fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

News

DSC 5163

Рівень фактичної залученості ОГС до надання соціальних послуг коштом органів місцевого самоврядування або держави достатньо низький. Надання соціальних послуг за рахунок місцевого чи державного бюджету рідко розглядається ОГС, як перспективне джерело фінансування організації. Лише 12% ОГС зареєстровані в Реєстрі надавачів та отримувачів соціальних послуг та вони у меншості серед всіх надавачів соціальних послуг. Про це йдеться у звіті за результатами соціологічного дослідження «Зацікавленість і спроможність організацій громадянського суспільства надавати соціальні послуги», що створений Київським  міжнародним інститутом соціології (КМІС) на замовлення ІСАР Єднання у партнерстві з Міністерством соціальної політики України. Організатори презентували дослідження у Домі громадянського суспільства ІСАР Єднання.

У презентації йдеться, що станом на кінець 2023 року у Державному реєстрі надавачів та отримувачів соціальних послуг зареєстровано лише 525 ОГС з поміж 3491 надавача соціальних послуг, що складає 15% від загальної їх кількості. За результатами опитування представників ОГС та волонтерських організацій/ініціатив, проведеного КМІС у 2022-2023 рр. на замовлення ІСАР Єднання, тільки  8% вказують, що надання соціальних послуг це один з пріоритетів їх діяльності, і тільки близько 3% зазначають, що надання соціальних послуг є одним із джерел фінансування їх організацій, а 10% активно діючих ОГС вважають – що їм слід розвивати такий напрям фінансування, як надання соціальних послуг.

Здебільшого ОГС надають перевагу отриманню грантів від міжнародних донорів з метою реалізації можливості провадити діяльність пов’язану з наданням соцпослуг. Майже 59% ОГС притримуються думки, що варто розвивати міжнародні гранти як спосіб фінансування своєї діяльності.

«Організацій, які надають реальні соціальні послуги не так багато в Україні. Якщо не сприяти розвитку спроможностей таких організацій і не створювати умов для їх діяльності, то ОГС не зможуть допомагати країні якісно надавати соціальні послуги в тих місцях де вони найбільше потрібні», – наголосив виконавчий директор ІСАР Єднання Володимир Шейгус.

Більше про тенденції у сфері залучення ОГС до надання соціальних послуг і що з цим робити, можна ознайомитися у Аналітичній бібліотеці ІСАР Єднання, де зібрані й інші соціологічні дослідження, що впливають на  зміни в Україні.

Ескпертна дискусія відбулась у партнерстві з Міністерством соціальної політики України. Дослідження виконане КМІС на замовлення ІСАР Єднання в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку USAID Ukraine – USAID Україна.