fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

Новини

- “В умовах війни у нас є можливість вберегти українців від посттравматичного стресового розладу (ПТСР) і допомогти їм набути натомість посттравматичний стресовий досвід. Стати сильнішими”, - говорить Іванна Хіцінська. Вона є виконавчою директоркою Асоціації кіноіндустрії України (FIAU - Film Industry Association of Ukraine) і продюсеркою документального фільму “Залізна сотня” про досвід молодих ветеранів-добровольців, які стали на захист країни у 2014 та 2022-му роках.

Разом із командою українських аніматорів та режисерів Іванна створила і продюсує проєкт психологічної підтримки населення в стресових ситуаціях війни - “Корисно для кожного”. У серії коротких анімованих відео і статтях містяться алгоритми дій та практичні поради професійних психологів.

корисно для кожного

- “На початку війни ми з режисеркою Ольгою Гібеліндою зрозуміли, що потрібно робити корисне всім. Деякі друзі та рідні на той момент перебували в окупації, знайомі воювали на фронті, сім’ї були розділені. Багато хто зі знайомих волонтерів почав відчувати вигоряння. Ми дослідили та виділили ключові теми. Запартнерились із Благодійним фондом “Запорука”, що має гарячі лінії психологічної підтримки, і впевнились: проблеми, з якими ми зіткнулись самі, важливі для всіх”, - згадує Іванна Хіцінська народження проєкту.

Із роликів “Корисно для кожного” можна дізнатись, зокрема, про здорову комунікацію з дітьми та родичами в умовах війни, про способи впорядкування емоцій та подолання стресу в зоні бойових дій, про збереження емоційного зв’язку у тимчасовій розлуці з рідними, а також про мотивацію і навчання під звуки сирен. Поради спрямовані на різні вікові групи населення, на волонтерів, родини військових, на тих, хто перебуває за кордоном і тих, хто не залишив свою домівку.

корисно1

Виробництво “Корисно для кожного” відбувається в межах проєкту "Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства" ІСАР Єднання. До творчого процесу залучені Malanka Studios, режисер-мультиплікатор Олег Маламуж (мультфільми “Викрадена принцеса”, “Мавка. Лісова пісня”), кінорежисерка Ольга Гібелінда (фільми “Залізна сотня”, “Дача”) і композитор Артем Бабурін (фільм “Дача”). Голосом проєкту став актор театру і кіно Вʼячеслав Довженко (“Кіборги”, “Інший Франко”).

Перші 10 роликів вийшли в телеефір влітку і охопили понад 40 мільйонів глядачів в Україні та в країнах Східної і Західної Європи. За словами Іванни Хіцінської, після першого сезону рівень дзвінків на безкоштовну гарячу лінію психологічної допомоги “Запорука” зріс на 1000%, адже мільйони людей дізнались про таку підтримку.

корисно

- “Жінка з двома дітьми надзвичайно стресувала через чоловіка, який пішов на фронт, - наводить один із кейсів продюсерка. - Доходило до конфліктів, сім'я опинилась за крок до розриву. Після побаченого по ТБ ролика дружина звернулась на гарячу лінію. Психологи допомогли їй зрозуміти мотивацію чоловіка та розібратися у власній. Врешті подружжя прийняло вибір одне одного і зберегло сім’ю”, - резюмує Хіцінська.

Вона також пригадує, як участь у розробці порад для інших допомогла вирішити особисті питання та відстояти свій вибір.

- “Твердо для себе вирішила, що залишаюсь в Україні. Маю багато знайомих, які виїхали за кордон і переконували в тому, що теж маю виїжджати. Однак завдяки проєкту я навчилась комунікувати так, аби вони зрозуміли, що мій вибір теж є правильним”, - ділиться продюсерка.

Іванна Хіцінська

Другий сезон “Корисно для кожного” стартував у листопаді і фокусується переважно на потребах різних вікових груп під час війни.

- “Основний меседж - зберегти психологічне здоров’я людей, адже попереду у нас багато випробувань, і ми, безперечно, переможемо. Потрібно разом гідно пройти цей шлях. Пам’ятайте: просити про допомогу і отримувати її - це нормально”, - зазначає Іванна Хіцінська додаючи: за умов тривалого стресу також необхідно вірити у важливість справи, яку ви робите.

Переглянути ролики "Корисно для кожного" можна на сайті проєкту за посиланням: https://www.korysnodlyakojnogo.com.ua/

Проєкт "Корисно для кожного" створено FIAU Асоціацією кіноіндустрії України, за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту "Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства" та за участі Malanka Studios.