fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

Новини

Ретроспектива facebook

 

Протягом 12 років творення Форуму розвитку громадянського суспільства ми зростали разом з Вами. Змінювалися сенси, змінювалася країна, дорослішало громадянське суспільство. Пропонуємо озирнутися і пройтися стежками цих змістів, бо кожна тема відображала тогочасні виклики в країні, а дискусії на Форумах формували тренди розвитку громадянського суспільства.

2012

Дванадцять років тому, 19-20 листопада 2012 року Перший форум з організаційного розвитку відбувся – і започаткував новий етап у житті громадянського суспільства.

“Я зателефонував своїм в офіс та сказав, щоб приходили негайно. Вони обов’язково мають скористатися можливістю отримати всю цю інформацію!”

“Як Вам вдається зорганізувати стільки людей в одному місці?”

Це були перші відгуки учасників та учасниць дводенного Форуму у далекому 2012 році. Відкриттям Форуму став Віктор Бронюк, фронтмен гурту «ТіК», який у тому ж році поділився з учасниками своїм досвідом громадської діяльності у ролі голови правління благодійного фонду «Подільська громада». І таке амплуа Віктора багатьом відгукнулося не менше його знаменитої пісні про «неголених оленів».

А якщо вам також кортить оживити ці спогади і зазирнути в самісіньке обличчя I Форуму, неодмінно перегляньте фотозвіти з першого та другого дня заходу.

«У нас було розуміння, що організаційний розвиток зробить ОГС сильнішими і незалежними від донорів. Адже один з важливих елементів оргрозвитку - знайти те, що потрібно твоїй організації. Ми розуміли, що потрібен новий формат і значно ширші можливості для ОГС. Так народилася ідея Форуму».

2013

«Ми просимо вас бути активними учасниками творення нового «порядку денного» у сфері підвищення організаційного розвитку та дієвими практиками, які постійно працюють над покращенням спроможності своїх організацій.

Ми закликаємо невтомно втілювати здобуті навички та робити свої організації успішнішими та ефективнішими.

Ми будемо раді працювати над покращенням організаційного розвитку громадських та благодійних організацій України разом з вами!»

З такими гаслами звернулись організатори до учасників II Форуму з організаційного розвитку. Але запам’ятався нам тогорічний захід зовсім іншими гаслами, які почали лунати на вулицях між першим і другим днем Форуму. Ми ще не знали, що 21 листопада 2013 року покладе початок Євромайдану, який за декілька місяців стане Революцією Гідності.

«Але ми пам'ятаємо, як Євген Бистрицький закликав зі сцени Форуму усіх учасників йти на Майдан. Багато хто так і зробив».

2014

Третій Форум з організаційного розвитку, який відбувся 3-4 грудня 2014 року, запам’ятався нам не тільки найдовшою в своїй історії назвою «Культура миру: як громадські організації можуть розвинути свої спроможності діалогу та лідерства змін для розбудови і утвердження культури миру в Україні».

А й ключовою доповіддю Богдана Гаврилишина: «Я радий бути тут сьогодні та промотувати нову парадигму стосунків у суспільстві, яка повинна вийти з України та заволодіти світом. Це – співпраця та обов’язки замість тільки прав та конкуренції».

Вже втретє НСК Олімпійський став майданчиком для «нескінченного марафону майстер-класів, кейс-методів, дискусійних «круглих столів» та панельних обговорень». Зворушливим сюрпризом для учасників III Форуму став виступ художника Дениса Детинюка, який творив живі картини прямо в ході церемонії закриття першого дня роботи Форуму. 

2015

Щороку Форум визначає головні тренди у розвитку громадянського суспільства.

У 2015 році таким трендом стали довгоочікувані зміни –  у впровадженні реформ, у державному управлінні, у ставленні до корупції, у принципах роботи самих громадських активістів та благодійників. Щоб ці зміни відбулися, повинні змінитися ми всі, кожна людина і кожна громадська або благодійна організація, – вважають організатори Форуму.

Саме тому 19-20 листопада IV Форум розвитку громадянського суспільства мав гасло «Змінити себе, щоб змінити країну». Стенограми ключових дискусій та обговорень тогорічного Форуму зібрані до перегляду на сторінках нашого сайту. Хто хоче знайти себе на світлинах Форуму у 2015 році, може зробити це тут.

2016

«Дорогі учасники цьогорічного Форуму. Коли ми говоримо: «Обʼєднатися, жити як одна велика єдність», це значить, що нам якоїсь єдності бракує. А чому бракує єдності? Бо кожен хоче йти своїм шляхом. Нам треба позбутися із наших сердець наголосу на те, що може, здавалося б, нас різнить. Ми мусимо звернути особливу увагу на той факт, що у нас одна і та сама Батьківщина. Ми всі діти одного народу, ми всі українці. Хочу побажати Божого благословення для всіх, хто з Божою поміччю з цього Форуму скористає».

Цими словами Блаженнійший Любомир Гузар у своєму відеозверненні спонукав замислитися над головними цінностями учасників та учасниць V Форуму організаційного розвитку громадянського суспільства: «Змінюємо. Впливаємо. Єднаємо!» 19-20 листопада 2016 року.

Тим часом у конференц-залах Форуму тривав марафон дискусій. Яка місія у громадянського суспільства сьогодні та якою вона буде? Чому важливо об'єднуватися та діяти спільно, де шукати партнерів і якими є виміри сьогоднішньої єдності в Україні? Відповіді на ці питання шукали протягом 14 панелей та обговорень, що тривали протягом усього першого дня Форуму. Відеостріми V Форуму можна переглянути тут, стенограми - за цим посиланням.

2017

У перший день VI Форуму організаційного розвитку громадянського суспільства  - 16 листопада 2017 року - обговорювалися спроможності, які треба зміцнити громадським і благодійним організаціям, щоб свобода із далекого філософського поняття стала щоденною рутиною кожного українця. Тема того дня була «Практики свободи». Натомість тема другого дня Форуму – «Кому належить наша громада?» – була повністю присвячена практикам та інструментам роботи у громаді.

А от ЗМІ було особливо цікаво та корисно дізнатися від представників неурядових організацій, як можна співпрацювати і при цьому вчитися один у одного. Спільним майданчиком стала панельна дискусія Форуму “Кити і акули: як побудувати якісну взаємодію громадських організацій і медіа”:

«ЗМІ шукають контент, щоб наповнити стрічку новин. Громадська організація може стати “інформаційним спонсором” і продукувати цей контент, давати експертів. Тому “акули” повинні вивчити повадки медіакитів, і, можливо, пора їм перетворюватися на китових акул. Тому активісти, благодійні фонди, громадські організації повинні знати принципи написання інформаційних матеріалів, орієнтуватися у професійних стандартах, етиці, в трендах».

2018

VII Форум організаційного розвитку громадянського суспільства розпочався зверненням Президента України до учасників Форуму, у якому він підкреслив важливість спільних дій представників громадянського суспільства та органів влади для побудови потужної та європейської України. Учасники Форуму продовжили подію флешмобом у підтримку Олега Сенцова, який став нагадуванням для учасників про всіх ув'язнених та необхідність подальшого єднання заради їх визволення.

Дводенний Форум 29-30 листопада 2018 року продовжився роботою 98 локацій. Тема Форуму-2018 «Мрія 3.0 Спроектований вплив» мала на меті посилити спроможності громадянського суспільства залучати українців до громадських і благодійних ініціатив, соціальних проектів, відповідальних бізнесів та розбудовувати самоорганізовані спільноти активних та відповідальних громадян.

Про 10 трендів розвитку громадянського суспільства на 2019 рік можна знайти у детальному звіті про VII Форум.

2019

Понад 2500 учасників зустрілися в Києві на НСК "Олімпійський" 5 та 6 грудня 2019 року. Громадські активісти, волонтери, благодійники, а також представники донорських організацій, органів державної й місцевої влади, медіа та бізнесу вкотре зібралися разом, щоб визначитися з пріоритетами й трендами розвитку громадського сектору на найближчий рік. 

«Я не заперечую роль держави у наведенні порядку в країні. І йдеться не про те, що ми маємо в суспільстві підмінити державу, створити «державу в державі». По-перше, це неможливо, а по-друге, це було б і шкідливо. Проте у громадянського суспільства є завдання навіть важливіше: змусити державу бути справедливою та ефективною».

З такими словами виступив з ключовою промовою "Роль і місія громадянського суспільства: чи потрібні людям "посередники"?" Мирослав Маринович перед учасниками VIII Форуму розвитку громадянського суспільства: "Точка неповернення".

Натисніть на цей лінк, щоб ознайомитися з повним текстом ключової промови. А якщо бажаєте знайти себе та знайомих на світлинах за декілька місяців до початку пандемії коронавірусу, можна зробити це тут.

2020

Ковід. Навіть пандемія не змінила плани - Форуму бути. Вперше в історії Форум розвитку громадянського суспільства відбувся у вигляді Всеукраїнського телемарафону, який об’єднав усі регіони країни. Двадцять п’ять регіональних організацій-партнерів 17 грудня 2020 року допомогли сформувати інтерактивну мапу громадянського суспільства на 25 комунікаційних платформах. Це був дійсно Форум єдності українського громадянського суспільства.

Тема «Імунітет до ілюзій» зосередила IX Форум на процесі розвитку спроможності організацій громадянського суспільства (ОГС) під час нових викликів, з яким зіштовхнулось суспільство під час пандемії Covid-19.

2021

Місце зустрічі «усіх з усіма». Так ми разом з вами говоримо про X Форум розвитку громадянського суспільства, який відбувся 30 листопада 2021 року. Ювілейний!

Цього разу тема Форуму «Незалежність – це ми» присвячена 30-й річниці незалежності нашої країни. Увесь цей час ми своїми руками творимо власну історію і ту реальність, яку маємо. За ці роки волонтерські групи встигли вирости до стійких, спроможних організацій, фондів, об’єднань, коаліцій, що розвивають та посилюють громадянське суспільство.

А пам’ятаєте дискусію «Незалежна Україна – це Україна рівних можливостей!» з Першою леді Оленою Зеленською, яка зазначила, що Форум – найбільший у країні майданчик змін і обміну досвідом, до якого може долучитися кожен?

«Представники громадського суспільства - це люди, на яких я спираюся. Без вас я нікуди. Ви для мене важливі», - заявила пані Олена Зеленська у своїй промові.

Форум люблять і за його справжність та багатогранність. Тому учасникам/цям, які приїхали за натхненням, до душі стали історії реальних людей, що надихають рухатися вперед попри все.

«До мурашок» проймали теми: «Жінко, знай своє ̶м̶і̶с̶ц̶е̶ право: як захищають права жінок у прифронтовій зоні», «Watchers on the wall. Як громадянське суспільство допомагає захищати країну від дезінформації», «На що здатен правозахисний рух та громадський активізм в Україні та яку ціну приходиться платити тим, хто присвятив своє життя захисту прав людини та позитивним змінам в країні», «Я близнюки по гороскопу» - як обирати суддів не за знаками зодіаку».

А для тих, хто втомився від «успішного успіху» чи історій, на кшталт, «довго та щасливо» чекала справжня «халепа день». Тут чесно та без прикрас йшлося про невдачі у професійній кар’єрі, а успішні зізнавалися, що іноді теж бувають факаперами. Помиляються всі, і це нормально!

«Цей Форум для вас! Він би не існував, якби ви не приїздили, якби ви не хотіли зустріти одне одного, обговорити болючі для кожного/кожної з нас та для країни питання, якби ви не прагнули знаходити місце, де я або моя організація, в якій я працюю, може зробити певну інвестицію в загальний внесок. Ми з вами – згуртована ком’юніті, команда громадянського суспільства», - підкреслив у 2021 році виконавчий директор ІСАР Єднання Володимир Шейгус.

2022

Важкі часи потребують сміливих рішень. Одним із таких рішень у часи повномасштабної війни стало проведення XI Форуму розвитку громадянського суспільства.

«Основний елемент» - такою була тема Форуму-2022. На неї нас надихнула Україна, яка нині є основним елементом для всього вільного світу, а українське громадянське суспільство – прикладом мужності, незламності та життєстійкості.

Так 5 грудня, у Міжнародний день волонтера, попри ракетні обстріли та тривогу, у захищеному приміщенні зібралися разом представники та представниці громадських організацій, благодійних фондів, влади, органів місцевого самоврядування, міжнародних організацій та медіа.

Як відзначили самі учасники та учасниці XI Форуму, найбільша їх мотивація участі в події – теплі зустрічі та живе спілкування одне з одним.

«Треба пам’ятати, що ми боремося за можливість будувати країну, де права кожної людини захищені, влада підзвітна та підконтрольна, суди незалежні, а поліція не розганяє мирні студентські демонстрації», - прямим включенням із Вашингтону звернулась до учасників XI Форуму Олександра Матвійчук, голова Центру Громадянських свобод.

Щороку на Форумі громадянського суспільства донори оголошують свої програми та пріоритети на найближчий рік. І якщо раніше це були донори, які працюють на підтримку розвитку, демократії та верховенства права, то у 2022 це здебільшого донорські спільноти, які надають підтримку в гуманітарній сфері. Переглянути презентації донорів можна тут

Завершився ХІ Форум розвитку громадянського суспільства «Основний елемент» атмосферним теплим вечором – Волонтерською премією-2022 у компанії з Нобелівським лауреатом - Центром громадянських свобод, ініціативою Євромайдан SOS та Українською Волонтерською Службою. Фотозвіт з ХІ Форуму можна завантажити за посиланням.

2023

Цьогоріч ми продовжуємо традицію гуртуватися і посилювати наші знання на XII Форуму розвитку громадянського суспільства «Що дасть нам силу». Форум – це наша спільна подія, бо створюють її самі учасники.

На «заголовок» Форуму ми виносимо тему однойменної притчі Лесі Українки та запрошуємо разом подумати, а що дає нам силу? Силу боротися, не впадати у відчай та зневіру, не опускати рук. Продовжувати бути винахідливими, підприємливими, згуртованими – силу бути українцями. Що дає нам силу, як громадянському суспільству - невтомно рухати реформи та розкопувати завали після ракетних атак, адвокатувати європейську інтеграцію і надавати гуманітарну допомогу, домовлятися про F16 та підтримувати переселенців? Леся, наш національний символ незламності, дала свою відповідь на це запитання, а ми запропонуємо усім учасникам Форуму разом пошукати власні відповіді, з погляду сьогоднішньої війни, сьогоднішніх викликів.


Отже, 12 щорічний Форум розвитку громадянського суспільства «ЩО ДАСТЬ НАМ СИЛУ» (May the Strength Be with Us) відбудеться 5 грудня 2023 року в м. Києві.

Локацію та детальну програму повідомимо з часом.

Традиційно запрошуємо до співтворчості! Будь ласка, подивіться на запропоновані формати участі і зазначте у формі реєстрації ваші побажання.

Дякуємо, що ви знову з нами!

 

Кількість учасників та учасниць Форуму 2      Хронологія 1 копія

 

Плейлист відеозвітів Форумів:

• 19-20 листопада 2012 I Форум з організаційного розвитку
Capacity Development Forum

• 21-22 листопада 2013 II Форум з організаційного розвитку
Capacity Development Forum 2013 Official video

II Форум з організаційного розвитку

• 3-4 грудня 2014 III Форум з організаційного розвитку: «Культура миру»
Capacity Development Forum 2014 Official Video

• 19-20 листопада 2015 IV Форум розвитку громадянського суспільства: «Змінити себе, щоб змінити країну»
Official video IV Civil society development FORUM 2015

• 19-20 листопада 2016 V Форум організаційного розвитку громадянського суспільства: «Змінюємо. Впливаємо. Єднаємо!»
Форум організаційного розвитку громадянського суспільства -2016

• 16-17 листопада 2017 VI Форум організаційного розвитку громадянського суспільства: "Практики свободи"
Відкриття Форуму Ігорем Тодоровим

• 29-30 листопада 2018 VII Форум організаційного розвитку громадянського суспільства: «Мрія 3.0 Спроектований вплив»
Миті. Форум організаційного розвитку громадянського суспільства 2018

• 5-6 грудня 2019 VIII Форум розвитку громадянського суспільства: "Точка неповернення"
Форум розвитку громадянського суспільства "ТОЧКА НЕПОВЕРНЕННЯ" 2019

• 17 грудня 2020 IX Форум розвитку громадянського суспільства: «Імунітет до ілюзій»
Backstage IX ФОРУМ РОЗВИТКУ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА УКРАЇНИ 2020 - івент агенція ARENA CS

Форум розвитку громадянського суспільства

XI Форум розвитку громадянського суспільства України "ОСНОВНИЙ ЕЛЕМЕНТ". Головний зал

• 30 листопада 2021 X Форум розвитку громадянського суспільства: "Незалежність - це ми"
Х Форум розвитку громадянського суспільства

• 5 грудня 2022 XI Форум розвитку громадянського суспільства: "Основний елемент"
11 Форум розвитку громадянського суспільства "Основний елемент"

• 5 грудня 2023 XII Форум розвитку громадянського суспільства: «Що дасть нам силу»