fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

Новини

Напрацьовані пропозиції експертів направлені в Міністерство розвитку громад та територій на розгляд. 

У сучасній Україні  громадяни щодня наражаються на бар’єри. Це обмежена мобільність, ментальні та фізичні відмінності, літній вік тощо. Безбар’єрність має стати суспільною нормою у всіх сферах: у роботі, у послугах, в освіті, у самовираженні тощо - безбарєрність стосується усіх українців. Саме ця мета і принцип лягли в основу створення Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні. 

Нацстратегія розробляється у межах ініціативи першої леді Олени Зеленської та на виконання відповідного указу Президента України за координації  Мінрегіону. 

19, 22 та 24 березня відбулися Громадські онлайн обговорення проєкту Національної стратегії, в яких взяли участь представники громадських, благодійних, міжнародних організацій, органів державної влади, а також експерти та фахівці аналітичних центрів і організацій громадянського суспільства. Загалом близько 500 учасників за період усіх онлайн обговорень, які зацікавлені адвокатувати зміни, що стосуються безбар’єрності в Україні. 

Онлайн обговорення із залученням громадськості були організовані у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ). Проведення цих заходів стало можливим завдяки підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Завдання в межах цього проєкту було максимально ознайомити громадський сектор з проєктом документу і долучити організації громадянського суспільства та експертів до обговорення в рамках тих строків, які були передбачені Мінрегіоном.   

"Стратегія це лише один із кроків до практичного втілення принципів безбар’єрності. Нам з вами ще попереду буде час і можливість співпрацювати для того, щоб впровадити ці положення Стратегії в життя, а черпати ідеї та проєкти варто в організаціях громадянського суспільства, які щодня в різних куточках країни долають бар'єри", - прокоментував Володимир Шейгус, виконавчий директор ІСАР Єднання.

Національна стратегія зі створення безбар’єрного простору в Україні (http://bit.ly/3bFKyoL) включає шість сфер, відповідно до яких експерти окреслили свої пропозиції. Всі напрацювання направлені від громадськості у відповідальне Міністерство. Ці шість вимірів охоплюють більшість сфер, які потребують реформування: 

  1. Фізична безбар’єрність
  2. Суспільна і громадянська безбар’єрність 
  3. Освітня безбар’єрність
  4. Економічна безбар’єрність
  5. Інформаційна безбар’єрність
  6. Цифрова безбар’єрність

Наприклад, у вимірі “Фізична безбар’єрність” експерти запропонували провести сертифікацію фахівців з містобудування та працівників громадськості щодо фізичної доступності будівель та споруд для усіх груп населення, визначити об’єкти культурної спадщини в Стратегії та їх доступності для різних груп населення, створити систему заохочень для бізнесу, що дотримується принципів безбар’єрності тощо. А у сфері “Освітня безбар’єрність” учасники запропонували створити спеціалізовані навчальні курси при вишах,  створити спеціальні класи (поряд із інклюзивними) в закладах загальної середньої освіти, створити доступне інформаційне середовище на території навчальних закладів: інформаційні таблички (звичайні та шрифтом Брайля, піктограми), тактильні смужки тощо. Кожен розділ містить масштабний перелік можливих змін, які будуть вивчені та опрацьовані. Схвальною була пропозиція запровадити систему менторської підтримки академічних груп, в яких навчаються здобувачі освіти з інвалідністю. А також запровадити нові або удосконалити чинні норми і стандарти інклюзивності спеціалізованих установ (місць несвободи, шкіл-інтернатів, геріатричних пансіонатів, психо-неврологічних диспансерів тощо).

Під час обговорення було також запропоновано механізми залучення бізнесу до створення безбар’єрного середовища. Спільнота наголосила на важливості моніторингу процесу імплементації Стратегії.  

Підтримку розробці стратегії надає консорціум, який сформували Центр Економічного Відновлення, ІСАР Єднання та ГО «Безбар'єрність. Ця діяльність здійснюється за сприяння проєкту «Права людини для України», що виконується Програмою розвитку ООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії.