fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

Новини

Користувацькі розміри 1080x1080 px19 років тому Україна обрала стратегічний курс на європейську інтеграцію, а у 2019 році закріпила його в Конституції. А право бути частиною Європи та розділяти європейські цінності українці виборювали на Помаранчевій революції та Революції гідності ціною свободи та життя. 

Проте європейські цінності, про які останніми роками говорять всі: від політиків до пересічних українців, — це не про заробітні плати та матеріальні блага. Це про повагу до людської гідності, свободу, демократію, рівність, правову державу та дотримання базових прав людини. І саме розвиток та втілення цих базових принципів співіснування країн Європи — найважливіший крок на шляху України до європейської інтеграції. 

Громадський сектор в Україні — та частина суспільства, яка системно та якісно втілює в повсякденне життя європейські цінності та принципи. Це сотні проєктів, які полегшують доступ до якісних медичних послуг, створюють вільний та безбар’єрний простір для людей з інвалідністю, впливають на розвиток демократії та забезпечують правову рівність громадян. 

Пропонуємо познайомитися з проєктами, які організації громадського сектору втілюють за підтримки Європейського Союзу в Україні.

 

Цифровий прорив

Проєкт втілює благодійний фонд Інтеграція спільно з Департаментом цифрової трансформації Харківської міської ради, який вже протягом року займається навчанням населення цифрової грамотності. Мета проєкту — зробити онлайн-сервіси доступними для нечуючих та слабочуючих людей.

image3

Фахівці з Інтеграції розробляють спеціальну навчальну програму для нечуючих та створюють відеоролики з цифрової грамотності жестовою мовою. А вже з  березня 2021 року 12 нечуючих харків'ян розпочали навчання на курсі  «Смартфон з нуля». Заняття проводять жестовою мовою. Люди вчаться налаштовувати смартфони, працювати з контактами, під'єднуватися до Інтернету, встановлювати та користуватися додатками, шукати інформацію в Інтернеті та спілкуватися в месенджерах.

image1

Наступні етапи проєкту — онлайн курс навчання цифрової грамотності, на якому протягом 4 місяців двічі на тиждень учасники вчитимуться працювати в міських сервісних програмах, а також підготовка цифрових менторів, які спочатку навчатимуться самі, а потім консультуватимуть інших людей з вадами слуху.

 

Посилення правової допомоги для захисту прав людини в умовах карантину

Проєкт спрямований на надання правової допомоги жителям Харківської, Донецької та Луганської областей в умовах пандемії. 25 юристів “Чугуївської правозахисної групи” щомісяця надає безоплатні юридичні консультації понад 300 людям. А з грудня 2020 року, відколи реалізовується проєкт, правову підтримку отримала понад 1000 українців. 

ЧПЗ2

Умови пандемії та карантину розширили географію клієнтів, адже онлайн формат дозволяє отримати юридичну консультацію українцям з будь-якого куточка України. Так, спілкування з юристами відбувається як під час традиційного прийому в кабінеті, так і телефоном, на виїзді, по Skype або іншому відеомеседжеру.

Зараз триває підготовка до запуску юридичного інформаційного чат-бота «Твої права в умовах пандемії», який діятиме поза межами проєкту, щоб громадяни й надалі могли отримувати оперативну правову допомогу.

 

Безпека медичних послуг і доступ до засобів боротьби із COVID-19 вагітним жінкам і новонародженим із вадами серця

В час пандемії жінкам, які мають складні патології серця, народжувати стало ще важче. Благодійний фонд “Крона” започаткував проєкт, аби не допустити зараження мам і малюків коронавірусом в інституті серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова — чи не єдиному медзакладі, де можливі пологи жінок з серцевими захворюваннями. 

Амосова передання1

Місія проєкту — створити безпечні післяопераційні приміщення для мам та малюків. Завдяки волонтерам “Крони” в Інституті Амосова вже з’явився післяопераційний окремий  блок для таких породіль. Приміщення облаштували за підвищеними стандартами чистоти й безпеки. Зокрема, підлогу і стінові панелі зробили зі спеціальних матеріалів, на яких не осідає інфекція, а на вході в бокс  – автоматичні розсувні двері, конструкція яких не потребує контактів руками й таким чином зменшує ризик передачі вірусу. 

Також для пацієнток «акушерської кардіології» облаштували дві палати, санвузол та оглядову кімнату. У палатах є місце для інтенсивної терапії і мами, і новонародженого. До ліжок підведені медичні гази, зокрема, необхідний при тяжкому перебігу ковіду кисень. Також пацієнтки отримають санітарні речі для перебування в стаціонарі. 

У відділенні токсикологіїКМДЛ

В найближчих планах «Крони» зібрати кошти на бактерицидні лампи для знезараження повітря у відділенні і стерилізатор для інструментів. Також йдеться про виготовлення «валізки безпеки» для пацієнток і лікарів.

 

Щоб посилити стійкість громадських та благодійних організацій до викликів та надзвичайних ситуацій, допомогти подолати можливі негативні впливи та забезпечити безперервне виконання їхніх місій,  ІСАР Єднання як стратегічний партнер Європейського Союзу реалізовує проєкт "Європейський Союз для сталості громадянського суспільства в Україні" (EU4Civil Society Sustainability in Ukraine). У межах проєкту оголошено три грантові конкурси:

«Швидка необхідна підтримка»

«Дофінансування залучених ресурсів»

«Загальна підтримка»