fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

Новини

Міжнародна конференція «Після війни: переосмислення майбутнього громадянського суспільства», яка відбулася у квітні у Варшаві (Польща) зібрала 162 учасника. Паралельно тематичні  заходи відбувалися у Львові та онлайн на платформі Конференції. 106 спікерів, 28 сесій на важливі для країни теми, 36 годин прямих трансляцій на сайті та 5 100 переглядів, – все це ми зібрали у результаті 3-х денного заходу.

ІСАР Єднання зібрав ключові тези та висновки, які лягли в основу дорожньої карти для громадянського суспільства, і які були напрацьовані протягом Конференції. Ми відкриті до пропозицій та ідей – створення нових майданчиків для дискусій. Якщо ми маємо спільну мету -  напрацювати першочергові кроки для громадянського суспільства, аби відновити країну, – пишіть нам office@ednannia.ua

Ключові напрямки та висновки для організацій громадянського суспільства

Стати впливовими гравцями на міжнародній арені. Наш голос має бути потужним та впливовим і це досягається через відкриту та чітку комунікаційну політику. Ми маємо бути представлені на міжнародних неурядових майданчиках із зрозумілою програмою дій. «Ви станете набагато сильніші, якщо створите зараз транскордонну мережу підтримки, це буде ваш неймовірний ресурс», – Посол Генрік Вілладсена, Координатор проєктів ОБСЄ в Україні.

photo5460922235805088897 копия

Втримати активність, участь, залученість громадян. Переглянути свою інформаційну політику. Зробити наголос на своїй відкритості до нових людей та ідей, а також активно висвітлювати діяльність, бути прозорими й підзвітними суспільству.

Протистояти російським тоталітарним наративам та практикам. Просувати український культурний продукт у взаємодії з державними інституціями, міжнародними партнерами, благодійниками.

photo5463174035618773784 копия копия

Долучатися до розроблення й втілення стратегії відбудови України. Громадянське суспільство має сформувати свою пропозицію щодо стратегії відбудови, прийняту найкращими футурологами, науковцями,  творцями міських просторів, архітекторами, українськими та західними бізнесменами.  

"Взаємодія між громадянським суспільством, органами влади та міжнародними організаціями була завжди сильною стороною України, також  для України було принциповим наявний потужний громадянський актив у взаємодії із міжнародними організаціями, саме тому є великим сподівання, що процес відбудови країни буде також відбуватися у тісній взаємодії  з громадянським суспільством", – Катарина Матернова, заступниця Голови Генерального директорату Європейської Комісії  з політики сусідства та розширення.

IMG 6746 копия копия

Працювати на місцевому рівні. "Один із значущих принципів Європи – «нехай все вирішується на місцях». Європейський Союз хоче почути голос локальних спільнот, і саме цей голос може змінити процес відбудови України", – Міхал Барановський, директор варшавського офісу Німецького Маршал Фонду.

Розбудова інституційної спроможності громадянського суспільства. Інституційний розвиток - це стабільний та системний вплив на суспільні процеси та державні інституції. "Саме українці мають визначати, який тип  громадянського суспільства може підтримати Україну в післявоєнному світі", – Алан Перселл, заступник Голови Місії Посольства США в Україні.

photo5463174035618773779

Забезпечити трансформацію правосуддя для відновлення справедливості. Україна стоїть перед викликом, як отримати справедливість для своїх громадян, які стали жертвами кримінальних злочинів під час війни, як забезпечити невідворотність покарання та справедливість компенсацій. "Громадянське суспільство України має бути у центрі уваги в аспекті реалізації справедливості», – Метью Кенок, керівник центру міжнародного правосуддя «Аннесті Інтернешнл».

Захищати права українців. Громадянське суспільство має активізувати діалог з урядами країн, що приймають українців задля спільного вироблення політики для тих, хто отримує прихисток. 

Конференція була організована Ініціативним центром сприяння активності та розвитку громадського почину «Єднання» (ІСАР Єднання, Україна) та Фундацією розвитку системи освіти (FRSE, Польща) за фінансової підтримки Посольства США в Україні та Чорноморського Фонду регіонального співробітництва, проєкт Німецького фонду Маршалла.  Партнерами заходу стали проєкти з підтримки громадянського суспільства в Україні Європейського Союзу, Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та ОБСЄ.