fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

Новини

Міністерство розвитку громад та територій України оприлюднило для громадського обговорення проєкт Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні, створений на основі експертних пропозицій. До 24 березня триватиме публічне обговорення проєкту та його доопрацювання. Ознайомитися з документом можна на веб-сайті Мінрегіону https://cutt.ly/dzESyFb

У зв’язку з цим запускаємо низку публічних онлайн-обговорень, щоб зробити процес доопрацювання інклюзивним, а також, щоб залучити фахівців з громадського сектору та інших експертів-практиків до процесу. 

Ми хочемо, щоб стратегічний документ був максимально практичним і став дороговказом для втілення місцевих програм з безбар’єрності. Тому важлива залученість людей, які вже мають досвід та експертизу у реалізації відповідних проєктів.

Запрошуємо всіх охочих представників громадських, благодійних, міжнародних організацій, органів державної влади, місцевого самоврядування, а також експертів та фахівців аналітичних центрів до участі в обговоренні.

Реєструйтеся за посиланням: https://forms.gle/oMot8EGhFeqCbEvn9.

Обговорення безбар’єрності відбудуться відповідно до шести напрямків:

19 березня

10:30 - 11:45 - Фізична безбар’єрність.

12:00 - 13:15 - Суспільна і громадянська безбар’єрність.

22 березня

10:30 - 11:45 - Освітня безбар’єрність.

12:00 - 13:15 - Економічна безбар’єрність.

24 березня

10:30 - 11:45 - Інформаційна безбар’єрність.

12:00 - 13:15 - Цифрова безбар’єрність.

Нацстратегія розробляється у межах ініціативи першої леді Олени Зеленської та на виконання відповідного указу Президента України. Стратегія стосується освіти, роботи, соціального та культурного життя широкого кола громадян.

Публічні онлайн-обговорення проєкту Нацстратегії відбуваються у співпраці з Міністерством розвитку громад та територій у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ). Проведення цих заходів стало можливим завдяки підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Також свої пропозиції та зауваження можна надсилати до Мінрегіону 

  • через гугл-форму https://cutt.ly/vzncCfo
  • на електронну пошту: filonychkv@minregion.gov.ua
  • на адресу 01601, м. Київ, вул. Велика Житомирська, 9, Директорат просторового планування територій та архітектури, Міністерство розвитку громад та територій України.

Усі пропозиції, що надійдуть протягом громадського обговорення проєкту Нацстратегії, будуть опрацьовані Мінрегіоном за підтримки експертного консорціуму. Фіналізована версія проєкту Стратегії буде готуватися з урахуванням наданих пропозицій. Остаточний варіант документу буде винесений на затвердження Кабінету Міністрів України. 

Довідково: 

Координує процес створення Стратегії міжвідомча робоча група КМУ. Головою міжвідомчої групи призначено Міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова. До групи увійшли 11 міністрів, народні депутати, представники Офісу Президента України, державних органів влади, Національного інституту стратегічних досліджень, громадськості. До розробки проєкту Стратегії долучилося понад 230 експертів. Серед них - представники органів державної влади, експертного середовища, профільних громадських організацій, благодійних фондів, науковці з різних регіонів України, які мають експертизу в обговорюваних темах. 

Аналітичну та технічну підтримку міжвідомчій робочій групі надає експертний консорціум, який сформували Центр економічного відновлення, ІСАР Єднання та ГО «Безбар'єрність». Ця робота здійснюється за сприяння проєкту ПРООН «Права людини для України», який фінансується Міністерством закордонних справ Данії.

Головна мета Національної стратегії – зробити безбар’єрність новою суспільною нормою, коли кожен відчуває себе потрібним, важливим, залученим до суспільного життя незалежно від віку, статі або фізичних особливостей. Стратегія має сформувати нову державну політику, яка враховує потреби усіх цільових груп, зокрема, людей з інвалідністю, молодих та літніх людей, батьків з маленькими дітьми та ін.