fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

Новини

“Одним потрібно розвезти гуманітарку, ми відгукуємось, бо маємо “бусик”. Хтось розшукує медикаменти, а в чаті є ті, хто може допомогти… Тепер ми знаємо, що відбувається в місцевому громадському секторі, відчуваємо дружнє плече одне одного та партнеримось”, - ілюструє Вікторія Феофілова згуртованість неурядових організацій та ініціатив Черкащини в умовах війни.

Вона очолює ГО “Горизонт змін” у місті Черкаси, розташованому в самому серці України. На логотипі організації - сонце, що сходить над горизонтом і символізує нові зміни, над втіленням яких 18 років працює команда. Разом із колегами Вікторія займається розвитком неурядового сектору свого регіону - навчанням та координацією НУО.

Вікторія Феофілова

Вікторія Феофілова, керівниця ГО “Горизонт змін”

 

Від початку повномасштабної війни в Україні “Горизонт змін” як і всі взявся збирати ліки та речі для військових і гуманітарні набори для прибулих до міста переселенців. Команда Вікторії Феофілової також допомає з переміщенням колегам з регіонів активних бойових дій. З весни 2022 року до безпечної Черкащини переїхали та відновили свою діяльність 5 громадських організацій. Більшість - із раніше окупованого Херсона та Нової Каховки.

Вони не просто евакуювалися, вони активно співпрацюють з місцевими громадами. Об’єдналися для створення своєрідного «громадського хабу» – Херсонський центр розвитку громад. Тепер тут втілюють нові громадські проєкти, допомагають у релокації бізнесів, реінтеграції переселенців, збирають медичні вантажі для Херсонщині і роблять свій цінний внесок на новому місці. Все це неабияк надихає”, - ділиться Вікторія Феофілова.

Для колеги з окупованого РФ Маріуполя “Горизонт змін” придбала необхідну техніку і завдяки цьому в Черкасах з’явився новий вільний простір - хаб “Халабуда”.

275285834 4963891060390597 3733650483755983665 n 768x1024

Головна місія Вікторії та її команди зараз - координація громадського сектору Черкащини. За підтримки ІСАР Єднання (Isar Ednannia) та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) “Горизонт” створив платформу “Партнерство Ініціатив”, що вже об’єднала близько 50 різних груп. Це організації, ініціативи та волонтери, які працювали до війни на Черкащині, а також ті, що з’явились або перемістились сюди в результаті конфлікту.  

244716341 3947627952003328 2609530667150832785 n

“Віримо, що платформа збереже для історії вснесок черкаського неурядового сектору у перемогу. Організації та фонди знаходять тут партнерів і посилюють одне одного для спільної боротьби з наслідками війни”, - зазначають в команді проєкту.

Аби посилити спроможність НУО втілювати необхідні ініціативи, “Горизонт змін” регулярно проводить координаційні зустрічі та консультує інші організації щодо підготовки грантових заявок та залучення партнерів. Завдяки підтримці USAID така експертна допомога є безкоштовною. Нею вже скористались 17 НУО та ініціатив Черкащини.

Це надзвичайно важливо зараз, адже громадський сектор виконує величезний шмат гуманітарної роботи і йому потрібна підтримка. Цей проєкт дозволяє нам працювати з однією із головних наших цільових аудиторій”, - говорить Вікторія Феофілова.

Однак вона також нагадує: не менш важливо для громадських активістів сьогодні дбати про себе. Адже в часи війни як ніколи існує ризик “вигоряння”.

Якщо повсякчас допомагати іншим і при цьому не зважати на власні потреби, це закінчиться знесиленням, втратою мотивації і нездатністю допомогти навіть собі”, - пояснює лідерка “Горизонту змін”.  Вона радить попри все берегти себе: дотримуватись режиму сну й харчування та дбати про фізичне і ментальне здоров’я. А ще - неодмінно знайти джерело свого натхнення!

“Кожен свій день починаю з перегляду чергової добірки мемів під назвою “гормони перемоги”, яку створює та надсилаєм мені щодня моя знайома”, - ділиться лайфхаком Вікторія.

До речі, ще до війни вона разом з колегами облаштувала в хатині черкаського села Мельники простір “Хата скраю” для психологічного відновлення волонтерів.

Наша мрія - щоб це стало потужним центральноукраїнським місцем для відновлення волонтерів громадського сектору, які сьогодні роблять надскладну і дуже важливу роботу”, - резюмує лідерка.