fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

Новини

 “На початку війни нам зателефонували ізраїльські партнери: "Маємо 400 тонн гуманітарної допомоги. Готові прийняти?”. Ми з командою перезирнулись: 400 тонн? Не жартуєте?”, - пригадує волонтерка і керівниця ГО “Велика ідея” Людмила Зубарєва.

Тоді молода лідерка гадки не мала, що скоро до її рідного міста Ковель на Волині відправлятимуть гуманітарні вантажі з усього світу, а команда “Великої ідеї” вибудує міжнародний логістичний центр для доставки допомоги цивільним, медикам та військовим у всі куточки країни.

photo 5208748092923428756 y

“Ми вирішили назвати його “МАРЛОГ”, - продовжує Людмила Зубарєва, пояснюючи, що так називають великі логістичні склади в Ізраїлі, який є основним донором гумдопомоги сьогодні. З вищезгаданого дзвінка громадської організації “Israeli Friends of Ukraine” і починається історія “марлогівців” Ковеля.

EBCAFFF6 7614 4152 A690 12054DA6F8FD

4 березня 2022 року 29-річна Людмила  спільно з колегами та друзями облаштувала в одній зі шкіл приміщення під склад волонтерського центру, де розмістили перший вантаж.  Після кількох місяців роботи ГО “Велика ідея” отримала грантову підтримаку від ІСАР Єднання за фінансового сприяння USAID. Це підсилило команду волонтерів, яка раніше працювала на добровольчих засадах. 

“Коли зрозуміли, що це національний рівень, і що зможемо багатьом людям допомогти, почали об'єднуватись і діяти, - ділиться Людмила. - “МАРЛОГ” став результатом швидкого переорієнтування нашої організації під виклики війни та успішної колаборації громади, влади та іноземних донорів”, - зазначає лідерка.

До повномаштабного вторгнення ГО “Велика ідея” була чи не єдиною в Ковелі громадською організацією з досвідом співпраці з донорами. Команда опікувалась легальним працевлаштуванням українців за кордоном і неформальною освітою молоді. Зокрема, через закордонні молодіжні обміни та створений за сприяння влади Ковеля й програми USAID молодіжний центр “Місто ідей”.  

Сьогодні головна справа “Великої ідеї” - “МАРЛОГ” - міжнародний волонтерський логістичний центр, що вже виріс до кількох складів та співпраці з організаціями й діаспорами більше як десятка країн.  Крім Ізраїлю допомогу сюди направляють також США, Канада, Англія, Франція, Німеччина, Швейцарія, Бельгія, Польща, Румунія та Італія. Отриману гуманітарку “марлогівці” перевіряють, сортують та скеровують на запити польових шпиталів, лікарень, геріатричних пансіонатів, дитячих будинків та 146 різних благодійних фондів.

Із перших днів війни ми вибудували логістичний ланцюг і структуру волонтерської команди: за кожним напрямком закріплені координатори та фасувальники, є менеджери з обробки заявок, фандрейзери і контролери, які відстежують та звітують про доставку одержувачам”, -  пояснює Людмила, додаючи, що всі заявки від надавачів допомоги також ретельно перевіряються, зокрема й Службою безпеки. 

photo 5231338864986146707 y 1

Переважна більшість “марлогівців” - молодь і переселенці, які мають можливість працювати в центрі в тому числі й завдяки підтримці USAID та Ісар “Єднання”. До роботи в якості волонтерів активно долучаються медики та іноземні студенти. Заявок надходить стільки, що працюють на складах позмінно і до ночі.

Від старту проєкту “МАРЛОГ” вже залучив понад 550 тонн гуманітарки, яку доправив більше, як 165 тисячам людей. Це обладнання для лікарень і шпиталів для порятунку важкопоранених захисників, продукти, одяг та засоби гігієни переселенцям і населенню звільнених територій. Якраз під час нашої розмови волонтери збирали гуманітарні набори у деокуповані села Харківщини, де люди місяцями жили без світла, газу і хліба…

Серйозним викликом для команди центру сьогодні є витрати на доставку вантажів з-за кордону та подальше їх транспортування в межах України. Для цього команда невпинно фандрейзить та планує залучити на підмогу досвідчених експертів, а ще активно партнериться з організаціями, що займаються логістикою. Спостерігаючи за стійкістю“марлогівців”, віриш у силу єдності та людяності.

“Так, із кожним днем стає дедалі важче, - говорить усміхнено Людмила, - Але особисто мене мотивують щоденні дзвінки від наших захисників та захисниць. Коли думаю про їхні випробування, розумію, наскільки важливою зараз є наша підтримка тут, в тилу!”, - резюмує волонтерка.

IMG 0334