fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

Новини

Олена Самойленко, спеціальний кореспндент Платформи "Маркетплейс"

Коли три небайдужі мешканки Івано-Франківщини, що мають спільне ім’я Марія і народились одна за однією у серпні, вересні та жовтні, оформлювали документи на громадську організацію, держреєстраторка сказала, що бачить в цьому щось містичне. Дівчата тоді розсміялися, містику заперечили, а от із чим безперечно погодились – що справу розпочали добру. Не випадково і назву обрали: ДІЄ, що розшифровується як Добрі Ідеї Єднають.

«У 2018 році ми вирішили, що слід створювати громадську організацію, довго думали, як її назвати (жартували навіть про варіант «МММ», бо ж три Марії). Хотілося, щоб назва асоціювалася із рухом, розвитком, була б не довгою, але і змістовною одночасно, – розповідає директорка та одна із засновниць ГО «ДІЄ: Добрі Ідеї Єднають» Марія Луцак. – На допомогу прийшов Михайло Джогола з громадської організації «Центр Політичних Студій» (Івано-Франківськ). На той момент Міша працював із нашою громадою як тренер, то не тільки надихнув на створення ГО, а ще і влучну назву подарував!».

ДІЄ

Все починалось з ДОБРЕ

Будь що має свої передумови. Для того, щоб в Печеніжинській ОТГ з’явилась нова громадська організація, мали співпасти принаймні дві обставини. З одного боку, громада потрапила в число тих, з ким п’ять років поспіль працювали фахівці з програми DOBRE («Децентралізація приносить кращі результати та ефективність») з метою створити можливості зростання та розквіту нових ОТГ і водночас мотивувати та бути моделями для інших громад, які працюють над об’єднанням. А з іншого опинилась Марія Луцак, бухгалтерка, що шість років провела у відпустці по догляду за дитиною. «На той момент я зрозуміла, що мені слід кардинально змінити щось в житті, і нарешті зайнятись власним саморозвитком», – каже жінка, яка очолила команду з таких самих як вона «мамів в декреті». – Моєю заступницею стала бібліотекарка Марія Козьменко, також маємо в своєму колі вчительку, юристку і майстриню манікюру.

  • Мене завжди дратувало, коли люди скаржились, ніби ніхто нічого не робить. Я усвідомлюю, що, наприклад, дорогу я ніколи не зроблю, але ж є елементарні речі, для яких не потрібні гроші, – пояснює свою позицію Марія. – Я почула потрібні ідеї на тренінгах, зокрема, в Академії жіночого лідерства, і вони змінили в моїй голові дещо. Влада може не знати, що десь ями на дорогах хоча б тому, що вона туди не їздить. А ви повідомте – грамотно напишіть звернення, не сидіть, а шукайте можливості!

ДІЄ3

Отже, коли з’явилась ідея створити вільний простір в Печеніжинській ОТГ – місце для навчань, втілення проєктів, презентацій, майстер-класів, зустрічей та здорового відпочинку, знайшлися і ресурси для її втілення. У результаті простір Liberty Space у 2019-му році Міністерство молоді та спорту України спільно з Програмою розвитку ООН в Україні визнало найкращою практикою молодіжної роботи.   

Замість двох департаментів

Основне навантаження в організації – на керівниці, вона не тільки продукує ідеї, а і затверджує ті, що народжуються у інших: «Залишаю за собою право остаточного рішення, бо ж відповідальність саме на мені», – каже пані Марія. Але і іншим є що робити. Наприклад, заступниця голови ГО Марія Кузьменко веде сторінку організації в Фейсбуці і взагалі уособлює «обличчя і голос» організації – не боїться камери, спілкується із медіа.

Вчителька Мар’яна Федус курує напрямок навчання школярів фінансовій грамотності. Колись вони з чоловіком придбали собі додому настільну гру «Життєвий капітал», і тепер на її прикладі жінка вчить підлітків стратегічно думати про кошти, як взагалі ними розпоряджатися. «Ми з Мар’яною проводимо ігрові заняття зі школярами, граємо, спілкуємось і ненав’язливо пояснюємо, що нерозумно брати бездумні швидкі кредити, грати на тоталізаторі і взагалі ризикувати, тим паче, не своїми, а батьківськими грошима», – пояснює очільниця ДІЄ.

Ще один напрямок роботи – екологічну освіту – організація реалізує в партнерстві із місцевим ліцеєм та БФ «Центр громадських ініціатив». Йдеться про клуб «Юні лісові рейнджери Піченіжчини», існування якого підтримує лісова служба США. «Виходить так, що в нашій громаді ми виконуємо функції відділів культури і молоді: культурна спадщина, громадянська освіта, фінансова грамотність, – це сфери, які ми підтримуємо і розвиваємо», – каже Марія.

ДІЄ4

Жінка для жінки

Організація, яку заснували і підтримують її діяльність п’ять жінок, природно, орієнтується саме на жіноцтво. Зазвичай будь які заходи ДІЄ збирають на 80% жіночу аудиторію. «Наші дві основні цільові аудиторії – жінки до 40 років (зокрема, ті, що у відпустці по догляду за дитиною) і дівчата-старшокласниці, – розказує пані Марія. – І тільки цього року, коли ми влаштували трансляцію чверть та півфіналу Чемпіонату Європи з футболу, все було навпаки. Це був запит, на який ми зреагували».

За словами керівниці організації, величезний екран та звук з професійних колонок (вартістю близько 100 тисяч гривень) забезпечили майже стадіонну футбольну атмосферу. Це обладнання для мандрівного кінотеатру громада виграла під час співпраці з програмою ДОБРЕ, і саме тому, що його могла взяти на баланс тільки юридична особа, свого часу і вирішили нарешті зареєструвати ГО.

Але, не зважаючи на заповнений під час перегляду будинок культури, загалом мешканці громади не проявляють помітної активності. «Пасивні люди. Важко вгадати, що зайде. Після карантину люди ще більше віддалились один від одного, – констатує Марія і планує найближчим часом провести опитування з метою більш чітко виокремити потреби печеніжинців (а це, до речі, загалом більше 18 тисяч мешканців дев’яти населених пунктів).

В умовах певної байдужості оточуючих насправді дуже легко «вигоріти», на волонтерстві довго не протягнеш, «бо працюєш не просто задурно, а ще і тягнеш з дому». Ясна річ, що громадська організація неприбуткова за визначенням, але щоб щось суттєво робити, зазвичай потрібні кошти. ГО «ДІЄ» знайшла вихід – соціальне підприємництво.

  • Ми шукали можливостей, і всесвіт відгукнувся: ІСАР Єднання профінансував нам навчання, підтримали наш бізнес-план і ідею виготовляти футболки, орендовані ілюстраціями з історії нашої громади. На папері і в нашій уяві все виявлялося доволі просто, але в реальності ми стикнулися із неочікуваними проблемами. Наприклад, з’ясували, що в Україні є безліч виробників футболок, але здебільшого пропонують не дуже якісний товар. Погане нам совість не дозволяє продавати, і ми відчуваємо, що зобов’язані робити все за високими стандартами, бо ризикуємо репутацією, а не тільки грошима. Отже скоріш за все ми спробуємо шити самі, бо гарну тканину легше знайти, ніж притомну базову футболку, – ділиться подробицями пані Марія.

«…Знайти в Інтернеті статут, обрати види діяльності, роздрукувати і піти до держреєстратора – це година часу.  Ставиш підпис, сплачуєш держмито – елементарно. Але створити – це найпростіше, що може бути. А ось розвивати набагато складніше. Ось про що раджу пам’ятати тим, хто на цьому шляху», – каже керівниця ГО «ДІЄ» з Печеніжинської ОТГ Марія Луцак.

Десять років потому…

…ГО ДІЄ сподівається продовжувати

  • Розвиток і підтримку жіноцтва: «Я вірю і мрію, що ми зможемо допомагати розвитися жінкам саме економічно. Можливо, у форматі бізнес-інкубатору. Можливо, тоді вже ми самі будемо надавати гранти іншим!».
  • Громадянська освіта: «Це буде якась школа активістів, лідерів думок, які будуть тверезо і патріотично дбати про користь для держави».
  • Зберігати культурну спадщину: «Ми це не покинемо, бо це дійсно важливе для нас, ключове для розвитку, унікальний ресурс. Це золото, яке треба добувати, переробляти і використовувати».

ДІЄвий рецепт

  1. Цікавитись життям, читати, опановувати те, що цікаво, на безкоштовних онлайн-майданчиках, зокрема, Prometheus чи Гурт.
  2. Знайти «хрещених батьків» – досвідчену організацію, яка вже набила свої «гулі», знає, куди краще не ходити, а чого, навпаки, прагнути і як саме чогось досягти.
  3. Досконало прораховувати кожен наступний крок, вимірювати ризики і намагатись передбачати форс-мажори. Робити на це поправки. Особливо що стосується грошей.

ІСАР Єднання посилює громадські організації через гранти оргрозвитку. Грантовий конкурс з організаційного розвитку фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України».