fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

Новини

19-20 листопада 2015 року у Києві пройшов черговий Форум розвитку громадянського суспільства «Змінити себе, щоб змінити країну» –  масштабна національна подія, що зібрала понад 1000 учасників зі всієї України та 11 інших країн світу.

Щороку Форум визначає головні тенденції розвитку громадянського суспільства. Цього разу таким трендом стали довгоочікувані зміни –  у впровадженні реформ, у спроможностях до примирення, у ставленні до корупції, у принципах роботи самих громадських активістів та благодійників. Щоб ці зміни відбулися, повинні змінитися ми всі, кожна людина і кожна громадська та благодійна організація – вважають учасники Форуму. Також актуальними трендами у розвитку громадських організацій будуть:

  1. Відображення бажаних суспільних змін у принципах роботи громадських об’єднань. Впровадження відкритого врядування, публічного звітування, ефективного менеджменту, прийняття рішень на основі загальної участі та повна прозорість діяльності.
  2. Формування стійкого кола прихильників організацій громадянського суспільства у громаді. Фактична відсутність членів, «фанів» і вболівальників – ослаблює організацію та профанує її діяльність.
  3. Подальша професіоналізація як передумова сталої діяльності. Перехід від волонтерського ad hoc руху до інституційно усталених форм стратегічної філантропії. Спеціалізація діяльності для дедалі кращого задоволення потреб цільових груп.
  4. Нарощування експертного потенціалу громадських та благодійних організацій як необхідна умова розумних змін. Тісна співпраця з аналітичними центрами, посилення власних аналітичних спроможностей, вміння будувати якісні візії та стратегії.
  5. Посилене адвокатування необхідних реформ та боротьби з корупцією. Об’єднання у спілки, партнерства і консорціуми заради спільного просування реформ. Промоція реформ у громадах. Зміна ролі громадянського суспільства – від контролю та критики до впливу та участі у формуванні політик.
  6. Посилення ролі громадських та благодійних організацій у врегулюванні конфліктів через відновлення соціальних зв’язків, гуманітарні місії, культурні та мистецькі проекти. Актуалізація роботи у медіа-просторі задля просвіти і популяризації цієї діяльності.
  7. Усвідомлення власної відповідальності за збереження свободи, впровадження реформ і розбудову реальної демократії в Україні.