fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

Новини

30 травня у Мистецькому Арсеналі відбулася головна подія серед інститутів громадянського суспільства — Форум «Обриси майбутнього: перемога, відновлення та модернізація України». Громадські та благодійні організації, волонтерські ініціативи, гуманітарні штаби, міжнародні партнери з розвитку, донори, представники влади, медіа та бізнесу зібралися в одному місці, щоб обговорити актуальні виклики сьогодення. Загалом на події зібралося понад 2000 учасників.

«Повномасштабна агресія росії у лютому минулого року почала відлік нового часу. Сьогодні руїни Бахмуту, уламки ракет на Подолі, зруйнований Маріуполь — це і є уламки того світопорядку, який ми вибудували після завершення «холодної війни», — зазначила у ключовій промові керівниця Українського форуму в Chatham House Орися Луцкевич. — Сьогодні ми стоїмо над прірвою. І невідомо, чи ця агресія, цей глобальний шок, цей підрив міжнародної співпраці завершиться успішним переформатуванням світового порядку на користь людства».

Зі змістом ключової промови можна ознайомитися на сайті

Серед спікерів та гостей події були волонтери, військові, громадські діячі, представники влади і бізнесу, західні партнери. Цьогорічний Форум значно відрізнявся від попередніх, головна мета яких була підбити підсумки року і відзначити успіхи і досягнення громадянського суспільства. Адже «Обриси майбутнього» — це про виклики і питання, які вимагають нагального вирішення. Це про те, як ми можемо і повинні мобілізувати світове суспільство.

Учасникам та учасницям запропонували підписати Резолюцію Форуму, яка пізніше буде розповсюджена у міжнародних і національних медіа. Серед ключових пріоритетів громадянського суспільства у цьому документі виокремлюють встановлення сталого миру, що означає необхідність спільних дій України та міжнародних партнерів задля перемоги, найнадійніших гарантій безпеки на майбутнє, відновлення справедливості і трансформації в суспільствах. Це забезпечить умови для розвитку людей, суспільств та народів без утисків та кривд, підвищуючи ціну майбутніх залякувань та агресій.

Резолюція все ще доступна для підписання і внесення пропозицій через ґуґл-форму.

«Загальна мета Форуму — об'єднати і скоординувати громадянське суспільство у розробці спільного плану дій для перемоги і відновлення, а також узгодити це з іншими секторами суспільства, насамперед — з державою, — пояснив виконавчий директор ІСАР Єднання Володимир Шейгус. — Тому серед тем обговорення були такі важливі речі, як адвокаційна діяльність задля отримання збройної і фінансової підтримки, протидія гібридній агресії, раннє відновлення, соціальна згуртованість, громадський контроль за процесом відбудови тощо».

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль у своєму письмовому зверненні до учасників Форуму наголосив, що громадянське суспільство є партнером для держави у боротьбі за перемогу. 

Шмигаль

 

На Форумі було  12 панельних дискусій, 15 секцій з воркшопами та обговореннями, 19 раундів розмови з представниками громадського сектору у форматі «Цукерні», 12 презентацій від донорських організацій, показ 2 кінострічок, а також 8 виставок, серед яких артоб'єкти, фотоекспонати, VR технології тощо. Близько 100 спікерів з числа лідерів думок взяли участь у виступах, дискусіях та воркшопах. 

IMG 0199 копія копія

«В Україні понад сто тисяч організацій громадянського суспільства, тому сьогодні важливо розуміти і підкреслювати їх виключну роль на шляху до перемоги і в процесі раннього відновлення нашої держави, — зазначив Володимир Шейгус. — Не зважаючи на те, що війна триває, важливо не зупинятися і не забувати про нагальні для людей питання, як от безпека, працевлаштування, інклюзія, адаптація ВПО тощо. Ми не можемо чекати перемоги, це потрібно вирішувати вже зараз». 

У перервах між блоками програми відвідувачі та відвідувачки мали змогу ознайомитися з представленими на ярмарку соціальними бізнесами і зрозуміти, що кожен з них робить для досягнення спільної мети. Дізнатися більше про учасників ярмарку можна на сайті.

IMG 0379

Також на сайті Форуму можна побачити детальну програму і записи прямих ефірів.

  Форум громадянського суспільства проводиться Ініціативним центром сприяння активності та розвитку громадського почину «Єднання» завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», який реалізовується ІСАР Єднання у консорціумі з УНЦПД та ЦЕДЕМ; за фінансової підтримки Європейського Союзу в межах проєкту «Термінова підтримка Європейського Союзу для громадянського суспільства», який впроваджується ІСАР Єднання; у рамках програми «Реагування громадянського суспільства на потреби жінок і чоловіків, особливо тих, які проживають у важкодоступних місцях, і представників вразливих груп», яку підтримують ЄС та ПРООН в рамках перенаправлених коштів регіонального проєкту EU4Dialogue для вирішення найбільш нагальних потреб постраждалих від війни громад в Україні; за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу в рамках проєкту «Європейське Відродження України»; за фінансової підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну», що фінансується урядами Великої Британії, Канади, США, Фінляндії, Швеції та Швейцарії; за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проекту «Відповідальна та підзвітна політика в Україні» (U-RAP), що реалізується Національним демократичним інститутом, Міжнародним республіканським інститутом та Міжнародною фундацією виборчих систем; за участі проєкту «Голос громадянського суспільства в формуванні та реалізації плану відновлення України (Луганська декларація)» за фінансової підтримки «Європейського фонду за демократію» (EED); за фінансової підтримки проєкту «Програма сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні; за фінансової підтримки Фонду ім. Ч.С. Мотта; за фінансової підтримки Посольства США в Україні; за фінансування Чорноморського Фонду регіонального співробітництва, проєкт Німецького фонду Маршалла. Інформаційний партнер: Громадське телебачення.