fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

Новини

- «Мені було дуже сумно… я згадував свій дім, і клуб, який називався «Містечко». Я ходив туди з 3 років. У мене була така ностальгія по старому місту. Мама знайшла оголошення про ці заняття і сказала, що я буду сюди приходити. І мені тут дууууже сподобалося, бо мені це нагадало мій харківський клуб. У мене тут з‘явилися нові друзі, до мене тут прислуховуються, ніхто мене не перебиває, коли я говорю. А ще мені подобається малювати за допомогою Наталії Ярославівни, займатися театральним мистецтвом. Ось, наприклад, дуже сподобалося, як ми вчилися брати інтерв‘ю. Це було супер!», - Артем, 9 років, Харків.

Хюман2

 - «Коли сюди прихожу, я щаслива, спокійна і радію з того, що в мене тут є друзі. Мені дуже подобається творчість. Тут я вже багато чому навчилася: оригамі, ниткографія, малювання пластиліном та кавою, сіллю та вовною. Такого я ніколи не робила раніше!», - Мирослава, 8 років, Харків.

 - «Мені тут дуже весело та цікаво. Ми тут малюємо і граємо. Я завжди стежу за часом і нагадую мамі, щоб вона не забула відвести мене до бібліотеки…», - Лєра, 6 років, Харків.

human

 - «Мені нудно дома, а тут класно. В інтернеті так не поспілкуєшся і не навчишся, наприклад, малювати на тканині, як ми тут робимо…», - Вероніка, 9 років, Полтава.

- «Коли почалася війна, всі мої друзі поїхали по різним країнам, ми мало спілкуємося… я сумувала… А тут ми не лише займаємося творчістю, а й граємо, розмовляємо, вчимося новому. Мені дуже подобається!», - Мар‘яна, 10 років, Полтава.

music

Артем, Мирослава, Лєра, Вероніка, Мар’яна відвідують Мистецький мурашник у Полтаві, куди вони вимушено переїхали разом із батьками з початком війни. Ці діти самі, як «мурашки» 😊 Адже вони з іншими дітьми трудяться над тим, аби відновити своє психологічне здоров’я і повернутися до життя, яке у них забрала війна.

Цей «мурашник» для дітей 6-14 років - переселенців та місцевих - створила Полтавська філія Суспільної служби України разом із Театром сучасного діалогу. Тут проходять студії з музичного, візуального, акторського, мистецтва. Це руханки та співи, гра на музичних інструментах, малювання, декоративно-прикладна творчість.

Хтось тут вперше у своєму житті взяв до рук музичний інструмент, хтось навчився тонко відчувати музику, хтось відкрив тут в собі інтелектуальні та творчі здібності, хтось художній смак, хтось просторове уявлення, а хтось відігрів душу.

biblioteka

- «Якось діти нас дуже здивували, в один голос заспівавши «Ой, у лузі червона калина похилилася…». Ніхто не очікував, це була їх власна ініціатива. Там, де музика і співи у нас завжди лунає пісня про червону калину. Викладачі діляться, що коли пропонують дітям заспівати українську народну пісню, вони завжди співають саме її. Тож, пісня про червону калину лунає у нас на усіх музичних заняттях», - ділиться голова Полтавської філії Суспільної служби України, Анна Кіященко.

Найцінніше у Мистецькому мурашнику – тепле підтримуюче середовище, в якому діти самовиражаються та у співтворчості з викладачами пізнають зовнішній світ і вчаться проявляти свій внутрішній.

maluvannya

Один із найулюбленіших моментів дітей переселенців – спільне чаювання зі смаколиками після занять, коли вони збираються усі разом зі своїми викладачами та батьками за одним столом.

- «Дітям важливо спілкування», - в один голос говорять батьки.

- «Ми бачимо як їх настрій змінюється, як вони починають посміхатися, радіти, ставати активними, розкриваються їх здібності», – говорить мама однієї з дитини.

biblioteka22

music2

Якщо говорити мовою цифр, то з моменту запуску проєкту- з середини березня -  в Мистецькому мурашнику пройшло майже 400 занять, які відвідали понад тисячу дітей та підлітків. Викладачі відмічають, що у них помітно знизився рівень тривожності. А персональну психологічну допомогу отримали понад 100 осіб.

«Мурашник» розростається. І діджиталізується 😊

Команда створила телеграм канал: з відео уроками від викладачів, корисними матеріалами, аудіоказками тощо.

Творча історія Мистецького мурашника триває. А почалася вона з фінансової підтримки від ІСАР Єднання в межах проєкту "Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства" за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Наближаємо перемогу разом! вона важлива на усіх фронтах, у тому числі, і на творчому. Творімо разом!