fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

Новини

Законотворці хочуть прирівняти діяльність громадського сектору, який захищає суспільний інтерес, до впливу на владу з приватним інтересом, тобто до лобізму. Відповідні нововведення прописані у законопроекті «Про доброчесне лобіювання та адвокацію в Україні». Документ підготовлений Національним агентством з питань запобігання корупції (НАЗК) з порушеннями процедури публічного обговорення проєктів законів і вже передано на розгляд уряду. У разі ухвалення такого Закону, участь інститутів громадянського суспільства у прийнятті рішень та комунікації з органами влади суттєво обмежиться.

Внаслідок тиску з боку громадських організацій, 10 листопада 2023 року у медіахабі НАЗК відбулося громадське обговорення проектів Законів України: «Про доброчесне лобіювання та адвокацію в Україні» та «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо порушення законодавства в сфері здійснення лобіювання та адвокації».

Громадський сектор виступає з занепокоєнням щодо законодавчого регулювання лобізму в представленій НАЗК редакції. Зокрема, хочемо привернути увагу спільноти на те, що запропоновані проєкти законів не вирішують проблему недоброчесного впливу на суб’єктів правотворчої діяльності (ініциативи), натомість блокують роботу громсектору. Крім того, в законопроектах проігноровано пряму рекомендацію Європейської Комісії врегулювати лобістську діяльність без перешкоджання діяльності організацій громадянського суспільства.  Даний законопроєкт обмежує свободу об’єднання в Україні, переконані громадські активісти.

Також громадськість вбачає в законопроєктах загрозу та обмеження діяльності міжнародних організацій в Україні, тому 13 листопада 2023 року Icaр Єднання ініціювало в хабі "Дім громадянського суспільства" зустріч з представниками міжнародних організацій та дипломатичних представництв. На зустрічі були озвучені всі ризики від ухвалення законопроєктів для подальшої роботи донорських організацій в Україні.

Під час другого обговорення законопроєктів, яке відбулось 23 листопада 2023 року, представники громадянського суспільства представили свої постатейні пропозиції. Своєю головною тезою УНЦПД акцентувало увагу НАЗК саме на виключенні "адвокації" з-під дії регулювання законопроєкту. У той само день НАЗК подало допрацьований і не оприлюднений для обговорення громадськості пакет документів до Уряду. Пропозиції інститутів громадянського суспільства знову не були враховані. Таким чином чергове обговернення також не мало позитивного результату для громадського сектору.

Консорціум організацій, у складі IСАР Єднання, Українського незалежного центру політичних досліджень та Центру демократії та верховенства права, закликає громсуспільство об’єднуватися, щоб вийти із спільною заявою і відстояти право громадськості брати участь у формуванні політик без ризику утисків своєї діяльності. Давайте разом захистимо наше право боронити інтереси громадян та можливість здійснювати свою діяльність, яка передбачена Конституцією України.