fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

Новини

Важкі часи потребують сміливих рішень. Одним із таких рішень у часи повномасштабної війни стало проведення 11-го Форуму розвитку громадянського суспільства, який цьогоріч пройшов в Україні та Грузії і зібрав 650 учасників(-ць) офлайн та 3 000 онлайн учасників(-ць) на платформі Форуму, і ця цифра зростає.

«Основний елемент» - такою була тема Форуму-2022. На неї нас надихнула Україна, яка нині є основним елементом для всього вільного світу, а українське громадянське суспільство – прикладом мужності, незламності та життєстійкості. Так, у Міжнародний день волонтера, попри ракетні обстріли та тривогу, у захищеному приміщенні зібралися разом: представники та представниці громадських організацій, благодійних фондів, влади, органів місцевого самоврядування, міжнародних організацій, медіа аби відсвяткувати внесок кожного українця та українки у нашу перемогу. Як відзначили самі учасники та учасниці Форму, найбільша їх мотивація участі в події – теплі зустрічі та живе спілкування одне з одним.

IMG 0076

IMG 0059

Якщо говорити мовою цифр, то цьогоріч XI Форум розвитку громадянського суспільства це:

  • 2 дні
  • 24 області країни представлені та 1 міжнародний майданчик в Грузії
  • 650 учасників та учасниць на локації
  • 3000 онлайн учасників_ць на платформі Форуму https://forum.ednannia.ua/ і ця цифра зростає
  • 32 години прямих трансляцій
  • 70 спікерів
  • 4 синхронних локацій
  • 7 панельних та інтерактивних дискусій
  • 8 навчальних воркшопів та майстер-класів
  • 16 волонтерських історій
  • 12 донорських презентацій
  • 19 солодких побачень в Цукерні
  • 11 партнерських виставок та презентацій від соціального бізнесу

Офіційне відкриття Форуму традиційно розпочалося з урочистих промов. З вітальним словом виступили: заступник керівника Офісу Президента Олексій Дніпров, який передав офіційне послання від президента України Володимира Зеленського, Мелінда Сіммонс, Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Україні, Наїда Зесевич-Бін, виконуюча обов'язки Директора Офісу сприяння розвитку демократії та врядування, Агентства США з міжнародного розвитку в Україні, виконуючого обов’язки Постійного представника ПРООН в Україні Яко Сільє, Олена Павленко, президентка аналітичного центру DiXi Group. А також прямим включенням із Вашингтону з урочистою промовою виступила Олександра Матвійчук, голова Центру Громадянських свобод, який цьогоріч став лауреатом Нобелівської премії миру.

IMG 20221213 195908 382

Запис трансляції з головного залу #Надихайся доступний за посиланням: https://forum.ednannia.ua/online-main.html

IMG 0091

- «Громадянське суспільство було на передовій цієї війни стоячи пліч-о-пліч з громадянами, урядом та ЗСУ. Ми захоплюємося сміливістю та силою духу українців. І зараз українське громадянське суспільство продовжує перебувати на передовій протидії цій війні, використовуючи свій глибокий досвід та знання. Поширення волонтерських мереж є чудовим доказом гідності українського громадянського суспільства на місцях, а також підтвердженням твердості, рішучості та відданості ваших людей.

Волонтери та громадське суспільство є важливими партнерами уряду у задоволенні потреб громадян. Я пишаюся тим, що Велика Британія змогла підтримати ваші зусилля на гуманітарному напрямку. Я надзвичайно горда через те, що фонд партнерств підтримав Україну, в якому головує Велика Британія та разом із п’ятьма іншими союзниками підтримує мережі волонтерів та громадянське суспільство.

Справді, Україна зараз б’ється не тільки за фізичну свободу, а й за право бути демократичною державою, де всі громадяни мають захищені права людини та право обирати майбутнє. Громадянське суспільство зробило голос, громадян чути, це допомогло Україні стати демократичнішою, але ще треба зробити багато.

Наступного літа Велика Британія прийматиме міжнародну конференцію відновлення України. Це дуже важлива можливість розробити спільний план дій, візію та цінності для відбудови вашої країни. Громадянське суспільство повинне зіграти основну роль у розробці відновлення, яке має бути добре виваженим, ефективним та справедливим. Зусилля громадянського суспільства щодо забезпечення підзвітності, як частини відновлення та відбудови України, що чітко помітне. Велика Британія з гордістю підтримує коаліцію громадянського суспільства. Велика Британія і надалі підтримуватиме, як уряд України, так і громадянське суспільство, їх партнерські співпраці та для створення майбутнього, за яке ви всі зараз боретеся, майбутнього, яке є вільним, підзвітним, інклюзивним, з рівними правами для всіх. Зараз саме той момент, коли усім разом треба подумати, який має вигляд майбутнє України, бути амбітними та креативними в цьому процесі відбудови України, щоб вона стала кращою.

Я хочу подякувати "ІСАР Єднання" за те, що приймаєте нас. Нехай дискусії упродовж наступних декількох років будуть цікавими, а спілкування мережі буде успішним. Я з нетерпінням чекатиму від цього заходу на появу нових партнерств, рішень та ініціатив для майбутнього, яке ви створюєте», - зазначила Мелінда Сіммонс, Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Україні.

IMG 0097

- «Форум – важливий в календарі захід. Щороку Форум є унікальною можливістю для представників громадянського суспільства зібратися аби обговорити виклики, можливості, для того, щоб скоординувати роботу в майбутньому. Роками цей Форум розростався в потужну платформу для того, щоб ми разом могли знаходити рішення для викликів та розбудовувати громадський сектор. Цьогорічний Форум дуже важливий. Ми тут для того, щоб подумати як впоратися зі спільними викликами, які ставить перед нами російська агресія, повномасштабне російське вторгнення. Ми також святкуємо українську стійкість. Ми визнаємо цю стійкість, визнаємо, що у громадянського суспільства є величезна роль у цьому процесі, у розбудові цієї стійкості. Раніше і зараз ми стикаємося з росією, як з ворогом. Ми всі знаємо наскільки сильне громадянське суспільство України. Ви захищаєте суверенітет, незалежність, ви просуваєте критичні реформи, здійснюєте моніторинг, ви допомагаєте громадянам впоратися з усіма викликами, включаючи повномасштабну війну проти України.

Надзвичайно важкі часи для України зараз, і роль громадянського суспільства стала ще сильнішою. США пишається тим, що ми можемо допомогти вам. З підтримкою Агенції США з Міжнародного розвитку ми також продовжуємо підтримувати секторальні реформи, допомагаємо громадам адаптуватися до того, що зараз відбувається в країні.

Ми всі захоплюємося стійкістю організацій громадянського суспільства України. Ви продовжуєте свою роботу навіть якщо змушені релокуватися, якщо вам важко – ви знаходите ресурси. Ми бачимо, що є колоборація навіть з місцевим бізнесом, відкриваються хаби у Львові, Луцьку, Ужгороді, Черкасах, Чернівцях, Рівному для того, щоб забезпечувати гуманітарною, психологічною допомогою тих, хто цього потребує, хто постраждав від війни. Ви також працюєте над майбутніми політиками, думаєте про те, як розробляти стратегію для майбутнього України, для її розвитку в майбутньому. Світ зараз глибоко вражений тим, що відбувається, як ви захищаєте свій суверенітет, незалежність, як ви хочете допомогти Україні процвітати. Громадянське суспільство стоїть разом з армією на лінії фронту. Ви будете продовжувати відігравати цю важливу роль навіть після того, як ми здобудемо перемогу. США будуть продовжувати стояти пліч-о-пліч. Американський уряд, американські люди, громадяни взяли на себе зобов’язання підтримувати вас стільки скільки потрібно для того, щоб протистояти агресії і щоб дійсно можна було захистити незалежне українське майбутнє. Я вам бажаю наснаги у продовження цієї роботи. Слава Україні!», - говорить Наїда Зесевич-Бін, виконуюча обов'язки Директора Офісу сприяння розвитку демократії та врядування.

IMG 0102

- «Ми з вами збираємося вже 11 разів, і ми з вами солідарні протягом цих років. Українські люди демонструють єднання і відданість. Нещодавно ПРООН провів дослідження, в якому українці зазначили, що зараз вони більше, ніж раніше піклуються про майбутнє України. Суспільство грає важливу роль, я бачив це по всій Україні. Міцність суспільства, його обов’язки – вирішити проблеми і це суспільство дає чітко зрозуміти кожного дня. Незважаючи на виклики війни українське суспільство залишається сильним, ми бачимо волонтерський рух, який стає все міцнішим. Якщо громадянське суспільство каже – «я щось зроблю», це буде зроблено. Для того, щоб забезпечити відновлення важливо, щоб донори місцеві гравці, гуманітарна система узгодили подальші кроки всі разом не тільки з урядом, а й з важливими гравцями громадянського суспільства. Ми, ПРОООН намагаємося підтримувати надалі цю роботу, ми вітаємо ідеї, ініціативи, які генеруватимуть рух України до прогресу та процвітання. Зазвичай, у кожному суспільстві є три типи людей: ті, які кажуть - «не зараз», ті, хто кажуть – «так, але…», і ті хто кажуть - «чому б ні…». Я думаю, що сила громадянського суспільства, українських людей в тому, що вони кажуть – «чому б ні», - говрить Яко Сільє В.о. Постійного представника ПРООН в Україні.

IMG 0116 1

- «Нам важливо виграти війну і не перетворитися самим на росію. Треба пам’ятати, що ми боремося за можливість будувати країну, де права кожної людини захищені, влада підзвітна та підконтрольна, суди незалежні, а поліція не розганяє мирні студентські демонстрації. Бо саме для того, щоб зупинити нас на цьому шляху росія розпочала війну в 2014 році, бо путні боїться не НАТО, путін боїться ідеї свободи. Навіть не збройна агресія росії, а те як українці сміливо чинять їм спротив вписала Україну в пріоритети міжнародного порядку денного.

Перші місяці повномасштабного вторгнення ми бачили як уряди та міжнародні організації чіплялися за старий світ, якого вже не існує і як повільно приходило усвідомлення, що світ таки змінився і треба виходити зі звичної зони комфорту та займати чітку позицію. Наш світ став більш швидким, складним та взаємопов’язаним і тільки поширення свободи в цьому взаємопов’язаному світі робить його більш безпечним. Тому зараз серце вільного світу б’ється в Україні. Розвинені демократії звикли до вимушених поступок авторитарним режимом, тому така важлива духовність українців чинити спротив російському імперіалізму, бо це війна про сенси, це не війна двох країн, це війна двох систем – авторитаризму та демократії. Успіх України матиме величезний вплив на весь регіон, на саму росію та інші країни, де свобода зменшилась до розміру тюремної камери», - прямим включенням із Вашингтону зазначила Олександра Матвійчук, голова Центру Громадянських свобод.

Міжнародні спільноти підкреслюють відчутні роль українського суспільства, як у здобутті перемоги, так і в розбудові України. Про це важливо не забувати, аби роль громадянського суспільства посилювалася, адже це і є запорука успіху України, як держави.

IMG 0068

Щороку на Форумі громадянського суспільства донори оголошують свої програми та пріоритети на найближчий рік. Цей рік, попри усю свою невизначеність, не став виключенням. І якщо раніше це були донори, які працюють на підтримку розвитку, демократії та верховенства права, то у 2022 це здебільшого донорські спільноти, які надають підтримку в гуманітарній сфері.

Так, організації мали можливість напряму поспілкуватися, запланувати спільні дії та проговорити координацію з 12 донорськими спільнотами, а саме:

• HEKS/EPER в Україні

• Філія організації «Людина в біді» в Україні

• CORE Україна

• Міжнародний фонд «Відродження»

• Проєкт «Зміцнення громадської довіри» UCBI III

• Фонд «Партнерство за сильну Україну»

• Програма «Підтримка організацій громадянського суспільства (ОГС) в Україні»

• «Дім Європи»

• Європейський фонд демократії

• Програма ООН із відновлення та розбудови миру

• Програма «Український фонд швидкого реагування» IREX Ukraine Rapid Response Fund IREX

• ІСАР Єднання

Запис трансляції доступний за посиланням: https://forum.ednannia.ua/online-golden.html

Переглянути презентації донорів можна тут

IMG 0183

IMG 0199

«Україна у вогні: як громадянське суспільство наближає перемогу» - стала основною темою дискусійної панелі, на якій обговорили основні виклики для громадянського суспільства та як координувати подальші дії з усіма партнерами та стейкхолдерами, аби тримати цей фронт.

Запис трансляції доступний за посиланням: https://forum.ednannia.ua/online-main.html (дивитися з 2.03.55).

IMG 0231

Реалізованими та чинними проєктами, що були ініційовані та впроваджені молодими людьми в Україні, як внесок у перемогу, учасники та учасниці надихалися на панельній дискусії «Молодіжна варта. Як молоді люди по всій країні сприяють стійкості та відновленню громад». Основними тезами до обговорення стали практичні кейси, що допомагають інтеграції внутрішньо-переміщених осіб у громади по всій Україні, сприяють соціальній згуртованості та національній єдності, а також ключові висновки дослідження «Вплив війни на молодь в Україні», що проводилось у партнерстві з Міністерством молоді та спорту, ПРООН та Фонду народонаселення ООН.

IMG 0297

Виклики у гуманітарній сфері на місцях та практичні рішення, які посилять спроможності українських громадських організацій та благодійних фондів реагувати на ці виклики шукали під час панельної дискусії «Локалізація гуманітарного реагування – роль громадянського суспільства».

IMG 0464

У свою чергу панельна дискусія «Відновлюючи довіру: дороговказ для громадянського суспільства» за участі експертів_ок, представників_ць влади та українського бізнесу стала місцем пошуком рецептів сталої довіри для громадського сектору.

Запис трансляції доступний за посиланням: https://forum.ednannia.ua/online-meeting.html (дивитися з 12.35).

IMG 0211

Про стійкість, сталість громад, взаємовигідну та ефективну співпрацю між організаціями громадянського суспільства та місцевим самоврядуванням в умовах воєнного стану, успішні практики спільнодії громадськості та місцевих голів, рад, комунальних установ, закладів, підприємств та що можна зробити громадськості та самоврядуванню разом, щоб посилити відновлення йшла мова на панельній дискусії «Перемога на місцях. Як громадянське суспільство співпрацює з органами місцевого самоврядування у відновленні України».

Запис трансляції доступний за посиланням: https://forum.ednannia.ua/online-meeting.html (дивитися з 2.51.55).

IMG 0360

Державна політика щодо підтримки волонтерів, волонтерського руху, зокрема, на законодавчому рівні, необхідність розмежування понять «волонтерство», «благодійна допомога», «гуманітарна допомога» в суспільному дискурсі, найактуальніші запити від організацій громадянського суспільства щодо покращення нормативно-правового регулювання та механізмів державної підтримки благодійництва та волонтерства в Україні – питання, які були підняті на експертній дискусії «Волонтерство - благодійництво - гуманітарна допомога: різні інструменти - одна мета».

Запис трансляції доступний за посиланням: https://forum.ednannia.ua/online-meeting.html (дивитися з 4.33.16).

IMG 0493

IMG 0489

У той час, як одні учасники_ці дискутували, інші вчилися надавати домедичну допомогу при масивній кровотечі, протистояти синдрому емоційного професійного вигорання, шукали роботу в недержавному секторі в умовах війни, експериментували з креативом у своїх проєктах, опановували навички успішної інформаційної кампанії, здобували практичні рекомендації для роботи з іноземними медіа, вчилися перевіряти (свою) неприбуткову організацію на доброчесність – усе це і не тільки можна було знайти на воркшопах для підвищення спроможностей громадянського суспільства.

IMG 0167

IMG 0290

Волонтерські історії: як українці змогли ЦЕ зробити

Який Форум без ваших історій? Особливо зараз, у період повномасштабної війни, коли кожен успішний приклад вселяє віру в перемогу, захоплює та надає сили не лише підтримувати нашу армію, одне одного, а й знаходити можливість для маленьких життєвих дрібничок, які надихають на життя. Тож, коли ми кажемо – українці, які змогли ЦЕ зробити, ми маємо на увазі кожного і кожну з вас, які продовжують жити, працювати, волонтерити, любити і бути незважаючи ні на що.

Ми зібрали в одному місці 19 вражаючих історії людей, які володіють суперсилою змінювати життя – евакуювати 16 000 людей через Печенізьку дамбу, трансформувати довіру в 4600 тепловізорів, 514 автомобілів, 1 байрактар, 3328 квадрокоптерів, залучити кошти з нульовим бюджетом на маркетинг, лобіювати потрібні рішення у держорганах, взаємодіяти з посольствами та представниками інших країн, рятувати чотирилапих під обстрілами, побудувати інноваційний притулок під час війни та багато іншого.

IMG 0325

IMG 0380

IMG 0395

IMG 0383

IMG 0420

Щороку Форум насичений на неформальне спілкування. Ще більше його можна отримати в цукерні: кафе відкриттів і інсайтів, де кожен міг знайти за столиком цікавого співрозмовника чи співрозмовницю, який/яка ділилися своїми знаннями та досвідом. Цьогоріч говорили про краудфандинг у сфері культури, як театр може згуртувати та підтримати спільноту у часи війни, трансформацію суспільства під впливом внутрішньо переміщених осіб, потреби і виклики молоді, якісне реагування на гуманітарні потреби, громадську думку про російсько-українську війну в світі, досвід залучення пожертв від корпорацій з США, а також про інші актуальні теми, які виникли в період повномасштабної війни.

Ярмарок соціальних бізнесів – ще одна можливість Форуму, де можна не лише придбати смаколики, корисні речі чи якісну продукцію українського виробництва, а й зробити свій внесок у корисну справу, як для ЗСУ, так і для вразливих верств населення. Так, придбавши ароматний чай можна було підтримати Центр для молоді з ментальними порушеннями «Майстерня Мрії», завітавши до медової майстерні фінансово допомогти літнім людям, а придбавши шопер чи вишивку підтримати матусь, які були змушені покинути власні домівки і разом з тим подбати про навколишнє середовище. Таких соцбізнесів на Форумі було представлено 11, а саме:

• Трав‘яні чаї «Майстерня мрії»

• Соціальна мануфактура BeeThe

• Фронт Мед український виробник натуральних солодощів та медових десертів

• Mamarada - вишивка логотипа, друк на футболках. Шопери, фартухи з вишивкою

• ÓNA - natural cosmetics

• Соціальний проєкт «Ми однієї крові» - xуді, шкарпетки, аксесуари

• CrazyKaktus - шопери та екомішечки

• Це Крафт - крафтова сувенірна продукція

• Благодійна крамниця «DREAM SELLERS» - лялечки

IMG 0296 1

IMG 0039

IMG 0161

IMG 0295

IMG 0025

IMG 0026

Волонтер - звичайна людина, яка робить надзвичайні речі.

Завершився ХІ Форум розвитку громадянського суспільства «Основний елемент» атмосферним теплим вечором – Волонтерською премією-2022 у компанії з Нобелівським лауреатом - Центром громадянських свобод, ініціативою Євромайдан SOS та Українською Волонтерською Службою.

Привітати волонтерські ініціативи, які номіновані на Премію 2022 завітали зірки українського шоу-бізнесу: Марічка Падалко – українська теелведуча, Руслана Лижичко – народна артистка України, Святослав Вакарчук – український музикант, громадський діяч, Сергій Танчинець – лідер гурту «Без обмежень», Ярослава Кравченко - українська телеведуча, радіоведуча, громадська діячка, Микола Сєрга – музикант, телеведучий, Римма Зюбіна – акторка, телеведуча, громадська активістка, Анжеліка Рудницька – українська співачка, громадська діячка, Mari Ceballos - фронтвумен, авторка пісень, фольклорний гурт «ZGARDA».

IMG 0530

IMG 0672

IMG 0572

IMG 0558

IMG 0655

Цьогорічна премія – це не лише про історії «звичайних людей, які роблять надзвичайні речі», це свідчення того, що волонтерство – частина нової української культури, а сучасні волонтери – це ті, хто готовий брати на себе відповідальність, змінювати себе, країну та людей навколо себе.

Запис трансляції доступний за посиланням: https://forum.ednannia.ua/online-main.html (дивитися з 8.38.30)

- «Ми вважаємо, що громадські організації є основним елементом або одним із таких, що рятували, рятують і підтримують багатьох людей в Україні. А ще ми вважаємо, що сама Україна сьогодні є важливим елементом для збереження демократії у світі. Від того, що в нас тут відбуватиметься і до чого ми прийдемо та коли, — дуже залежить світовий порядок. Тому ми вважаємо, що Україна є основним елементом у відстоюванні інтересів і забезпеченні подальшого демократичного розвитку в світі», - зазначив Володимир Шейгус, виконавчий директор ІСАР Єднання.

IMG 0504

Фотозвіт з Форуму можна завантажити за посиланням: https://flic.kr/s/aHBqjAizGS

11 щорічний Форум розвитку громадянського суспільства проводиться Ініціативним центром сприяння активності та розвитку громадського почину «Єднання» (Єднання) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», який реалізовується «Єднання» у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ); за фінансової підтримки Європейського Союзу в межах проєкту «Термінова підтримка Європейського Союзу для громадянського суспільства», який впроваджується «Єднання»; за фінансової підтримки проєктів ПРООН «Цифрові, інклюзивні, доступні: підтримка цифровізації державних послуг в Україні» та «Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні», що фінансуються Урядом Швеції та Данії відповідно; за фінансової підтримки Асоціації сприяння різноманіттю, діалогу та освіті (Австрія); за фінансової підтримки Фонду ім. Ч.С. Мотта; за фінансової підтримки проекту «Програма сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.