fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

Новини

DSCF2798 копія

Про результати та основні здобутки програми, яка стала екосистемою розвитку молоді у Чернівецькій, Івано-Франківській, Тернопільській, Львівській, Закарпатській, Волинській та Рівненській областях.

Програма втілюється ІСАР Єднання за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) спільно з 10 імплементаційними партнерами – локальними громадськими організаціями та молодіжними центрами: ГО «Молодіжна платформа», ГО «Будуємо Україну Разом», ГО «Між іншим», ГО «School of ME», ГО «Простір молоді», ГО «Асоціація Молодіжних працівників України», ГО «Молодіжний культурно-освітній «Центр Науки Тернополя», ГО «Центр молоді Чернівців», ГО «Молодіжний центр Волині», БО «Центр освітніх ініціатив». Публічний старт проєкту відбувся 26 липня 2023.

Ділимось проміжними результатами за 6 напрямками програми:

UPSHIFT

  • У Волинській області відбулися дві хвилі, в яких взяли участь 20 команд. Загалом, 84 учасники приєдналися до спільноти UPSHIFT з метою реалізації своїх ініціатив та проєктів. Перші 9 команд першої хвилі успішно реалізували проекти в громадах, спрямовані на розвиток ментального здоров'я, утилізацію блістерів, розвиток розмовних навичок англійської мови, створення якісного дозвілля у селищах та популяризацію української культури.
  • Чернівецька область також взяла участь у програмі, провівши дві хвилі з 20 командами. Загалом 80 учасників приєдналися до спільноти UPSHIFT для втілення своїх ідей та проєктів. З 10 команд 1-ої хвилі більшість знаходиться в процесі реалізації своїх проєктів. Вони вже почали втілювати власні ініціативи в громадах, зокрема, які стосуються компостування органічних відходів, інтеграції ВПО, міжкультурного обміну, міграції молоді за кордон, розвитку юнаків у спорті, психологічної допомоги та медіаграмотності. 
  • Івано-Франківська область взяла участь у двох хвилях, залучивши 20 команд та 79 учасників до спільноти UPSHIFT. Три команди, "Apple Space" з Яблуньки, "XOMNESS" з Ворохти та "Екомолодь" з Тисов, Івано-Франківської області, ставлять перед собою різні завдання. "Apple Space" прагне забезпечити молоді цікавий та корисний відпочинок. "XOMNESS" фокусується на боротьбі з булінгом серед ініціативних підлітків у Ворохтянському ліцеї. "Екомолодь" прагне зеленіти село Тисів та надихати однолітків на подібні ініціативи.
  • Тернопільська область взяла участь в двох хвилях з 20 командами. Загалом 81 учасник долучився до спільноти UPSHIFT, представленої 24 хлопцями та 57 дівчатами. Кілька команд, такі як "Монополісти", "Sexed" та "Next Gen Navigators", активно працюють над різними освітніми проєктами. Команда "ТАК" зосереджується на захисті прав дітей та молоді та реалізує проєкт із протидії булінгу у школах. Програму вже ознайомило 450 молодих людей, 650 учасників вже скористалися проєктами апшифтерів, що наразі є бенефіціарами. Також зафіксовано 178 заявок на реєстрацію, а соціальні мережі таргетують аудиторію віком 14-24 роки у Тернопільській області, досягаючи охоплення 62 000 молодих людей.
  • Закарпатська область провела також дві хвилі, залучивши 20 команд та 81 учасника до програми UPSHIFT. Програма запровадила унікальні ініціативи, що забезпечили молоді цінний досвід у втіленні своїх перших проєктів. Серед них – курси відеозйомки для активної громади в Ясінях, School Press у Сваляві, центр підтримки активної молоді в Синевирі, заходи для покращення ментального здоров’я підлітків у школах, лекції-подкасти про інклюзію, спортивний майданчик для здорового способу життя в Голятині, просвітницькі заходи щодо сортування сміття в Виноградівській школі, навчальні заходи для підвищення розуміння важливості освіти ромських дітей, та заходи для адаптації та поліпшення комунікації школярів після офлайн-навчання.
  • У Рівненській області розгорнуто 20 проєктів, із них 10 вже знаходяться на етапі реалізації, а ще 10 - на етапі планування. Перші дві хвили охопили 77 учасників, серед яких 20 хлопців і 57 дівчат. На даний момент в проєктах UPSHIFT області беруть участь 271 учасник.

Молодіжні ради

У цьому році програма підтримала 10 молодіжних рад Волинської, Закарпатської та Львівської областей, в саме: Молодіжну раду при Торчинській селищній раді, Молодіжну раду при Ковельському міському голові, Молодіжну раду Тячівської міської ради, Молодіжну раду при Закарпатській ОВА, Молодіжну раду при Довжанській сільській раді, Ужгородську молодіжну раду, Молодіжну раду Новороздільської ТГ, Молодіжну раду Славської ТГ, Молодіжну раду Миколаєва, Журавнівську молодіжну раду. 

За перше півріччя проєкту для молодіжних рад провели 2 тренінги з менеджменту молодіжної ради і залучення молоді та розробки цільових соціальних програм підтримки молоді. 8 молодіжних рад почали реалізацію власних ініціатив. За 5 місяців програма охопила майже 2000 молодих людей Волинської, Закарпатської та Львівської областей.

Молодіжні центри

За перші 6 місяців програми командам вдалось юридично створити 10 молодіжних центрів Волинської, Закарпатської та Львівської областей, які будуть відкриті орієнтовно на початку весни. У приміщеннях майбутніх молодіжних центрів таких населених пунктів як Нововолинськ, Синевир, Вільхівка та Теребля вже стартував ремонт приміщень майбутніх молодіжних центрів. За підтримки програми вже 7 ініціативних команд молодіжних центрів реалізовують заходи, зокрема це команди молодіжних центрів у м. Ужгород, Рудки, Синевир, Дубове, Вільхівка, Розтоки, Голубине. 

Молодіжні працівники

Протягом вересня-грудня 2023 р. було проведено 4 Базових тренінги програми «Молодіжний працівник» у Закарпатській, Рівненській, Львівській та Чернівецькій областях (83 випускники) , підтримано проведення спеціалізованого тренінгу програми «Молодіжний працівник» «Молодіжна робота інформовано про травму» у м. Луцьку (22 випускники) та Перший форум молодіжних працівників Рівненської області (50 учасників)

Проведено 16 онлайн-тренінгів «Основи молодіжної роботи» для вчителів, працівників позашкілля, соціальних працівників та всіх зацікавлених - 400 учасників.

Соціальне підприємництво

В межах програми відбувся конкурс для обрання молодіжних центрів, які створять власні соціальні підприємництва у Волинській, Львівській та Закарпатській областях. За місяць відбору на конкурс подалось 33 молодіжних центри. Учасниками проєкту обрано 13 молодіжних центрів (Волинська обл – 4, Львівська обл – 4, Закарпатська обл – 5). Імпементаційний партнер вже розпочав роботу з командами.

Неформальна освіта (гуртки)

Конкурс для залучення до проєкту гуртків, які працюють у Львівській області, тривав у серпні 2023 року. На конкурс подалося 78 гуртків. Учасниками проєкту обрано 20 гуртків, які отримали найвищі рейтингові бали. З вересня 2023 року вони розпочали роботу в рамках програми. Приблизна кількість дітей, охоплених діяльністю у 2023 році – 2900.

Напрями роботи гуртків.

  • Народні ремесла: Народні ремесла України; Природа нашого краю;
    «Biblioart»; «Творча майстерня»; Бісероплетіння.
  • Танцювальні студії: Танцювальна студія “Step Up”; Танцювальна студія «Рушничок»; Танцювальний гурток «Червона рута»; Хореографічна студія народного танцю.
  • Технології: «Інноваційні технології», Фітодизайн; Кулінарна академія.
  • Спортивна тематика: Веслування на байдарках; Гурток плавання; Гурток волейболу.
  • Вокальні гуртки: Школа вокалу «Хвиля»; Хор «Радуниця».
  • Живопис: Студія «Чарівний пензлик»; «Образотворче мистецтво».
  • Природничі: «Світ живої природи».

В рамках проєкту керівники гуртків долучені до Програми з інклюзивної освіти через участь у вебінарах. Дана Програма сприятиме підвищенню знань та навичок керівників гуртків з питань інклюзії. У вересні-грудні 2023 року,  було проведено п'ять  вебінарів з питань інклюзивного навчання. Учасники ознайомилися з такими темами, як: “Інклюзивне навчання: сутність, принципи, переваги”, “Різноманіття як цінність”, “Використання ресурсних каналів для інклюзивного навчання  (модель BASIC PH)”, “Навички трансформації конфліктів у контексті інклюзії”, “Модель Р. Харта як інструмент забезпечення доступу, участі та врахування різноманітності”. 

Для команд імплементаційних партнерів також провели тематичний тренінг “Запобігання та протидія сексуальній експлуатації та насильству щодо дітей” задля попередження сексуальної експлуатації та насильства, в т.ч. гендерно обумовленого насильства.

Попереду нас чекає друга половина проєкту, тож усі команди та партнери вже готують нові ідеї для втілення кожного з компонентів Програми.

Програма “Зміцнення спроможності молодих людей стати агентами змін через розвиток життєвих навичок підлітків та підтримку молодіжного активізму у 7-ми західних областях” втілюється ІСАР Єднання спільно з 10 імплементаційними партнерами за фінансової підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), Урядів Японії і Норвегії та Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини (BMZ) через державний банк розвитку KfW.