fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

Новини

Експерти, активісти та чиновники вирішують якою буде безбар’єрна Україна. 16 лютого розпочалася серія засідань робочих груп з розробки проєкту Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору. До масштабного процесу залучені шість експертних груп, у склад яких увійшли представники центральних органів влади, профільних громадських організацій, благодійних фондів тощо. 

До роботи у перших робочих групах  у змішаному офлайн/онлайн форматі долучились понад 40 учасників з усіх куточків України — представники державних органів, профільних громадських організацій, благодійних фондів, експертного середовища тощо.

Головна мета обговорення – визначити, яка ситуація з безбар’єрністю в Україні є на сьогодні, зафіксувати виклики і проблеми, що існують, і закласти стратегічні цілі розвитку безбар’єрного середовища на майбутнє.

Серед перших, названих учасниками проблем, наступні:

  • Не дотримання забудовникам Державних будівельних норм (ДБН) щодо інклюзії;
  • Низький рівень обізнаності щодо безбар’єрності серед тих, від кого залежить прийняття рішень (чиновники, забудовники);
  • Неможливість для Комітетів доступності впливати на прийняття рішень;
  • Відсутність розуміння суті та важливості безбар’єрності у широких колах суспільства.

Учасники не тільки озвучували ключові проблеми, а й активно висували пропозиції. Так, архітекторка Софія Брем зауважила, що дотримання ДБН не достатньо, якщо архітектори не розуміють потреб маломобільних груп. Тому, на її думку, у профільних навчальних закладах потрібно запровадити дисципліну універсального дизайну, а архітектори і інженери повинні здавати іспит на розуміння доступності та інклюзії.

За словами голови правління Pro.UD, експертки ПРООН Олени Іванової, щоби бізнес дотримувався норм інклюзії, для об’єктів господарської діяльності потрібно доповнити ліцензійні умови, а дозвільні документи мають видаватися з чітким контролем їх виконання.

Серед інших  пропозицій – введення відповідальності та покарання за недотримання норм ДБН, виокремлення норм доступності для приватного та громадського транспорту, розробка стандартів безбар’єрності у сфері обслуговування та багато іншого.

Загалом, впродовж найближчих трьох днів учасники робочих груп обговорять безбар’єрність у шести сферах життя: фізичній, соціальній, освітній, громадянській, цифровій та економічній. Зібрані пропозиції будуть внесені у проєкт Національної стратегії.

Процес розробки документу є повністю прозорим та передбачає широку долученість експертного середовища, громадського сектору. Залишайте свої пропозиції у формі за посиланням: https://forms.gle/HAsHvLWKBDk3pZDi8

Кінцева дата подачі коментарів — 22 лютого 2021 року


Проєкт Національної стратегії розвитку безбар’єрного середовища буде сформовано до 1 березня, після чого заплановане його широке громадське обговорення. Першим результатом роботи стане затвердження Стратегії Кабінетом міністрів України, після чого планується її повномасштабна реалізація.

Національна стратегія зі створення безбар’єрного простору в Україні розробляється з ініціативи Першої леді Олени Зеленської та на виконання Указу Президента «Про забезпечення створення безбар’єрного простору в Україні».

Експертний консорціум, який сформували Центр економічного відновлення, ІСАР Єднання та ГО «Безбар'єрність», надає аналітичну та технічну підтримку міжвідомчій робочій групі при Кабінеті міністрів для розробки Нацстратегії безбар’єрності. Ця робота здійснюється за сприяння Програми розвитку ООН в Україні «Права людини для України».