fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

Новини

   Кожен Форум розвитку громадянського суспільства має на меті визначити основні тренди громадського сектору. Цьогоріч ми продовжили цю традицію та узагальнили декілька трендів, з якими хочемо поділитися.

Ми стали ще сильніше у 2023 році. Громадянське суспільство загартувалося і приймає війну та всі виклики як свою буденність. Що дає нам силу рухатися вперед і боротися? Як показав цей рік - наша єдність, віра в країну, людей і розвиток, в якому ми не зупиняємося.

Наближати перемогу діями 

Що б ми не робили – передусім питаємо в себе “чи наближає це нашу  перемогу”.  Кожен крок, проєкт, донат та/чи ініціатива мають бути націлені на одну спільну для всіх українців мету - бути нацією, яка перемогла тих, хто хоче її знищити. 

“Кожна людина має задавати одне єдине питання кожного ранку: “Що сьогодні я можу зробити, щоб наблизити перемогу?”, - Юрій Ромашко, виконавчий директор ГО “Інститут аналітики та адвокації”.

Сила громадянського суспільства в сміливості задає тренд до перемоги.

Припинити внутрішні чвари

Інколи так хочеться виплеснути свої емоції, розкритикувати ідеї інших - у фейсбуці чи на форумі, вдома чи на вулиці. Але чи не є це тим, що хоче від нас ворог -  “Розділити і владарювати”? Давайте натомість об’єднуватися. Мережуватись  з бізнесом, медіа, освітянами. Розширювати горизонти проєктів та виходити з бульбашок.  

Немає іншого підходу в сучасному суспільстві аніж працювати зі стейкхолдерами, зустрічатись з різними групами інтересів, намагаючись усвідомити їхні інтереси, болі, мрії і сподівання”, - Валерій Пекар, викладач Києво-Могилянської та Львівської бізнес шкіл.

“Ми потребуємо формування культури дискусій та діалогів. І питання реінтеграції маємо сприймати як додану вартість, а не як виклик конфлікту суперечності”- Олеся Островська-Люта, генеральна директорка Національного культурно-мистецького та музейного комплексу “Мистецький арсенал”.

Наша сила в розсудливості допоможе припинити внутрішні чари.  

Підтримувати українську державу 

Громадський сектор є надійним партнером для держави. Ми довели це і в ковідні часи, і в часи війни. Ми не лише спостерігаємо, але й  допомагаємо посилити державні інституції. Бо якщо не українську державу підтримувати, то яку?  

Ми у багатьох випадках бачимо, як громадянське суспільство протиставляє себе державі. Мені здається, коріння слід шукати у часи, коли держава була чужою. Ми як нація, як народ, мали тоді вижити, ми мусили протиставляти себе державі, щоб зберегти свою ідентичність, свою цілісність. Але чи потрібно це робити зараз, коли наша держава є нашим творінням? Кожен з нас чесно скаже, всю ту владу, яку ми обрали, ми обрали самі: добру, погану, зрілу, незрілу”, -  Оксана Жолнович, Міністерка соціальної політики України.

Кажуть, люди обрали таку владу, але у влади є саме ці люди, і немає інших. Ми один одному маємо допомагати. Бо 30 років і державному оновленому сектору і нашому громадянському суспільству. Тут є проблема інституційної сталості і спроможності. Обом секторам треба над тим працювати. Головне: спробувати один одного зрозуміти”, - Володимир Шейгус, виконавчий директор ІСАР Єднання.

Віримо, що наша сила брати відповідальність сприятиме тренду підтримувати українську державу. 

Дбати про людський капітал 

Люди - наш найбільший скарб. Ми його втрачаємо через довготривалу війну. Як повертати людей, залучати і зрощувати нових професіоналів?  Час про це подумати, аби Україна не стала “малою нацією”.   

Громадянське суспільство - це величезний людський капітал”, - Андрій Грудкін, виконавчий директор Громадської спілки «Коаліція «На лінії зіткнення»

“Ми дуже вдячні громадському сектору і нашому суспільству. Ми бачимо, скільки тисяч посилок йде кожен день в гарячі точки. Ми впевнені, що з такою енергією ми, українці з підприємницьким духом, точно створимо успішну державу, в яку захочуть повернутися не тільки українці, які поїхали, а й розумні люди, щоб жити і працювати саме тут”, - Олена Плахова, директорка з корпоративних комунікацій Нова Пошта.

Віра в людей - дає силу рухатися далі, як написала переважна більшість учасників Форуму. Саме віра і турбота про людей допоможе зростити цей капітал.

Виходити на міжнародну арену

Якщо вам потрібен особливий знак, що пора вчити мови, то ось він. Вчіть мови, їдьте адвокатувати зброю та виділення коштів на допомогу. Розбудовуйте міжнародні коаліції на підтримку України. Популяризуйте наш унікальний досвід фандрейзингу, мобілізації сил, громадської діяльності загалом.   

Попри безпрецедентний сплеск уваги на початку повномасштабного вторгнення росії, інтерес іноземних аудиторій до новин з України падає. Якщо весною 2022 84% американців стежили за перебігом подій в Україні, то восени 2023 ця цифра впала до 68%. Це вказує на те, що Україні пора змінювати свої підходи до стратегічних комунікацій за кордоном і конвертувати негативні тренди у ефективні політики”, - Марія Липяцька, голова BRAND UKRAINE.

Надія на підтримку партнерів, всього цивілізованого світу, дає силу виходити на міжнародну арену і стукатися в усі двері. 

Дбати про себе і свої команди

Ментальне здоров’я та вміння балансувати між роботою та життям – допоможе нам не тільки вижити, а й перемогти. Для початку треба змиритися, що старого світового порядку вже нема й не буде. Тож треба дати собі відгорювати, відновити сили та створювати нове у турботі про ближніх.  

Будь-яка команда, організація, країна складається з окремих людей і взаємозв’язків між ними. Якщо одна людина «випадає» з діяльності, бо не має психічної чи фізичної енергії, то це розхитує всю систему і порушує її стійкість, витривалість. Наче більшість з нас це знає, але забуває достатньо дбати про себе! Досліджуймо способи відновлення життєвої енергії, обирати найкращі для себе та головне — вчасно застосовувати”, - Анна Лаппо, проєктна/грантова менеджерка ІСАР Єднання, координаторка простору “Довге дихання” 12 Форуму розвитку громадянського суспільства “Що дасть нам силу”.

Сила в любові допоможе подбати про себе.

Ставати професіоналами 

Епоха реактивного волонтерства має перейти в епоху потужних, сталих інституцій. Успішних, бо професійних. Які вміють однаково успішно залучати кошти в біткоїнах та застосовувати штучний інтелект для написання грантових заявок. Виходьмо на професійний рівень, дбати про організаційний розвиток та об’єднуватися в коаліції, щоб примножувати спільну силу!    

«Там, де ми об’єднуємося по горизонталі, там ми досягаємо успіхів. Всі потужні рухи, Майдани, — це горизонтальні зв’язки… Мені видається, що можливо однією з найпотужніших практик, яке демонструє громадянське суспільство — це практика такої мережевості, наявність багатьох центрів прийняття рішень — як нейронна мережа. Можливо після перемоги ми мусимо посилити саме цю нашу з вами компетенцію», - Наталя Кривда, докторка філософських наук, професорка КНУ ім. Тараса Шевченка, академічна директорка Единбурзької бізнес-школи, експертка «Українського культурного фонду».

Поміркованість в наших діях та розвитку організації виведе нас на професійний рівень.

 

Тренди розвитку громадянського суспільства - 2022