fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

Новини

Громадська організація "Центр Поділля-Соціум" з Вінницької громади використовує всі можливості для власного організаційного розвитку.

Щось хороше в житті людей і суспільства іноді відбувається не завдяки, а всупереч. Зокрема, такий сценарій працює в Україні по відношенню до багатьох «не нагальних» потреб на кшталт освіти дорослих. Поки відповідний законопроєкт тільки шукає шлях до Верховної Ради, десятки громадських ініціатив по всій країні працюють без державної підтримки, розбудовуючи ефективні і креативні моделі навчання для тих, хто цього прагне не зважаючи на вік.

«Те, що прописано, краще працює»

У Вінниці цю місію вже десять років виконує ГО «Центр Поділля-Соціум». Чи не першим проєктом новоствореної організації у  2010-му році став «Вечірній народний університет «Третій вік», де літні люди почали опановувати користування комп’ютером, вивчати право, покращувати власну фізичну форму, займатись творчістю. Згодом змінювались форми і методи роботи з «третім віком», додавались нові актуальні компоненти. Зокрема, «темою року» у 2019-му стала медіаграмотність, якій вінничани спочатку навчили тренерів та тренерок з чотирьох різних регіонів, а потім за допомоги створеної амбасадорської мережі – просвітили декілька сотень літніх співвітчизників та співвітчизниць, навчивши мислити критично, шукати першоджерела інформації і самотужки перевіряти дані, які постачають різні медіа.

ЦПС

Команда організації «Центр Поділля-Соціум»

За більш ніж 10 років життя «Центр Поділля-Соціум» брався до різних справ, але ідея безперервного опанування знань в будь якому віці залишається провідною. І в першу чергу – по відношенню до себе.  Бо громадська діяльність – річ особлива, її не викладають в школі чи виші, а премудрості кожен опановує на свій розсуд. Як і будь яка серйозна організація, «Центр Поділля-Соціум» постійно шукає ресурси для розвитку і має переконання, що найціннішим ресурсом є люди, разом з якими буде під силу і ідеї згенерувати, і кошти знайти. Зокрема, на власний розвиток та опанування специфічних навичок, в яких відчувається «прогалина». «Якщо зіштовхуємось з тим, що незрозуміло, то одразу шукаємо шлях, як на це вплинути, – каже голова правління ГО «Центр Поділля-Соціум» Анна Моргун. – З власного досвіду переконались: те, що ретельно розроблено, прописано і усвідомлено усіма членами організації, працює в рази краще ніж те, що пустили на самотік».

ЦПС 1

Анна Моргун, голова правління ГО «Центр Поділля-Соціум» 

«Ми з ІСАРом зростали та зростаємо»

На відміну від стереотипного уявлення про послідовність «навчання – робота», «Центр Поділля-Соціум», як і більшість свідомих неурядових організацій, навчається специфіці громадської діяльності та працює одночасно. «ІСАР Єднання був чи не найпершою організацією, яка почула нас та підтримала», – каже пані Анна. Впродовж останніх п’яти років Центр отримав грантові кошти на такі важливі складові організаційного розвитку як стратегічне планування, розробка внутрішніх фінансових політик і підготовка до аудиту, підвищення професіоналізації тренерів, проведення ребрендінгу та оновлення комунікаційної стратегії тощо. Наразі виконується грант від ІСАР Єднання щодо розробки стратегії розвитку Центру Освіти Дорослих Вінницької громади на 3 роки (2021-2023 роки)…

  • Сьогодні відчуваємо, що вже маємо компетенції не тільки, щоб зарадити собі, а і допомагати іншим громадським організаціям. Основний план полягає в тому, щоб постійно навчатись. Він перекликається і з нашою місією – формування суспільства, яке навчається впродовж всього життя. Тут не так важливо, чи є фінансовий ресурс на це, адже сьогодні у відкритому доступі багато корисних речей. Важлива саме позиція: навчатись попри все, навчатись постійно, – переконана Анна Моргун.

«Робота в третьому секторі – не про гроші»

Розмірковуючи про сучасні можливості навчання для будь кого, зокрема, незчисленні онлайн курси від тренерів і коучів різного ступеню фаховості й досвіду, пані Анна зауважує, що варто розмежовувати поняття. «Іноді навчальні послуги, які є безоплатними для людей, зовсім не безоплатні по суті. За них заплатив донор, а перед тим як донор підтримав проект, команда організації вклала мегаресурс, щоб його написати та виграти. Насправді такі «безоплатні» послуги дорожчі за комерційні», – каже громадська активістка.

Якщо говорити про те, чи може бути безкоштовне якісним, то все залежить від тих, хто послуги пропонує. «У діяльності нашого Центру якість завжди була і буде на першому місці, – стверджує пані Анна. – Адже робота в громадській організації – це не про гроші, вірніше, не тільки про гроші. Тут має чіпляти щось зовсім інше. Тому вважаю за необхідне багато сил та ресурсів приділяти саме команді, її розвитку, наснаженню, мотивації».

«Приречені» на успіх

Наразі команда реалізує тривалий і масштабний проєкт, створюючи у Вінницькій громаді Центр освіти дорослих, в якому містяни і місянки опановуватимуть як нові для себе professional skills, так і soft skills та civic skills. Тобто окрім підвищення професійних навичок, приділятимуть увагу особистісному зростанню, психології взаємин, комунікаційним навичкам (передбачені курси з ораторської майстерності, англійської мови). Знаючи бездоганну репутацію цієї громадської організації та професійність її команди, можна бути впевненими в тому, що і цей проєкт, як кажуть, приречений на успіх.

  • Можна робити багато хорошого для громади, реалізовувати круті проекти, але не відчувати себе класно при цьому, виснажуватись, падати без сил, – розмірковує голова правління ГО «Центр Поділля-Соціум» Анна Моргун. – Для мене особисто тримати баланс між зростанням організації, реалізацією мегапроектів та отриманням задоволенням від цього – це і є успіх. Коли я бачу, скільки сьогодні поряд з нами партнерів/партнерок з громадського сектору, місцевої, обласної влади, міжнародних структур, я відчуваю успіх. Адже вибудувати такі відносини це кропітка праця, яка в решті винагороджується синергією, підтримкою та спільними діями.

П’ять порад досвідчених

  1. Шукайте мотивацію в досвіді партнерських організацій. Знайдіть організацію/організації, які по справжньому вас надихають (це коли ви дивитесь на них у думаєте: «Вау, прекрасні, мега круті!»).
  2. Рівняйтесь на кращих. Не бійтесь тих, хто досягнув більшого, ніж ви. Не думайте про те, що «їх вже не переплюнути», просто беріть приклад.
  3. Знайомтесь з такими «крутими» колегами, спілкуйтесь з ними (пишіть, дзвоніть), запитуйте їхню думку про ваші заходи чи ідеї.
  4. Використовуйтеїхні поради та імплементуйте в свою роботу все цікаве і корисне, що побачили чи почули від інших.
  5. Пам’ятайте: за досягненнями організації стоять звичайні люди, їх віддана робота та вірність місії.

8J4A4905 EXP 

Дещо про «Центр Поділля-Соціум»

Громадська організація «Центр Поділля-Соціум» створена у 2010 році.

Місія — формування суспільства, яке навчається впродовж всього життя.

Реалізовано понад 100 проектів для більше ніж 5000 людей. Є серед засновників Мережі «За освіту для людей поважного віку в Україні», що об’єднує 10 організацій з різних міст України.

Є власний комп’ютерний клас на 15 робочих місць, 8 ноутбуків, мультимедійний проектор, відео та фотоапарат, власна професійна фото студія.

Серед партнерів та донорів, що надавали фінансування проектів, Фонд сприяння демократії посольства США в Україні, DVV International, NED, посольство Канади, Український жіночий фонд, ІСАР Єднання, Вінницька міська рада, Вінницька обласна державна адміністрація, Internews, Посольство Федеративної Республіки Німеччина у Києві, Pact.

ГО «Центр Поділля-Соціум» є одним із засновників Громадської спілки «Українська Асоціація Освіти Дорослих» (УАОД).

Олена Самойленко, спеціальний кореспондент платформи «Маркетплейс»