fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

16 дослідників вивчають діяльність громадянського суспільства в Україні під час війни.

Діяльність українського громадянського суспільства — як після 24 лютого 2022, так і весь час від перших актів російської агресії на початку 2014 року — формує розмаїтий простір тем для дослідницьких і аналітичних праць. Для того, щоб втілити такі дослідження, ІСАР Єднання у 2023 році започаткував конкурс підтримки індивідуальних дослідницьких ініціатив. Це пілотний проєкт, який пропонує рідкісну в Україні практику з надання грантів окремим дослідникам, а не тільки аналітичним центрам чи громадським організаціям.

На конкурс, який тривав із травня по червень 2023 року, надійшло загалом 85 заявок. Серед аплікантів, що отримали перемогу, є представники як громадських організацій, так і академічної спільноти. Над своїми дослідженнями вони працюватимуть протягом шести місяців — до лютого–березня 2024 року.

Волонтерські ініціативи

Координаторка аналітично-адвокаційного напрямку в Юридичній сотні Марія Звягінцева обрала предметом свого дослідження проблеми, з якими волонтери стикаються, допомагаючи військовим із моменту повномасштабного вторгнення. У фокусі, зокрема, — прогалини в нормативно-правовому регулюванні волонтерства та благодійної допомоги. За результатами дослідження будуть сформовані рекомендації, яких змін потребує це регулювання та які гарантії соціального захисту необхідні волонтерам. 

Тарас Тарасюк, аналітик Фонду “Демократичні ініціативи”, досліджує феномен Фондів допомоги армії (ФДА). Він планує зокрема змоделювати основні практики, історію формування та трансформації найбільших фондів допомоги армії в Україні у 2022–23 роках. 

Визначити найбільш ефективні формати волонтерських ініціатив, які втілюють в українських університетах у відповідь на повномасштабне вторгнення росії, — така мета дослідження, яке запропонувала докторка політичних наук, завідувачка кафедри міжнародних відносин в Острозькій академії Тетяна Сидорук

Гуртування та самоорганізація українського суспільства задля подолання російської  агресії — об’єкт дослідження Лариси Пильгун. Дослідниця прагне з’ясувати фактори й мотивації людей до такого гуртування. Детальніше про її дослідження читайте у статті від Texty.

Фокус на певні регіони 

Проєкт науковиці Ганни Лопатіної націлений на вивчення проявів і механізмів спротиву громадянського суспільства у місті Бердянськ та Бердянському районі, що опинилися в російській окупації. Інший проєкт, що так само охоплює Бердянщину, покликаний дослідити вплив окупації на творчість місцевих митців. Його автор Сергій Ковачов зокрема проаналізує роль громадського сектору, університетів та місцевого самоврядування в підтримці митців

Ще одне дослідження має на меті вивчити, як функціонують, залучають аудиторію і чинять інформаційний спротив ворожим наративам мікромедіа у Запоріжжі. Цей проєкт запропонувала фахівчиня із соціальних комунікацій Вікторія Ковпак.

Підтримку також отримав проєкт, присвячений деокупованій Київщині. Його авторка Діана Гринюк прагне через візуальні наративи дослідити стійкість сільських територіальних громад області під час окупації та після неї. У межах проєкту запланована експедиція, щоб зібрати усні свідчення та задокументувати на фото досвід проживання війни жителями сіл. 

Вразливі, однак теж активні громадяни 

У переліку переможців — Людмила Гуляєва із дослідженням залученості жінок з інвалідністю та матерів дітей з інвалідністю до ініціатив громадянського суспільства в умовах широкомасштабної війни в Україні, а також вивченням їх потреб. Дослідниця також запропонувала можливі шляхи підтримки та долучення згаданих жінок до активної громадської діяльності.

Дослідити громадську активність та ініціативи внутрішньо переміщених осіб, які розмістилися у громадах західної частини України, — мета проєкту, з яким у конкурсі перемогла науковиця Наталія Морозюк.

Громадянське суспільство на захисті довкілля 

Науковець і керівник Української природоохоронної групи Олексій Василюк проаналізував та задокументував досвід допомоги громадянського суспільства установам природно-заповідного фонду в умовах окупації та під час перших днів відновлення після звільнення тимчасово окупованих територій. 

Виявити проєкти громадської участі, що були покликані покращити навколишнє середовище в Маріуполі у період з 2014 по 2022 рік, — така мета ще одного проєкту, що втілюється у межах конкурсу. Крім того, дослідниця Валентина Абалмасова проаналізувала вплив згаданих проєктів і спробувала спрогнозувати можливості відновити їх у післявоєнному Маріуполі, а також розглянути нові потенційні ініціативи цього напряму.

Конкурсна комісія також підтримала проєкт про розвиток і трансформацію українських громадських ініціатив із моніторингу якості та безпечності повітря в умовах повномасштабного воєнного вторгнення у 2021–2023 роках. На основі результатів дослідження і виявлених тенденцій еколог Максим Сорока розробив рекомендації для сталого організаційного розвитку згаданих мереж у надзвичайних умовах війни та в період післявоєнної відбудови. 

Право на доступ до інформації

Юристка та експертка з доступу до інформації Тетяна Олексіюк дослідила вплив громадянського суспільства України на збереження й укріплення права на доступ до інформації — як фундаментального демократичного інституту в період війни, а також вивчить вплив цього інституту на прозору і справедливу повоєнну відбудову. 

Роль аналітичних центрів 

Фахівець із міжнародних відносин, Олександр Краєв, систематизував популярні та ефективні методи співпраці зовнішньополітичних аналітичних і дослідницьких центрів з державними інституціями. В аналітичній записці дослідник представить рекомендації щодо найбільш ефективних методів налагодження і провадження такої співпраці. 

Аналітичним центрам присвячена ще одна робота. Дослідниця Ольга Львова вивчає діяльність неурядових аналітичних центрів України в умовах широкомасштабної війни; зокрема проаналізувала їх внесок у боротьбі з російською агресією та відбудову країни.

Цей конкурс є частиною проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства”, який реалізовується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID Україна).