fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

Новини

Молодь, люди старшого віку, батьки з дітьми до 6 років та люди з інвалідністю - основні цільові групи підключилися до напрацювання Національної стратегії зі створення безбар'єрного простору в Україні.

Триває розробка головного документу, який має покращити якість життя українців. 

Протягом двох минулих тижнів фахівці напрацювали сотні пропозицій за шістьма напрямками безбар’єрності: фізична, соціальна, освітня, громадянська, цифрова та економічна. Фінальною зустріччю у напрацюванні пропозицій було їх обговорення  з представниками цільових груп (молодь, батьки за малолітніми дітьми, люди старшого віку, люди з інвалідністю, інші). Ця зустріч дала можливість отримати зворотний зв'язок від людей, для яких власне і створюється Стратегія.

"Це як ковток свіжого повітря, коли у процесі створення Стратегії безбар’єрності нас запросили розказати про виклики, проблеми, та нашу візію їх вирішення. Група маломобільних є значно більшою, ніж лише люди з інвалідністю. Ця група, за статистикою, складає від 40% до 60% жителів України. Тобто з бар’єрністю стикаються всі. У нас дуже багато активних батьків, яким є що сказати,” – сказала Ольга Мерцало, засновниця об’єднання “Київ дружній до батьків та малюків”.  

Найбільша кількість пропозицій надійшла від молодіжних організацій.

“Традиційно зачепили сфери digital, зайнятості, громадянської участі, ставлень, інфраструктури, освіти, послуг. Одразу конструктив, адже молодь говорить від свого імені, попередньо провівши консультації в своїх спільнотах,” – зазначила експертка ГО “Безбар’єрність” Уляна Токарева. 

Учасники цільової фокус-групи - люди літнього віку підтримали одну з пропозицій експертів з розбудови освітньої безбар’єрності – розвиток мережі Університетів третього віку в Україні.  

“Головний бар’єр – ментальний. Необхідно змінювати ставлення до людей старшого віку як до утриманців. Необхідно говорити про цінність літніх людей, які мають важливий досвід та знання. Отже, маємо проводити велику роботу комунікаційного та культурного характеру,” – наголосила представниця БФ ”Let's help!” Ольга Бондаренко.

Пропозиції, що були озвучені під час обговорення з цільовими групами, увійшли до пакета ініціатив, який опрацьовує аналітична група проєкту.  

Планується, що проект Національної стратегії створення безбар’єрного простору в Україні представлять на засіданні міжвідомчої робочої групи Кабінету Міністрів на початку березня. Потім його винесуть на широке громадське обговорення.

ІСАР Єднання підтримує проведення громадських обговорень документу, який буде  опублікований в офіційних джерелах і наголошує на важливості залучення громадського сектору.  

Довідково:

Національна стратегія створення безбар’єрного простору в Україні розробляється в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської та на виконання Указу Президента України. Вона включатиме заходи для усунення перепон у різних сферах життя, посилення можливостей та забезпечення рівних прав для всіх українців. Йдеться про досягнення безбар’єрності у шести вимірах: освітньому, громадянському, цифровому, фізичному, суспільному та економічному. Також стратегія буде містити чіткі індикатори щодо ефективності впровадження її ініціатив. 

Координує роботу над Стратегією міжвідомча робоча група Кабінету Міністрів України під головуванням Міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова. 

 Аналітичну та технічну підтримку надає експертний консорціум, який сформували Центр Економічного Відновлення, ІСАР Єднання та ГО «Безбар'єрність». Ця діяльність здійснюється за сприяння проєкту «Права людини для України», що виконується Програмою розвитку ООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії.