fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

Новини

ІСАР «Єднання» у межах «Ініціативи секторальної підтримки громадянського суспільства України», яка реалізовується у партнерстві з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку розробляє концепцію та навчає стандартам врядування неприбуткових організацій.

Належне врядування та дотримання встановлених стандартів якості для організацій є вже сталою практикою в європейських країнах і є ефективним інструментом сприяння інституційного розвитку організацій громадянського суспільства (ОГС).

Чому важливо мати стандарти належного врядування:

  • це допоможе розбудовувати довіру до громадських організацій;
  • це зміцнює спроможність громадських організацій встановлювати діалог та відносини з державним сектором та з місцевими органами влади.
  • це забезпечує фінансову стійкість організацій з огляду на обмежений доступу до донорських (внутрішніх і зовнішніх) коштів.

«Належне врядування організації це елемент сталості та успіху організації. Якщо ми визначаємо і встановлюємо чіткі принципи і цінності врядування для організацій, ми даємо їм орієнтир, як вибудовувати свою  інституційну спроможність.  ІСАР Єднання реалізовує програму «Ініціативи секторальної підтримки громадянського суспільства України» саме для того, щоб посилити інституційну спроможність громадських та благодійних організацій і таким чином підвищити самозарадність громадського сектору в Україні. Тому важливо розповідати і навчати організації як втілювати стандарти належного врядування», - зазначила Олена Губар, радник, грантова менеджерка ІСАР «Єднання».

 Торік за сприянням Офісу Координатора проектів ОБСЄ в Україні були розроблені рекомендації щодо стандартів належного врядування ОГС як пропозиція розпочати загальнонаціональний діалог між усіма зацікавленими сторонами.  ІСАР «Єднання» долучився до тренінгів з належного врядування для організацій з різних куточків країни. Залученість місцевих організацій показує, що існує потреба в таких навчаннях.

«Реформа децентралізації та пов'язані з нею зміни у системі місцевого самоврядування,  потребують нових системних моделей взаємодії між владою, громадськими інституціями та місцевим бізнесом. Формування таких моделей дозволить створити успішні практики, де громадянське суспільство забезпечуватиме якісно нові підходи громадського контролю та захисту суспільних інтересів у громадах, зокрема економічних», - прокоментувала Світлана Рогова, менеджер проектів Міжнародної Асоціації «Євростратегія».

Такі тренінги навчають місцеві організації передусім забезпечувати відповідність своїй діяльності місії та статуту. А це сприятиме кращому партнерству з місцевими органами влади на основі принципів прозорості та підзвітності.