всі діти повернулися з інтернатів в сім’ї, це стало стресом для дорослих і дітей. Організація «СОС Дитячі Містечка» і її луганське відділення сприйняли ситуацію як виклик.

СОС дитячі містечка.2

Під час весняного карантину з інтернатів на Луганщині повернулися до батьків 108 дітей з 60 сімей. 14 найбільш мотивованих родин, у яких виховується 36 дітей, організація взялась супроводжувати по програмі «Укріплення сім'ї». Супровід – це надання підтримки з боку психолога, соціального педагога, а за необхідності і репетитора. Бо пріоритетною стала задача, щоб діти не випали зі шкільного процесу, який став дистанційним і важкодоступним. Для цього потрібно було забезпечити родини, перш за все, приладами для  навчання на відстані – ноутбуками, планшетами або смартфонами. Також в залежності від потреб родини отримали ліжка для дітей, постільну білизну, ковдри, подушки, столи, стільці, дитяче взуття тощо. 

СОС дитячі містечка.1

До реорганізації соціально-психологічних і просвітницьких послуг організація підійшла інноваційно і заснувала за грантові кошти відкриту Інтернет-платформу для психологічних консультацій. Батьки-вихователі прийомних сімей можуть реєструватися на ній і консультуватися з фахівцями в онлайн-режимі. Проєкт був реалізований завдяки сприянню ІСАР Єднання за підтримки Програми ООН із відновлення та розбудови миру.

Наразі організація продовжує працювати і офлайн, і онлайн з єдиною метою: робити все можливе, щоб діти залишалися в сім’ях. Станом на кінець 2020 року 26 дітей не повернулись до шкіл-інтернатів, переведені у звичайні школи та живуть у власних сім'ях.

**

Із квітня 2020 року діє проєкт Надзвичайного реагування у Станиці Луганській, завдяки якому 200 сімей отримали комплексну, а 1200 – психологічну підтримку. У соціальному центрі «Укріплення сім’ї» у Станиці Луганській під супроводом перебуває 138 сімей, в яких виховується 271 дитина.