fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

#надихайся_тут

Наприкінці лютого 2022 року Маріуполь опинився в епіцентрі жорстокої та кровопролитної бійні. Мешканці міста все рідше виходили на звʼязок. 

Маріуполець Денис Мінін, ведучий, журналіст і волонтер, 24 лютого того року ще був у Києві, але його батьки — у Маріуполі. Через кілька днів вони втратили звʼязок. 

Мінін почав збирати людей, які бажали б дістатись Маріуполя на власному транспорті, щоби забрати рідних і друзів. І йому це вдалося. Невдовзі перша автоколона рушила із Запоріжжя до Маріуполя. Люди розуміли, що ворог жорстокий, а отже ризики великі і кожен з них може більше ніколи не повернутися або померти.

Саме таким був старт роботи громадської організації “Вивеземо”. Небайдужі волонтери та волонтерки об’єдналися, щоб допомагати евакуйовувати людей із блокадного Маріуполя. Згодом така ініціатива переросла в масштабну гуманітарну роботу.

«Один з перших наших автобусів повернувся, а чотири наступні залишилися в окупації. Двох водіїв забрали в полон в Оленівку, одного майже вбили у танковому бою і лікували в Донецьку. Тобто початок у нас був сумним, і можна було подумати, чи треба продовжувати?», — розповідає Денис Мінін, голова ГО “Вивеземо”.

Для всіх учасників евакуації складали значну небезпеку, оскільки потрібно було враховувати ризики самого перетину кордону, непередбачуваність і жорстокість російських військових, індивідуальні потреби і стан здоров’я людей, яких потрібно було евакуювати.



Попри ці труднощі та ризики, люди приєднувалися до команди «Вивеземо». За два роки роботи команда виросла з 5 активістів та 15 волонтерів до 9 членів команди і 25 волонтерів, у тому числі й тих, хто досі ризикує своїм життям, продовжуючи жити на тимчасово окупованих територіях. 

Поступово зростало й число тих, хто просив про допомогу. Від початку своєї діяльності й дотепер цифра евакуйованого населення з Маріуполя та тимчасово окупованих територій, силами ГО “Вивеземо”, сягнула 7 000.

У червні 2023 року громадська організація зрозуміла, що потребує підтримки та підсилення. Мінін звернувся до ІСАР Єднання і успішно взяв участь у конкурсі «Базова підтримка ОГС, які працюють у сфері гуманітарного реагування». Загалом, це дало змогу команді за півроку роботи досягти приголомшливих результатів: з вересня 2023 по березень 2024 року “Вивеземо” евакуювала з Маріуполя, тимчасово окупованих та прифронтових українських територій 2 087 людей та 207 тварин. 4 130 українців у прифронтових селах Запорізької області отримали від волонтерів гуманітарну допомогу (продуктові набори, одяг, засоби гігієни та медикаменти), 5 550 внутрішньо переміщених осіб у Черкаській області отримали гуманітарні набори, одяг, засоби гігієни і ліки.

Ксенія

25-річна Ксенія пережила блокаду Маріуполя. Дівчина мала тату, і це суттєво ускладнювало виїзд з окупації. Восени 2022 року Ксенію у Маріуполі жорстоко побили російські військовослужбовці. Побили за те саме татуювання, які ворогу здалися «нацистськими».

Дівчина боялася їхати через окуповану територію тому, що шлях до України пролягав через блокпости з військовослужбовцями РФ, представниками так званих “народних республік” та спецслужб, які могли звернути увагу на тату та повторно вчинити до неї насильство. Волонтери «Вивеземо» проконсультували, заспокоїли її й запропонували допомогу у складанні маршруту та з’ясуванні значення татуювання у Google. Вони вмовили її полишити окуповану РФ територію, блокпости вона пройшла будучи впевненою у собі.

У жовтні 2023 року Ксенія вже дихала повітрям вільної України, зараз вона перебуває разом зі своєю сім’єю.

«Жорстокість ворога не забути! Це моя травма на все життя. Я рахувала дні до виїзду, але дуже боялася. «Вивеземо» спланувала і втілила у життя мою евакуацію. Дякую! І буду пам’ятати мій порятунок до кінця днів», —  зі сльозами каже Ксенія.

Важливість проєкту з евакуації та допомоги постраждалим та переселенцям, який реалізувала ГО «Вивеземо», важко переоцінити, адже йдеться про реальні врятовані життя українців. Проєкт, підтриманий ІСАР Єднання та USAID, ще раз доводить сміливість українців, їх завзятість і вміння швидко самоорганізовуватись. Адже їх дім - Україна.

Діяльність ГО “Вивеземо” підтримана ІСАР Єднання у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.