fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

Новини

У Вінниці працює "Гуманітарний хаб Вінницької громади для ВПО з інвалідністю". Його громадська організація "Паросток" відкрила під час повномасштабної війни – у жовтні 2022-го.

п1

Громадська організації і її робота в громаді стала неймовірною підтримкою для людей з інвалідністю, оскільки підтримка проєктів з боку держави та місцевої влади була призупинена. Також у місті бракувало кваліфікованих фахівців через виїзд за кордон, - все це призвело до проблем надання соціальних послуг для ВПО з інвалідністю, які постійно приїжджають до Вінницької області.

На Вінниччині на постійному проживанні перебуває понад 170 тисяч переселенців, з яких понад 3 тисячі – маломобільні особи. Місцеві соцслужби через брак ресурсів та працівників не мають можливості обслуговувати потреби такої кількості ВПО з інвалідністю. У результаті, підопічні організації з-поміж внутрішньо переміщених осіб втратили захищеність та відчуття безпеки, а наявна інклюзія не забезпечує належного рівня підтримки під час надзвичайних станів.

Для подолання наявних викликів і було створено гуманітарний хаб для осіб з інвалідністю у наслідок інтелектуального порушення, які переїжджають до Вінницької області.

Хаб функціонує на базі пристосованого офісного приміщення ГО "Паросток" у Вінниці. Сьогодні головний запит ВПО з інвалідністю, на який реагує громадська організація – це соціальний супровід, індивідуальні консультації, допомога в адаптації на новому місці, налаштування побуту та вирішення інших нагальних проблем. Для родин переселенців з інвалідністю тут проводяться арт-терапевтичні майстер-класи, а для дітей – розвиваючі заняття та підготовка до школи.

п2

п3

Також у хабі функціонує пральня та швейна майстерня, де людям з інвалідністю допомагають підшити одяг, пошити подушки чи постільну білизну.

п4

Допомога надається і у вигляді продуктових наборів, гігієнічних засобів та одягу. За один день у хабі гуманітарну допомогу можуть отримати понад 200 осіб.

п5

За словами ВПО, які користуються послугами хабу, тут вони отримують у першу чергу тепле спілкування та людське відношення, що для них, як для переселенців дуже важливо.

Серед підопічних "Паростка" є люди, які з організацією понад 20 років. Серед них Олег Мадюдя, який зустрів тут свої 20 років, а цьогоріч відсвяткував 43.

 п6

- "Маю надію, що ми здобудемо перемогу. І увесь той досвід, який ми зараз маємо допоможе нам у розбудові інклюзивного суспільства. Тому що кожен із нас щодня будує свою перемогу. Бути людиною з інвалідністю – це вміти перемагати себе", - говорить Ірина Саранча, голова правління ГО "Паросток".

Про діяльність хабу та його людей дивіться у нашому відео.

Проєкт "Гуманітарний хаб Вінницької громади для ВПО з інвалідністю" був створений та функціонує завдяки ГО "Паросток". ІСАР Єднання підтримує таку діяльність в межах проєкту "Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства" за фінансування ЄС.

MicrosoftTeams image 132