fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

#надихайся_тут

Ще недавно жінкам, які мають складні патології серця, лікарі не радили народжувати дітей, бо йшлося про ризик для життя і матері, і немовля. Згодом це стало можливо, принаймні в Національному інституті серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова в Києві, де працюють висококласні фахівці. Однак однієї майстерності лікарів виявилося недостатньо, щоб убезпечити вагітних жінок з вадами серця від епідемії COVID-19. Аби не допустити зараження мам і малюків коронавірусом у закладі, їм необхідно перебувати у особливо безпечних післяопераційних приміщеннях, створити які взявся Всеукраїнський благодійний фонд «Крона».

Наразі завдяки міжнародним донорам і українським благодійникам «Крона» реалізує проєкт «Безпека медичних послуг і доступ до засобів боротьби із COVID-19 вагітним жінкам і новонародженим із вадами серця». В Інституті Амосова вже з’явився післяопераційний окремий  блок для таких породіль. Приміщення облаштували за підвищеними стандартами чистоти й безпеки. Зокрема, підлогу і стінові панелі зробили зі спеціальних матеріалів, на яких не осідає інфекція, а на вході в бокс  – автоматичні розсувні двері, конструкція яких не потребує контактів руками і таким чином ще зменшує ризик передачі вірусу. Тобто засоби протиепідемічної безпеки в боксі настільки потужні, що дозволяють приймати пацієнток під час пандемії.

За даними медичної статистики, в Україні щороку понад дві тисячі вагітних жінок і п’ять тисяч новонароджених можуть потребувати спеціалізованої кардіологічної допомоги. Цей проєкт БФ «Крона» надихнув лікарів Інституту Амосова створити нове відділення «акушерської кардіології», яке може приймати жінок з усієї країни. Тут  працюють разом кардіологи, неонатолог, акушери-гінекологи, які допомагають жінкам із вадами серця безпечно народити, а малюкам із внутрішньоутробно виявленими патологіями серця одразу зробити операцію і зберегти життя.

Отже, завдяки реалізації проєкту для пацієнток «акушерської кардіології» вже облаштовані дві палати, санвузол, оглядова кімната. У палатах є місце для інтенсивної терапії і мами, і новонародженого. До ліжок підведені медичні гази, зокрема, необхідний при тяжкому перебігу ковіду кисень. Також пацієнтки отримають санітарні речі для перебування в стаціонарі. Така матеріальна допомога є суттєвою для будь-якої родини.

Проєкт ще триває, і в найближчих планах «Крони» зібрати кошти на бактерицидні лампи для знезараження повітря у відділенні і стерилізатор для інструментів. Також йдеться про виготовлення «валізки безпеки» для пацієнток і лікарів. Це набір предметів першої необхідності в стаціонарі, зокрема, засоби індивідуального захисту і підтримки імунітету: мило, дезинфектор, серветки, маски, одноразові пелюшки, шампунь, дитячий крем, вітаміни. Наразі фонд збирає на це кошти в громаді, а частину з необхідного пообіцяв надати один з спеціалізованих мережевих магазинів. «Наша задача – облаштувати палати необхідним обладнанням: ліжками, бебітермами, кварцовими лампами, моніторами пацієнта, автоклавом», – кажуть про перспективу у БФ «Крона».

Щоб посилити стійкість громадських та благодійних організацій до викликів та надзвичайних ситуацій, допомогти подолати можливі негативні впливи та забезпечити безперервне виконання їхніх місій,  ІСАР Єднання як стратегічний партнер Європейського Союзу реалізовує проєкт "Європейський Союз для сталості громадянського суспільства в Україні" (EU4Civil Society Sustainability in Ukraine). У межах проєкту було оголошено три грантові конкурси:

«Швидка необхідна підтримка»

«Дофінансування залучених ресурсів»

«Загальна підтримка»