fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

форум 5.12 3

Громадянське суспільство задля перемоги та відновлення сталого розвитку — знайомимо вас з проєктами-переможцями грантового конкурсу! Спільно з USAID Україна посилюємо участь громадянського суспільства у процесах сталого відновлення України на національному та місцевому рівнях.

З 308 заявок, поданих на дві перші хвилі конкурсу у серпні-жовтні 2023 року, відібрано п’ятнадцять проєктів організацій:

ПРІОРИТЕТ: ПЕРЕМОГА

  • ГО Кримськотатарський Ресурсний Центр посилить експертну мережу Кримської Платформи в контексті реінтеграції Криму, шляхом зміцнення внутрішніх структур та розробки стратегічних документів. Також організація розробить рекомендації для Стратегії деокупації та реінтеграції Криму.
  • Фундація соціальних інновацій "З країни в Україну" проводять міжнародну інформаційну кампанію для посилення підтримки України в європейському суспільстві. Зокрема, вони створили комунікаційну кампанію в європейських медіа та провели великі події у Берлінському аеропорту та у Копенгагені, присвячені річниці російського вторгнення 24 лютого 2024 року.
  • ГО «Комунікації для змін» створить зручний та технічно надійний інформаційний ресурс задля допомоги ініціативним групам українців впевнено доносити коректну інформацію про події в Україні та формувати коректні наративи щодо російської агресії закордоном. Проєкт передбачає інформаційну кампанію у соціальних мережах, в потягах Укрзалізниці, які прямують до/з Польщі, співпрацю з лідерами думок та міжнародними організаціями.
  • ГО Незалежна антикорупційна комісія - НАКО - NAKO проведе річну адвокаційну кампанію з метою посилення ролі громадянського суспільства у міжнародній підтримці України. Проєкт передбачає участь експертів організації у міжнародних адвокаційних зустрічах, організацію публічних заходів, підготовку та розміщення аналітичних матеріалів у провідних закордонних ЗМІ.

ПРІОРИТЕТ: ДЕМОКРАТІЯ

  • ГО Спільно HUB розробить програми відновлення для Запоріжжя, а також Широківської, Біленьківської, Михайлівської, Михайло-Лукашівської територіальних громад Запорізької області. Проєкт передбачає розробку Програм відновлення із залученням громадськості та підготовку фахівців до початкових кроків їх реалізації.
  • Агенція міських ініціатив / АМІ розробить програми відновлення для Коропської, Михайло-Коцюбинської, Ріпкинської та Сосницької територіальних громад Чернігівської області та розвиток нової культури парнерства між громадянським суспільством та місцевою владою шляхом запровадження та використання інструментів громадської участі.
  • БО «МБФ«Фундація друзів України» розвиватиме культуру партнерства між ОГС та місцевою владою на задля процесів сталого відновлення України, шляхом забезпечення доступу до інформації, підвищенні громадської участі у прийнятті рішень. Проєкт передбачає проведення досліджень, навчальних заходів, круглих столів, інформаційних заходів у Київська, Вінницька, Херсонська, Харківська та Запорізька області.

ПРІОРИТЕТ: НАЦІОНАЛЬНА ІДЕНТИЧНІСТЬ

  • ГО "Едюкейшнал Ера" (EdEra) розробить онлайн курс “МовиТи: Як думати українською?". Він спрямований для людей, які зробили перший крок і почали говорити українською, проте досі повертаються до російської, коли не можуть підібрати влучних слів у побутовому спілкуванні.
  • ГО "Києво-Могилянська Аналітична Платформа» створить дорожню карту взаємодії між кримськотатарською та українською національними та політичними візіями. Центр також сприятиме розвитку кримськотатарського уявлення про власну ідентичність як частину ширшої української громадянської ідентичності. Проєкт передбачає проведення дослідження, розробки рекомендацій для центральних органів влади та ін.
  • ГО Всеукраїнська Асоціація Музичних Подій UAME продовжить роботу попереднього проєкту “Music Ambassadors Tour” з новими іноземцями-учасниками, які у подальшому стануть нашими амбасадорами на культурних заходах Європи. Це посилить підтримку України в Європі через культурну дипломатію та залучення культурних амбасадорів-іноземців задля розповсюдження достовірної інформації про реальні масштаби війни.

ПРІОРИТЕТ: РОЗВИТОК СПІЛЬНОТ ТА МЕРЕЖУВАННЯ

  • ДонорUA залучить більше 50 тисяч донорів крові до системи ДонорUA та до донорського руху. Проєкт передбачає створення спільноти регулярних добровільних донорів на базі платформи ДонорUA. Проєкт реалізується у партнерстві з Міністерством охорони здоров’я (МОЗ), Українським центром трансплант-координації (УЦТК) та бізнесом.
  • Вокс Україна створять мережу з представниками ОВА/ОДА, локальними журналістами та місцевими ОГС під менторством VoxCheck та Центру протидії дезінформації РНБО. Разом вони будуть здійснювати оперативне реагування на дезінформаційні загрози на локальному та національному рівнях.
  • ГО Простір Можливостей розвиватиме культуру партнерства між ветеранськими ОГС та місцевими органами влади Львівської і Хмельницької областей, які відповідають за соціальну підтримку ветеранів. Спільно вони створять умови для реінтеграції ветеранів і ветеранок, підтримають їхні родини через зміну формату і алгоритмів роботи фаxівців з соціальної підтримки.

ПРІОРИТЕТ: ПІДТРИМКА ЦЕНТРАЛЬНИХ ОРГАНІВ ВЛАДИ

  • ГС «Українська анімаційна асоціація» розробить «Програму відновлення анімаційної сфери в Україні» у партнерстві з Державним агентством з питань кіно та представниками організацій громадянського суспільства. Проєкт передбачає проведення дослідження стану галузі, організацію та проведення робочих груп, розробка програми відновлення та каталогу технічних завдань для реалізації програми.
  • Інститут законодавчих ідей сформує ефективну та прозору систему публічного врядування в частині управління підприємствами та іншими активами, робота яких була заблокована через накладення санкцій. Мета – усунення поточного руйнуючого впливу на економіку держави. Проєкт передбачає аналіз законодавства та існуючих механізмів, розробку політики та вдосконалення законодавства з управління активами у партнерстві з Міністерством економіки України та іншими державними органами за участі громадськості.

Конкурс проводився у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», який реалізовується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень та Центром демократії та верховенства права завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID Україна).