fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

#надихайся_тут

Історія IMG 5774

Дружини та матері захисників не сплять в окопах, не відбивають атаки ворожої артилерії й не вивозять поранених з поля бою. Проте щодня вони перебувають під тиском обставин, тривоги, переживань, безсилля, напруження, невирішених побутових питань, адже їхня найрідніша людина просто зараз ризикує власним життям.

Війна – це випробування для всієї родини. Сім’ї військовослужбовців щоденно стикаються з різними викликами. Нині сотні тисяч жінок переживають, без перебільшення, один із найважчих періодів у своєму житті, з яким мусять впоратися, адже фокус на житті і здоров’ї дітей, близьких і рідних, які лишилися поряд та потребують уваги, підтримки.

ГО «Громадський рух «Жіноча Сила України» за підтримки ІСАР Єднання долучилась до підтримки дружин віськовослужбовців й започаткувала «Службу психосоціальної підтримки сімей військовослужбовців» з надання інформаційної та психологічної допомоги родинам захисників України у 2023-2024 рр. 

Проєкт надає жінкам можливість комунікувати із профільними фахівцями та познайомитися між собою задля взаємопідтримки й отримання інструментів з покращення самопочуття. Така робота в цілому позитивно відбивається на стосунках у родинах військовослужбовців, дозволяє впоратися з емоційними викликами й інформує, з ким і як взаємодіяти щодо соціальних питань. Служба психосоціальної підтримки – це плече, на яке можна спертися, коли важко впоратися самостійно.

Діана, одна з учасниць проєкту, завдяки групі підтримки навчилася опановувати сильне хвилювання: "Я думаю, що, якщо хтось із сім'ї на війні, то і вся сім'я на війні. Люди цього не розуміють, а дівчата у групі підтримки це відчувають. Мені було дуже приємно спостерігати за тим, як жінки, які на першій зустрічі були справді у відчаї, у стані повної апатії, на останній зустрічі розповідали про те, що стало легше, що вони займаються йогою, танцями, собою, що вони вийшли з цього стану. Це справжня магія".

Нині проєкт у цифрах виглядає так:

- проведені 83 зустрічі підтримки;
- 242 жінки отримали допомогу (у тому числі онлайн-консультації).

Жінки-учасниці груп підтримки відзначають, що "участь у групах підтримки це неоціненний досвід".

"Робота психологів – надважлива. Варто цим скористатися за можливості", – коментує Анна, яка завдяки групі підтримки навчилася відстоювати власні кордони та справлятися з важкими ситуаціями.

"До всього було байдуже, хотілося просто плакати. Мене дратували щасливі чоловіки, які ходять вулицями, історії чоловіків, які виїхали… Було дуже боляче бачити на вулиці пари... Я почала шукати групи в інтернеті. Перейшла за першим посиланням, прочитала й зрозуміла, що саме це мені потрібно. Така група – про мене і для мене. Я заповнила форму і одразу записалася у наступний потік групи", - каже Євгенія, яка знайшла підтримку та сили її отримати. 

"Перша зустріч (групи) була доволі цікавою: нас попросили підготувати чай, ковдрочку. Мені одразу було комфортно, я відчувала, що всі свої. Було доволі легко відкриватися, кожна з нас могла розповісти про себе стільки, скільки хотіла. Я просто виговорила все. Відчула, що саме тут мене зрозуміють. Мені просто полегшало від того, що я це проговорила і мене почули. Потім чекала з нетерпінням на другу зустріч. На одній із зустрічей ми проводили практики зі зниження рівня тривоги, ніби нічого складного, але це спрацювало. Також у нас був чат для спілкування й була ідея навіть зустрітися потім", - коментує Юлія, яка завдяки групі підтримки почала давати собі право на відпочинок.

Служба психосоціальної підтримки сімей військовослужбовців продовжує свою роботу. За потреби кожна жінка з родини військовослужбовців, яка потребує консультації чи шукає емоційного порятунку, може звернутися до гарячої лінії 0 800 332 720 або заповнити анкету на сайті: https://www.pidtrymka.in.ua/  

Ініціатива підтримки дружин військовослужбовців реалізується в рамках грантового конкурсу "Базова підтримка ОГС, які працюють у сфері гуманітарного реагування" за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту "Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України", що реалізується у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).