fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

#надихайся_тут

Епідемія COVID-19 і пов’язані з нею карантинні заходи суттєво вплинули не тільки на свободу пересування українців, а і на низку інших прав і свобод. До того ж, під час обмежень, які тривають вже других рік, зменшились можливості скористатись професійною юридичною допомогою, бо відповідні державні установи, приватні і громадські організації змушені були скоротити або навіть припинити спілкування із клієнтами віч-на-віч. Між тим сфера юридичних послуг виявилася неготовою до дистанційної роботи. Особливо гостро це відчувається в невеличких містах і сільській місцевості.

 Отже, під час пандемії завдання вчасно надавати необхідну правову допомогу населенню та ефективно вирішувати спірні питання у судах взяли на себе юристи ГО «Чугуївська правозахисна група». У першу чергу зусилля 25 юристів спрямовані на вирішення проблем жителів Харківської, Луганської, Донецької областей. Однак онлайн формат надання консультацій робить можливим взяти участь в проєкті «Посилення правової допомоги для захисту прав людини в умовах карантину» також мешканцям інших регіонів України.

ЧПЗ2

Отже, з грудня 2020 року можливістю отримати професійну юридичну консультацію вже скористались більш ніж тисяча громадян України. Спілкування відбувається в різний спосіб: під час традиційного прийому в кабінеті, телефоном, на виїзді, по Skype або іншому відео-меседжеру.

Окрім цього, в січні-лютому 2021 року за грантові кошти організація створила і поширила в мережі 20 онлайн-консультацій, кожна з яких збільшує загальну правову обізнаність та пояснює деталі певних питань, що актуалізувались під час карантину. Зокрема, у відео форматі доступною лексикою юристка пояснює, що таке форс-мажор, чи є самоізоляція під час карантину страховим випадком, як перевести дитину на дистанційне навчання, відтермінувати процесуальні строки тощо. «Завдяки знанням, які я отримав з відеоконсультації щодо застосування штрафів за несплату кредитів, я зробив так, що банк без суду скасував зайво нараховані мені штрафні санкції», – каже клієнт Олександр Ф.

20900811 761898860661487 5522880499706413347 o

Юристи Чугуївської правозахисної групи, що пройшли навчання дистанційним методам роботи, супроводжують судові справи, пов’язані з пандемією: консультують громадян, що звернулись, складають процесуальні документи для суду, а за необхідності беруть участь в судових засіданнях. «Не виходячи з дому я отримав фахову та безкоштовну юридичну консультацію, зберіг час та зміг в подальшому виграти справу в суді», – ділиться враженнями один з клієнтів Чугуївської правозахисної групи Роман Л.

Також наразі триває робота по запуску юридичного інформаційного чат-боту «Твої права в умовах пандемії», який буде діяти поза межами проєкту, щоб громадяни і надалі могли отримувати оперативну правову допомогу.

Щоб посилити стійкість громадських та благодійних організацій до викликів та надзвичайних ситуацій, допомогти подолати можливі негативні впливи та забезпечити безперервне виконання їхніх місій,  ІСАР Єднання як стратегічний партнер Європейського Союзу реалізовує проєкт "Європейський Союз для сталості громадянського суспільства в Україні" (EU4Civil Society Sustainability in Ukraine). У межах проєкту було оголошено три грантові конкурси:

«Швидка необхідна підтримка»

«Дофінансування залучених ресурсів»

«Загальна підтримка»