fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

#надихайся_тут

 З пандемією ми вимушені адаптуватися до нових реалій. Онлайн навчання, міські сервіси в смартфоні, онлайн сервіс замовлень міцно увійшли в наше повсякденне життя. Але існують  громадяни, які не можуть так легко і швидко скористатися цими технологіями.

 Через Covid-19 величезна кількість послуг почала надаватися в он-лайн режимі. Зараз записатися до лікаря, передати показники і оплатити комунальні послуги, стати в чергу для відвідування адміністративних центрів, подати документи в пенсійний фонд, викликати майстра можливо тільки он-лайн. І це вимагає від населення цифрової грамотності і вміння працювати у додатках. У цій ситуації дуже багато людей виявилися безпорадними і позбавленими доступу до послуг. І особливо з цим стикнулися нечуючі люди, які мають обмеження в отриманні інформації через звичайні джерела, - Олена Шингарьова, голова Благодійного фонду «Інтеграція».

Команда

Команда Благодійного фонду «Інтеграція»

 Адаптувати нечуючих людей до нових реалій, пов'язаними з пандемією COVID-19, навчити їх цифровій грамотності та дати можливість вільного доступу до соціальних, адміністративних та медичних послуг таке завдання поставила перед собою команда Благодійного фонду «Інтеграція», приступаючи до реалізації проєкту «Цифровий прорив».

 Цей проєкт реалізується в місті Харкові з грудня 2020 року у рамках проєкту «Європейський Союз для сталості громадянського суспільства в Україні», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу.

 Благодійний фонд «Інтеграція» був зареєстрований в квітні 2016 року в місті Харкові. Основними напрямками діяльності фонду є підготовка та реалізація програм, які сприяють включенню осіб з інвалідністю в усі сфери життєдіяльності громади.

Цифровой прорив

 «Цифровий прорив» - це освітній проєкт, який спрямований на підвищення рівня знань і навчання нечуючих людей.

 Зараз в різних містах і в тому числі в Харкові проводяться курси онлайн і оффлайн цифрової грамотності, але вони не супроводжуються перекладом на жестову мову або титруванням. З початку карантину в «Інтеграцію» постійно зверталися нечуючі люди, які не вміли користуватися міськими додатками. І таким чином вони не отримували доступ до соціальних, медичних або адміністративних послуг.

 Авторкою проєкту є Уляна Франковська, професійний перекладач жестової мови, яка дуже багато допомагала нечуючим людям отримувати послуги он-лайн. Але з часом кількість запитів настільки зросла, що команда фонду усвідомила необхідність в розробці та провадженні проєкту з навчання цифрової грамотності нечуючих людей.

 Спільно з Департаментом цифрової трансформації Харківської міської ради, який вже протягом року займається навчанням населення цифрової грамотності, розробляється спеціальна навчальна програма для нечуючих. Створюються відеоролики з цифрової грамотності на жестовій мові.

 З березня 2021 року вже 12 нечуючих харків'ян розпочали навчання на курсі  «Смартфон з нуля». Заняття ведуться жестовою мовою. Люди вчаться налаштовувати смартфони, працювати з контактами, підключатися до Інтернету, встановлювати і користуватися додатками, шукати інформацію в мережі Інтернет, користуватися мессенджерами.

  На другому етапі проєкту буде запущений онлайн курс навчання цифрової грамотності нечуючих. Протягом 4 місяців двічі на тиждень учасники проєкту будуть навчатися роботі в міських сервісних програмах. Навчання буде проходитися на жестовій мові, яка є первинним засобом спілкування для більшості учасників. Основний фокус буде робитися на отримання навичок роботи в сервісних додатках, що дасть можливість отримати онлайн електронні довідки про склад сім'ї, реєстрацію місця проживання дорослого або дитини, зареєстроватися через «еМалятко», оплатити комунальні послуги, передати показники лічильників підприємствам ЖКГ, замовити технічний паспорт, записатися в електронну чергу в центри надання адміністративних послуг, оплатити парковку або штраф.

Проект

Відеозйомка курсів цифрової грамотності нечуючих

Взаємодопомога нечуючої спільноти

Підготовка цифрових менторів – це ще одна ідея, яка народилася в процесі створення проєкту.  Ментори - це активні нечуючі люди, які навчаються самі, а потім  консультуватимуть інших людей з вадами слуху щодо роботи в додатку «Мій Харків», «Е-Паркування», «Дія», медична інформаційну систему helsi.me та інших.

            «Коли ми почали проєкт, то побачили, що для багатьох нечуючих учасників, особливо похилого віку, навчання цифрової грамотності стало складним завданням. Вони потребували індивідуальних консультацій, для них було важливо, щоб тренер кілька разів показав, як користуватися сервісом. І ми помітили, що для них найбільш ефективно, коли їм допомагають розібратися в складному матеріалі друзі з навчальної групи. Так народилася ідея підготувати цифрових менторів, бо вони найкраще розуміють, як правильно донести інформацію до нечуючих людей», - ділиться керівник проекту Олена Шингарьова.

Шингарева

Олена Шингарьова, голова Благодійного фонду «Інтеграція»

             У період пандемії нечуючі люди виявилися в інформаційному і комунікаційному вакуумі. Такі заняття допоможуть їм не лише розширити інформаційну доступність, а й принесе в їхнє життя важливу соціальну складову. Об’єднання та взаємодопомога надасть їм впевненість у власних силах та допоможе адаптуватися до нових реалій.

Щоб посилити стійкість громадських та благодійних організацій до викликів та надзвичайних ситуацій, допомогти подолати можливі негативні впливи та забезпечити безперервне виконання їхніх місій,  ІСАР Єднання як стратегічний партнер Європейського Союзу реалізовує проєкт "Європейський Союз для сталості громадянського суспільства в Україні" (EU4Civil Society Sustainability in Ukraine). У межах проєкту було оголошено три грантові конкурси:

«Швидка необхідна підтримка»

«Дофінансування залучених ресурсів»

«Загальна підтримка»