fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

Новини

Шановні учасники та учасниці Форуму, запрошуємо ознайомитися з резолюцією Форуму громадянського суспільства "ОБРИСИ МАЙБУТНЬОГО: ПЕРЕМОГА, ВІДНОВЛЕННЯ ТА МОДЕРНІЗАЦІЯ УКРАЇНИ" 2023 та залишити свій коментар і підпис на знак підтримки резолюції.

Завантажити резолюцію у форматі PDF

Залишити коментар просимо у цій Формі https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeObMcXplbbepaGVfb0BG-zejI3FFItjeekUE70MuZUycLQSA/viewform 

Текст резолюції:

Резолюція Форуму громадянського суспільства 2023 

Україна вступає в час найважливіших битв у своїй сучасній історії, і наші зусилля, думки та молитви нині з тими, хто виборює нашу свободу, тими, хто чекає на деокупацію, тими, хто сподівається на повернення додому, тими, хто своєю працею приближає момент перемоги.

Скільки б часу ще не тривала війна, вона не може змінити основні засади українського суспільства: демократію, повагу до прав та свобод, вільну ринкову економіку та приватну ініціативу. Затягування війни утворює спокуси автократії, яким громадянське суспільство протистоятиме, як і спробам маніпулювати форсованим поверненням до виборчого процесу, що створює ризики встановлення так званої “неліберальної демократії”. Громадянське суспільство, волонтерські мережі, бізнес вимушені зіштовхуватися зі свавільними діями недореформованих державних інститутів частіше, ніж це припустимо за обставин війни, що свідчить про потребу продовження реформ державного сектора та збільшення підзвітності держави перед суспільством.

Пріоритети громадянського суспільства полягають у встановленні сталого миру, що означає необхідність спільних дій України та міжнародних партнерів задля перемоги, найнадійніших гарантій безпеки на майбутнє, відновлення справедливості, трансформації в суспільствах, що забезпечать умови для розвитку людей, суспільств та народів без утисків та кривд, підвищуючи ціну майбутніх залякувань та агресій.

Спроби стати на шлях компромісів у побудові сталої безпеки, затягування часу в наданні необхідної допомоги Україні, збереження колоніальної інерції щодо менших країн, перепони у визнанні суб’єктності тих, хто виборов свободу, – це кроки, які створюють загрози стабільності світового порядку. Механістична, декларативна європейська та євроатлантична інтеграція України, без глибинних перетворень і зміни філософії та практики інститутів, може завдати шкоди і Україні, і ширшому колу партнерів.

Україна сьогодні – це лакмусовий папірець для перевірки світу на зрілість і розсудливість. Перемога та успішне відновлення зменшать ризики для цілого світу. Зволікання та нездатність приймати рішення будуть ударом по миру та добробуту у глобальному масштабі.

Ставки ніколи не були вищими. Час діяти відповідально.