fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

#надихайся_тут

З початку російської агресії на Сході України, коли в містах і селах з’явились переселенці, ГО «Радуга» з Дружківки (Донецька область) стала допомагати їм, роздаючи гуманітарну допомогу. Проте згодом зрозуміли: не менш, ніж матеріальне, людям потрібна психологічна підтримка, тим паче, що постійно з’являються нові випробування. Одним з них стало розповсюдження COVID-19, що спричинило введення карантину, зробило соціальну ізоляцію нормою життя.  

Роботу по відновленню психологічного стану містян «Радуга» розпочала із створення «гарячої лінії». Телефонні і онлайн розмови з фаховими психологами дозволили створити довірливий простір в умовах кризи, спричиненої пандемією. Основна частина звернень стосувалась тривожного стану, що виникнув в умовах невизначеності та загрози життю.

Ще одним напрямком відновлення психологічного ресурсу, зокрема, жінок з числа внутрішньо переміщених осіб, стала арт-студія «Кольори життя», яку «Радуга» створила за фінансової підтримки ПРООН. В умовах пандемії заняття з арт-терапії довелося перевести в онлайн-формат, однак всі вправи і напрацювання, що складають скарбничку арт-практик, організація зберегла і надрукувала посібник «Життя має колір». Він стане особливо помічним для волонтерів, які працюють в «сірій зоні» і можуть використовувати поради і практики для самовідновлення і роботи з людьми.

Радуга Дружківка.1

Проєкт ГО «Радуга» об’єднав 13 громад, 13 фахівчинь, які захотіли займатися арт-терапією. В серпні 2020 року в арт-студії «Кольори життя» організація провела п’ятиденний марафон казкотерапії для 20 дітей віком від 7 до 10 років. Ця методика передбачає створення героїв з глини, паперу, вовни та дозволяє подолати сором'язливість, примхливість, особисті страхи і тривожність.

Проєкт був реалізований завдяки сприянню ІСАР Єднання за підтримки Програми ООН із відновлення та розбудови миру.