fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

News

- «Тільки в той будинок, в якому я перебувала і ховалася було п’ять влучань. Коли вийшла у двір і побачила наші будинки, я просто зайшла у підвал і не виходила цілий день», - згадує про той зимовий день Олена Литвиненко, голова правління ОСББ «Затишний» у місті Ірпінь. 

оп

Її будинок зруйнували російські війська. Разом з цим сильних руйнувань зазнали й п’ять інших будинків житлового комплексу. 

оп1

оп2

Тоді Олена дізналася про київський осередок Громадянської мережі «ОПОРА». Це одна із впливових громадських організації, зокрема, у сферах житлово-комунального господарства та енергетики. Протягом тривалого часу команда напрацьовувала різні інструменти для відбудови багатоквартирного житлового фонду, який був пошкоджений війною. Завдяки інституційній підтримці від ІСАР Єднання, що була надана за фінансової підтримки ЄС організація розробила адвокаційну кампанію та апробувала ряд алгоритмів для того, щоб українці змогли отримати відшкодування за пошкоджене і зруйноване росією житло.

- «Чому для відбудови зруйнованих війною будинків потрібні різні інструменти та рішення? Тому що пошкодженого житлового фонду дуже багато, а коштів на це занадто мало. Для прикладу, щоб подати заявку до фонду енергоефективності, співвласники вже повинні мати запас фінансових ресурсів для виготовлення проєктної документації», - зазначає Юлія Чеберяк – аналітикиня ОПОРИ.

Що у своїй ситуації зробила голова правління ОСББ «Затишний» (м. Ірпінь) Олена Литвиненко? 

Жінка почала збирати докази того, що саме російські війська зруйнували її будинок. Фіксувала максимально все. Також Олена подала документи до поліції. Згодом забрала на руки акт, що свідчив про фіксацію досудового розслідування. Зібрати необхідні документи їй допомагали юристи й адвокати.

- «У вас не все буде виходити відразу. Вам буде здаватися, що вас усі кинули, усе погано і хочеться просто опустити руки, але ви тримайтеся. У вас все вийде, я це знаю, оскільки сама крізь це пройшла», - ділиться своїм досвідом голова правління ОСББ.

Жінка стукалася у всі можливі двері. Подавала документи в міську раду на встановлення вікон, зверталася за підтримкою до фонду енергоефективності, просила допомогти з матеріалами різні будівельні організації.

Коли в березні 2022-го Ірпінь звільнили від російських окупантів, у житловому комплексі перебувало близько 13 мешканців. Тож, відновлювальні роботи ОСББ почали відразу.

На базі успішних кейсів таких, як в Олени Литвиненко київський осередок «ОПОРА» планує створити локальні групи супроводу успішних практиків, яким вдалося відновити житло зруйноване війною.

На сьогодні не існує єдиного правильного рішення для всіх. Отримання компенсації (репарації) від росії за знищення свого майна – це гра в довгу гру. Однак, важливо не покладати рук, не втрачати віри та стукатися у всі можливі двері. 

Якщо ваш будинок зазнав руйнувань (знищення), що ви можете зробити вже сьогодні? Рекомендації щодо алгоритму дій:

Крок 1. Зафіксувати факт руйнування «знищення) майна

Крок 2. Підготувати документи, які підтверджують право власності на зруйноване чи пошкоджене майно

Крок 3. Ініціювати кримінальне провадження за фактом заподіяної шкоди майну

Крок 4. Отримати процесуальний статус потерпілої особи в кримінальному провадженні

Крок 5. Брати активну участь у кримінальному провадженні

Крок 6. Вирішити спосіб відшкодування

Крок 7. Подати позов

Крок 8. Брати участь у програмах допомоги особам, постраждалим під час війни

Крок 9. Звернутися до Міжнародних судових органів

Усі ці інструменти запрацюють у комплексі, зокрема якщо ви не будете пасивними. Історія Олени Литвиненко цьому приклад. 

- «Тримайтеся! Вірне! Не покладайте рук! Ми українці, ми все зможемо, ми переможемо!», - говорить жінка. 

Запрошуємо надихнутися на успіх переглянувши відео. 

Відео виготовлено у межах проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу.