fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

#надихайся_тут

Благодійний магазин “ЛАСКА” був заснований 2011 року в Києві. Мета проєкту — стати частиною позитивних суспільних змін у місті, зменшуючи об’єми текстильного сміття та  допомагаючи тим, хто не має можливості забезпечити себе. Організація співпрацює з розподільчими фондами, які забирають речі на гуманітарну допомогу і відвозять її в зони соціальної незахищеності у Києві та у Київській області.

Сьогодні “ЛАСКА” — це соціальне підприємство, яке має два офлайн-магазини у Києві, з сортувальними та складськими потужностями, який працює з покупцями з усієї України. Організація збирає від населення одяг, що був у вжитку, і дарує йому друге життя: реалізуючи через магазини або віддаючи його тим, хто потребує гуманітарної допомоги. За останні 5 років ЛАСКА передала частину прибутків від продажу одягу в магазинах на фінансування благодійних ініціатив. На сьогодні це — 1 245 481 гривня і 500 080 кілограмів одягу.

121724312 3333845766683487 8857345434224503611 n

Але десять років тому, щоб заснувати соціальне підприємство, Олена Лінькова мала отримати безліч юридичних консультацій. Адже в нашій країні з таким явищем були майже не знайомі. Приїхавши в Україну з Великобританії, Олена мріяла втілити в життя ті соціальні ініціативи, що бачила у Лондоні для допомоги нужденним. Олена також прагнула створити спільноту однодумців, які були б об’єднані цінностями і ідеями відповідального і усвідомленого споживання. 

"Благодійний магазин — це така доступна форма донейту без додаткових фінансових витрат", — говорить Олена, — "Ми хотіли показати, що допомагати — це просто. І при цьому — це також можливість щось зробити для покращення екології. Адже в Україні немає жодної станції переробки текстилю". 

За декілька років роботи команда проєкту дійшла до цілковитого вигорання та бажання глобальних змін. Був потрібен погляд зі сторони, стратегічна сесія, що допомогла б сформувати нову візію і стратегію роботи. Тому команда подалась на грантовий конкурс з оргрозвитку від ІСАР Єднання.

L1009338

"Вперше ми виграли грант ІСАР Єднання у 2018 році для написання комунікаційної стратегії. Він став каталізатором глобальних змін, запустивши глибинний аналіз всієї організації. Це виявилось для нас надзвичайно болючим, але й надзвичайно важливим процесом", - ділиться Олена. - На той час ми, як проєкт, знаходились на межі вигорання і виживання. Проведена стратегічна сесія від ІСАР виявилась переломною. Ці кошти допомогли побачити майбутній розвиток та ріст. До нас долучилась Анастасія Журавель, яка сьогодні є співвласницею проєкту. І за півроку після цієї величезної роботи над собою ми відбудували організацію з нуля, повністю змінившись.

В організації сьогодні працюють 14 людей. Всі вони — фахівці своєї справи, що отримують гідну зарплату. За словами Олени, команда навчилась поєднувати комерційну форму роботи з соціальною. Щомісяця у магазинах підприємства сортується від 6 до 15 тонн одягу, відданого благодійниками. Частина текстилю реалізується через магазини, гуртові  та онлайн-продажі. Завдяки діяльності через ФОП, організація покриває свої адміністративні витрати і вкладає в розвиток підприємства, а через громадську організацію реалізує свою соціальну місію у суспільстві.

“ЛАСКА” підтримує близько 16 благодійних фондів по всій Україні, що допомагають сиротам, хворим дітям, людям похилого віку, тим, хто позбавлений волі, малозабезпеченим, дитячим будинкам, людям, що постраждали від воєнного конфлікту на Сході України, безпритульним та людям з інвалідністю. 

У цьому році команда проєкту мала змогу отримати грантову підтримку від ІСАР Єднання вдруге.

"Ми чекали на цю можливість кілька років. Крім ІСАР Єднання, не знаємо інших організацій, які так підтримують соціальні підприємства", - говорить Олена Лінькова, — "Попри те, що ми зросли і вийшли на інший рівень роботи та ефективності, нам дуже потрібні знання з фінансової грамотності для правильного ведення звітності підприємства". 

Дуже часто ГО в Україні засновуються з метою впровадження інновацій, змін, задля добрих справ і допомоги іншим, без жодної думки про гроші. Говорити про гроші вважається майже "порочним". Але ми на власному досвіді переконались: неграмотна фінансова діяльність призводить до вигорання команди і руйнування всієї доброї справи.

Завдяки цьому гранту ми сьогодні вивчаємо європейські стандарти ведення звітності, вчимось налагоджувати облік, контролювати свої витрати та розподіляти ресурси. Ми переконані, це допоможе нам зростати професійно і стати ще кращими у реалізації своїх соціальних завдань у суспільстві. 

Тож, ми в ІСАР Єднання заохочуємо вас також не втрачати можливості задля того, щоб завтра ваша команда стала сильнішою, професійнішою і більш самозарадною, ніж сьогодні.