fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

Новини

22 грудня відбулася презентація циклу онлайн-курсів «30 кроків до Нової української школи: навчаємо громадянина». Цикл складається з 4 окремих курсів, які мають різні тематичні акценти – для всіх учасниць і учасників освітнього процесу, для вчительства, для шкільної адміністрації та для ширшої громади, яка хоче співпрацювати зі школою.

У презентації взяли участь: виконавча директорка Європейського центру Вергеланда Ана Перона-Фьєльстад, директор Українського інституту розвитку освіти Вадим Карандій, головна спеціалістка директорату шкільної освіти Міністерства освіти та науки України Раїса Євтушенко, засновник платформи масових онлайн-курсів Prometheus Іван Примаченко

«Курси мотивують вчителів до змін та розвитку,  співпраці школи з  місцевою громадою і суспільством загалом», - підкреслив Андрій Донець, координатор програми «Демократична школа».

 Цикл курсів складається з:

1. Базовий вступний курс «Стартуємо до успішної школи», за успішне проходження якого можна отримати сертифікат про підвищення кваліфікації на 30 годин. Він відкриває доступ до будь-якого (або всіх) з наступних курсів.

2. Секрети успішних директора і директорки.

3. Успішне вчителювання – прості рецепти на щодень.

4. Школа і громада для дитини.

Кожен з цих курсів також дає змогу отримати сертифікат про 30 годин підвищення кваліфікації.

Під час проходження курсів користувачі й користувачки збиратимуть цифрові відзнаки (від 16 до 22 на курс), які детально описують їхні навчальні досягнення.

У ролі універсального довідника, який містить структуровані навчальні матеріали для вчительства і дає можливість постійного доступу до пройдених матеріалів, виступає інтерактивний посібник «30 кроків до Нової української школи: навчаємо громадянина». Він не передбачає видачі сертифіката, але має більше інформації й порад аніж курси.

Короткі бесіди з 15-ма авторками й авторами курсів дали відповіді на важливі питання:

  1. Як відбудеться «перехід» НУШ з молодшої у середню школу і чим можна підтримати освітянську спільноту в упровадженні змін?
  2. Чому важливо вчити громадян у школі?
  3. Що знайде для себе керівництво шкіл у запропонованих курсах? Як це допоможе їм розвивати школу й здобути визнання учнівства та громади?
  4. Що дасть адміністрації школи демократичне врядування?
  5. Що важливо вміти вчителю для успішної роботи з сучасними учнями? Як змінюється роль учительства в нинішній час?
  6. Як розвиток громадянських компетентностей учнів допомагає в учительській роботі?
  7. Для чого громадянські компетентності батькам учнів? Що буде важливим для молодіжних працівників і «навколошкільної» громади?

Зареєструватися на вступний курс циклу та почитати інтерактивний посібник можна вже зараз на платформі Прометеус. З 20 січня курс буде доступним для проходження й отримання сертифіката.

Програму підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа» реалізовує Європейський центр ім. Вергеланда (Осло, Норвегія) за підтримки Міністерства закордонних справ Норвегії у співпраці з Міністерством освіти і науки України, Радою Європи, БО «Центр освітніх ініціатив» та ІСАР Єднання.