fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

Новини

«Охочих долучитися до наших занять було стільки, що ми були змушені закрити аплікаційну форму раніше. Ми думали робити школу на 50 дітей, а зголосилися 75. Це нас дуже приємно вразило», — розповідає Юрій Мурин.

Юрій — один з координаторів проєкту “Мобільна школа” від ГО “Українська освітня платформа”. “Мобільну школу” розгорнули у липні 2023 року на деокупованих територіях Харківської області, зокрема в Ізюмському (села Липчаківка та Вишневе), Богодухівському (містечко Старий Мерчик), Куньєвському (село Іванчуківка), Дергачівському (село Безруки) та Рогатинському (село Хроли) районах. Всього проєкт охопив шість населених пунктів. Проєкт “Громадянська просвіта”, який включає запуск “Мобільної школи”, реалізується за підтримки ІСАР Єднання.

IMG 4502

Ідея цього проєкту з’явилась у нас ще на початку 2022 року, ще до повномасштабного вторгнення. Не всі території України розвивались однаково. Території, що межують з російським кордоном були під сильним впливом російської пропаганди та культури. Тому своєю задачею ми поставили розвиток громадської самосвідомості у дітей та підлітків, що проживають в цих регіонах. На мою думку, розвитком громадянської свідомості має займатися представники місцевої влади та держава разом  з активними громадянами. Однак з тих чи інших причин на Харківщині ніхто цього не робив. Наприклад, дорослі досі не знають повноважень депутатів чи, наприклад, про інструменти громадської участі. Тому ми вирішили взяти ініціативу у свої руки й почати з молодого покоління”, — пояснює керівниця проєкту Анастасія Корота.

Мета програми навчити дітей і підлітків працювати в групі, розуміти, чому важливо поважати один одного, дотримуватися рівності та захищати права кожної людини. Також було важливо розвинути у дітей бажання брати участь у суспільних справах і вчити їх тому, як разом об'єднуватись та творити щось корисне.

Проєкт втілюється двома тренерськими командами — зі Львова та з Харкова. Львівська команда, очолювана Юрієм Муриним, фокусується на тренінговому і спортивному розвитку, тоді як харків’яни під керівництвом Анни Дубінської обрали тренінговий і мистецький напрямок.

photo1692620465

“Мобільна школа” тривала десять днів. Кожен день був присвячений якійсь  новій темі. Наприклад, “Ідентичність”, “Я і світ”, “Особистий Бренд”, “Громадянська освіта”, “Критичне мислення”, “Безпека”, “Емоційний інтелект”, “Екосвідомість”, “Гідність у ДНК”. Діти відвідували щоденно чотири уроки по 45 хвилин і брали участь у лекціях, іграх, дебатах та практичних заняттях.
Під час проведення мобільної школи в селі Вишнева, тренерка Анна Коблікова поставила собі за ціль знайти з учасниками можливість виходу спільної ініціативи за рамки проекту. Анна розповіла про свої спостереження: «Перед дітьми була поставлено завдання - обрати активність, в якій би була зацікавлена більшість і вони могли себе проявити. Такою активністю виявився футбол. Коли була ціла і активна школа, діти їздили до неї та грали разом, і дітей, звичайно було більше. А зараз в кожному селі по 5 дітей, що найкраще грають. Така ініціатива зацікавила учасників різного віку. І що мене найбільше потішило, що всі учасники готові були прийняти один одного. Команда глядачів також швидко сформувалась. Проблема у віддаленості сіл один від одного є в тому, що діти не можуть зібратися самі без допомоги дорослих, тому такі збори стали під великим питанням. Але ми все ж змогли зібрати невелику кількість дітей після. Головною умовою участі було бажання пограти в футбол. Діти ділилися тим, що вони з нами відчувають життя, що їм дуже не вистачає спілкування один з одним. А їх спілкування прекрасне. Вони жартують, підтримують один одного, бавляться. І мають велике бажання досліджувати нашу країну і світ».

14 с.Вишнева Автор фото Катерина Переверзєва

Зараз ще проводиться школа в Старому Мерчику. Також “Українська освітня платформа” невдовзі  планує в середині листопада запустити школу в селі Хроли Роганський район. Це буде остання, шоста школа в рамках цього етапу проєкту. Однак організатори на цьому не планують зупинятись, адже вони бачать великий запит від громад. Планують продовжити працювати на Харківщині (4 громади) і в Дніпропетровській області (4 громади).

Ми подали на продовження на конкурс і трохи видозмінили концепцію додавши елемент подальшого супроводу громади. Нас дуже мотивує, коли ми бачимо зміни в громадах. Вже зараз ми бачимо, як люди поступово відновлюють активності, які були зупинені через карантин та війну. Зокрема, відновлюють шкільний парламент або проводять чемпіонати з футболу. З таких маленьких кроків ми будуємо наше майбутнє”, — резюмує Анастасія Корота.

ГО “Українська освітня платформа” отримала грантову підтримку на реалізацію проєкту в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень та Центром демократії та верховенства права завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.

photo1692420595