fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

#надихайся_тут

Економічне посилення жінок з українських деокупованих територій - це значний виклик у контексті післявоєнного відновлення. 

Під час переходу цих регіонів з режиму військової окупації до реінтеграції у національну структуру жінки стикаються з унікальними перешкодами у відновленні своєї економічної незалежності та відбудові свого життя. 

Під час війни багато з них втратили свої домівки, роботу та бізнес. Це призвело до гострої потреби у працевлаштуванні та професійній підготовці. 

Крім того, психологічні травми та соціальні стигми ускладнюють їх повернення на ринок праці. 

 

Є потреба, є відповідь

Розпізнавши цю критичну потребу, громадська організація “Фундація Проджектор”, яка реалізувала цей проєкт за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», запустила спеціальну програму з метою надання цим жінкам можливості відновити власну економічну незалежність. Орієнтуючись на стійкі до зовнішніх впливів сфери креативних та ІТ-індустрій, які відомі своєю адаптивністю та можливістю віддаленої роботи, проєкт запропонував жінкам реальний шлях до їх економічного зростання.

Маючи глибоке розуміння перешкод, з якими зіштовхуються ці жінки, ГО “Фундація Проджектор” розробила інклюзивну програму, яка ґрунтується на неформальній освіті. Вона запропонувала гнучкий, доступний та практичний шлях набуття навичок та економічного розвитку для 70 жінок і дівчат з деокупованих територій

Спеціалізовані навчальні програми і семінари на такі популярні теми, як вебдизайн, управління ІТ-проєктами та SMM, забезпечили учасниць навичками та портфоліо проєктів, необхідними для успіху у креативних та ІТ-індустріях. 

Крім технічних навичок, проєкт забезпечив доступ до кар’єрних консультацій та менторської підтримки - а це, своєю чергою, підвищило конкурентоспроможність учасниць на ринку праці. 

Випускниці отримали готове резюме та підтримку у пошуку роботи за допомогою консультацій. Особлива увага приділялася психологічній підтримці, критичну роль якої у загальному успіху учасниць та їх адаптації до нових умов важко переоцінити.

Нові навички та знання учасниць проєкту відтепер сприятимуть економічному розвитку регіонів та відновленню деокупованих територій.

Anastasiya Polianska

"Мої очікування справдилися і навіть більше. Я зрозуміла, що не буду після трьох місяців навчання справжнім спеціалістом, але отримала розуміння професії, достатньо добре освоїла Figma. Я вагалася тільки з питанням, чи зможу, чи вистачить сил та часу. Бо знала, що це потребує зусиль. Та добре, що усе було в запису. Багато жінок відчувають просто патологічну невпевненість, яку ми отримали втративши усе, що мали. На нас усіх важким каменем лежить війна і втрати. Але хай там що говорять, ми мусимо жити. Я обираю бути сильною заради моєї донечки, яка поруч; заради сина, який там на передовій", - каже Анастасія Полянська, учасниця програми.

Вплив реалізованого проєкту вже вийшов за межі індивідуального економічного зростання учасниць. Демонструючи успішні історії жінок та дівчат у цих сферах, він кинув виклик застарілим гендерним стереотипам і підкреслив важливість інклюзивності й різноманіття у розвитку інновацій та економічному зростанні. Комунікаційна кампанія та публікація успішних історій надихають інших жінок і дівчат слідувати подібним шляхом, приносячи користь всьому суспільству.

Цей проєкт довів, що такі ініціативи й правильно організоване навчання можуть змінювати життя.

Проєкт надав не лише освітні можливості, але й створив умови для професійного розвитку і включення у ринок праці 70 жінок й дівчат із деокупованих територій, сприявши побудові довгострокової стійкості і боротьбі з гендерною нерівністю.