fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

Новини

Протягом 4 днів команда делегації з України у складі представників органів влади та ОГС познайомилась з кращими прикладами підтримки громадянського суспільства та розвитку волонтерства на локальному та національному рівнях в Польщі.

IMG 9030 2

Візит відбувся з 23 по 26 жовтня та був організований Ресурсним центром для країн Східної Європи та Кавказу SALTO спільно з ІСАР Єднання у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.

«Люблін, Жешув, Краків, Варшава, понад 900 км в дорозі містами Польщі. Понад 12 зустрічей з громадськими організаціями та ініціативами, державними фондами та програмами, меріями міст та органами місцевого самоуправління, відкритими просторами, хабами, центрами для розвитку ОГС та підтримки громадського активізму, громадськими організаціями, які створили українці для підтримки українців в Польщі. Є чому повчитись та чим надихатись», – ділиться враженнями Ірина Бєляєва, координаторка з розвитку партнерства ІСАР Єднання.

У Польщі діє Фонд підтримки громадянського суспільства, який має 12 діючих програм підтримки ОГС, в тому числі нову програму інституційної підтримки через систему надання ендавменту (фінансового фонду, який створюють спонсори для неприбуткових організацій з метою фінансової підтримки їх діяльності) на діяльність ОГС.

«Понад 2000 млн злотих на рік на підтримку близько 1500 громадських організацій – і це лише цифри від 1 державного фонду», – підкреслює Ірина Бєляєва, – «В кожному місті є відкриті простори, які надає місто для діяльності громадських організацій, проведення заходів і просто спілкування. Простір Баобаб у Любліні вразив своїми масштабами – 1400 квадратних метрів в центрі міста, де вирує життя, проходять заходи майстер-класи навчання і все це адмініструє громадська організація».

Багато роздумів та питань у нашої делегації виникало щодо відсоткової філантропії, адже в Польщі кожен громадянин може перерахувати 1,5 % від податку на дохід фізичних осіб на потреби організацій суспільної користі. Учасники і учасниці візиту переконались, що цей механізм працює і приносить користь не тільки організаціям, а й суспільству.

В Польщі також діє національна програма підтримки волонтерства на 2018-2030  роки. В рамках цієї програми надають гранти на підтримку волонтерства та волонтерських організацій, проводять конкурси та відзнаки кращим волонтерам. Крім того, в Польщі працює національний портал підтримки волонтерства, який дає можливість поєднати можливості з тими, хто хоче волонтерити. Відомо, що незабаром планують запустити Карту волонтера як механізм нарахування бонусів за волонтерські години.

«Ми почули і побачили чимало цікавих практик, тож ми повертаємось додому з великим натхненням та мотивацією творити зміни та посилювати громадянське суспільство сталими програмами та рішеннями», – додає Ірина.

Слід підкреслити, що Люблін – молодіжна столиця Європи 2023, що дало поштовх для створення мережі вуличних просторів в місті для роботи з молоддю. Ці простори утворило місто (надало приміщення, виділило кошти на оплату комунальних та ставку працівника), водночас операційну діяльність в просторі здійснює громадська організація. На думку учасників візиту, це дуже вдалий приклад партнерства та довіри – де місто дає приміщення, а громадська організація наповнює його життям.

Нагадуємо, що Львів є молодіжною столицею Європи 2025, і наша команда вірить, що Львів також покаже чудові приклади підтримки молоді.

Ми неймовірно вдячні нашим партнерам – Ресурсному центру SALTO та Андрій Павловичу за таку насичену програму, нову силу та енергію, яку веземо з собою в Україну. Нам є чого вчитись, водночас є, чим поділитись з міжнародними партнерами.

Тож слідкуйте за нашими новинами, ми будемо розповідати про нові можливості, які є в громадському секторі для вас.