fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

Новини

Співпраця державного фонду та громадської організації ІСАР Єднання передбачає співфінансування проєктів громадських об’єднань зі статусом юридичної особи (громадських організацій або громадських спілок). Громадські інституції,  які працюють на підтримку  ветеранів та членів їх сімей, зможуть отримати до  2,5 млн грн фінансової підтримки у межах нового конкурсу "Варто: Єднання".

На пресконференції, яка відбулася 31 жовтня у Медіацентрі Україна-Укрінформ, докладно обговорили усі особливості та можливості конкурсу. 

Запис переглянути тут  https://www.facebook.com/isar.ednannia/videos/878608540291964

Руслана Величко-Трифонюк, в.о. Виконавчої директорки Українського ветеранського фонду Мінветеранів, зазначила:

Конкурс "Варто: Єднання" передбачає широкий перелік видатків, які можуть бути профінансовані. УВФ як державна установа має обмеження у підтримці деяких видатків. Наприклад, ми не можемо фінансувати організаційний розвиток ГО, адміністративні витрати тощо. Але завдяки співфінансуванню ІСАР Єднання тепер це можливо. У новому конкурсі фінансування УВФ підтримає певні проекти, а ІСАР - в рамках проекту надаватиме кошти на організаційний розвиток. 

Вимога досвіду діяльності ГО тривалістю 2 роки скорочена до 1 року, що розширює можливості для ГО, які створені не так давно. Для нас важливо, аби ті, хто працює з темою реінтеграції, адаптації ветеранів могли профінансувати усі необхідні витрати. Адже громадські організації напряму дають свою руку підтримки, підставляють плече для ветеранів на шляху їх реінтеграції у цивільне життя. 

Ми вже маємо кейси багатьох успішних проектів ГО. Наприклад, є організації, які займаються менторством ветеранського бізнесу. Це дуже актуально в світлі програм підтримки, які пропонуються ветеранському бізнесу. Це нормальна практика, коли громадські об'єднання працюють у темі реінтеграції ветеранів. Наприклад, у США більшість ГО надає певні соціальні послуги для ветеранів за кошти державних і приватних осіб. Тому ці конкурсні програми, які зараз є, вони працюють і перехоплюють одна одну, це хороша тенденція для розвитку такої ж системи і у нас”. 

Співфінансування ініціатив організацій громадянського суспільства значно підсилює їхні спроможності та дозволяє масштабувати проєкти. Принцип співфінансування полягає у тому, що Український ветеранський фонд Мінветеранів на конкурсній основі обирає проєкти громадських інституцій та зобов'язується профінансувати їхню реалізацію. У той час як ІСАР  Єднання у  межах проєкту USAID «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства» дофінансовує адміністративні витрати громадської організації, які передбачені під час реалізації відібраного проєкту. Таким чином громадські організації та спілки зможуть посилити свої команди, покращити технічне оснащення та отримати кошти на організаційний розвиток своєї організації.  

Унікальність такої співпраці у тому, що бюджетні кошти будуть цільово спрямовані на підтримку ветеранів та їхніх родин, в той час, як громадський сектор надаватиме ці послуги та посилюватиме свої організаційні спроможності. 

Володимир Шейгус, виконавчий директор ІСАР Єднання так коментує горизонти співпраці:

ІСАР Єднання як грантодаюча організація комплексно підтримує проекти з належним менеджментом, звітуванням, з оплатою праці і закупівлями для ефективної роботи. Для мене конкурс УВФ є саме таким. Наша роль - додатково покрити витрати, аби комплексна ідея була реалізована. Однак ми не обмежуємось фінансовою співучастю, а й будемо надавати підтримку ГО, які будуть відібрані для фінансування, аби допомогти у їхньому розвитку. 

Адже що таке організація громадянського суспільства? Це люди, об'єднані заради досягнення певних цілей, бо їм щось болить. Вони беруть на себе зобов'язання перед тими аудиторіями, для яких працюють. Для досягнення результату мають вкладати у власний розвиток, вчитись утримувати людей, формувати порядок денний, вміти розробляти і виконувати проекти, комунікувати про себе, вивчати потреби своїх цільових аудиторій. Якщо досвіду немає, хтось має навчити або супроводжувати розвиток такої ГО. Цю роботу виконує ІСАР Єднання. І відповідно, ми впроваджуємо ті чи інші програми з навчання, консультування, мережування або фінансування. Прозорість і підзвітність - принципи, яким ми слідуємо”

Мета програми співфінансування "Варто: Єднання": реінтеграція та підтримка ветеранів та їхніх родин через послуги громадських об’єднань, які своєю чергою посилять свої спроможності та якість послуг у сфері захисту прав і свобод, задоволення суспільних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів ветеранів та членів їх сімей.

Що отримають ветерани та їхні родини у межах конкурсу:

  • менторську підтримку та консультування ветеранського підприємництва від старту до розвитку;
  • соціальний супровід ветеранів, членів їх сімей та членів сімей загиблих;
  • соціальний супровід дітей ветеранів та дітей загиблих;
  • підтримку в реінтеграції  ветеранів та членів їх сімей до активного суспільного життя

Олексій Тарабукін, радник з комунікацій Міністра у справах ветеранів виступив з підтримкою нового конкурсу та формату співпраці у напрямі підтримки ветеранів:

“Новий конкурс "Варто: Єднання" - це ідеальний приклад приватно-державного партнерства. Коли держава створює спроможності, а громадські організації їх підхоплюють і масштабують. Ми вкладаємо ресурс у громадські ініціативи, з якими прямуємо до нашої фінальної мети  -  створення комфортного життя для наших ветеранів. Ми співпрацюємо з громадськими організаціями в усіх формах підтримки ветеранів. Ключовим у співпраці є створення можливостей, аби ГО розвивали певну екосистему ветеранського середовища в Україні. Організаціям важливо орієнтуватись на чіткі потреби, які є у вузької цільової аудиторії. Тримати фокус не на сфери, а на потреби”. 

Ознайомитись з актуальним дослідженням на тему потреб та проблем ветеранів станом на квітень 2023 року можна у цільовому дослідженні Українського ветеранського фонду. Детальніше про організації громадянського суспільства, які працюють у ветеранській сфері читайте у аналітичному звіті ІСАР Єднання. 

Усі деталі нового конкурсу "Варто: Єднання" будуть опубліковані у відповідній Інструкції, яку можна буде знайти на сайті Українського ветеранського фонду у розділі “Конкурси”. 

Програма конкурсів «ВАРТО: ЄДНАННЯ» фінансується за кошти державного бюджету через Український ветеранський фонд Мінветеранів. Дофінансування здійснюється за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень та Центром демократії та верховенства права завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).